Uutiset

Takaisin

Kirjoituspyyntö koskien pakkosterilisaatiokokemuksia

Uutiskuva

Kirjoituspyyntö koskien pakkosterilisaatiokokemuksia

17.01.2019

 

Pakkosterilisaatio on noussut aiheena esiin mm. Yle ykkösen dokumenttisarjan myötä, HYVISSÄ AIKEISSA, rodunjalostuksen historiasta. Jaksot esitetään 16.1., 23.1. ja 30.1. klo 20, ja ne ovat nähtävissä määräajan myös Ylen Areenassa.


Kirjoita omia tai läheistesi kokemuksia

Tästä aiheesta on nyt tekeillä myös pro-gradu -tutkielma. Helsingin yliopiston folkloristiikan oppiaineen opiskelija kerää pakkosterilisaatioita koskevaa muistitietoa pro gradu -tutkielmaansa varten. 

"Olen kiinnostut ihmisten omista kokemuksista ja muistoista, kirjoittamalla muistoistasi voit jakaa tärkeää tutkimustietoa. Suomessa vuosina 1935–1970 voimassa olleet sterilointilait mahdollistivat ilman steriloitavan suostumusta tehtävän pakkosterilisaation. Onko asia koskettanut Sinua tai läheistäsi? Olen kiinnostunut myös sellaisia pakkosterilisaatioita koskevista kokemuksista, jotka eivät liity mainittuun lakiin.

Voit kirjoittaa vapaamuotoisesti itsellesi merkityksellisistä asioista. Kaikki tekstit, niin pitkät kuin lyhyetkin, ovat tervetulleita. Voit halutessasi vastata esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Miten pakkosterilisaatio vaikutti sinun tai läheistesi elämään? Miksi operaatio tehtiin ja minkälaisia asioita siihen liittyi (esimerkiksi mitä operaatiosta kerrottiin etukäteen)? Mitä pakkosterilisaatio merkitsi sinulle? Ovatko ajatuksesi sitä kohtaan muuttuneet ajan myötä? Oletko aiemmin kertonut jollekulle asiaan liittyvistä kokemuksistasi? Miten pakkosterilisaatiosta puhuttiin ennen? Miten siitä puhutaan nykyään?

Tutkin kirjoituksia luottamuksellisesti, tutkimuksen eettisiä periaatteita noudattaen. Kirjoittajien tai heidän läheistensä nimiä ei tuoda julki tutkimuksessa. Myös kirjoitusaineiston arkistointi tapahtuu nimettömänä, kirjoittajan yksityisyyttä kunnioittaen. Merkitsethän vastaukseen kuitenkin sukupuolesi ja ikäsi. Kirjoituksestasi voidaan julkaista otteita tutkimuksissa ja niiden yhteydessä voidaan julkaista antamiasi taustatietoja, kuten sukupuolesi ja ikäsi (ikä merkitään tutkimuksessa viiden vuoden tarkkuudella kirjoittajan yksityisyyden suojaamiseksi).

Voit lähettää kirjoituksesi nimettömänä, mutta mikäli haluat ilmoituksen tutkimuksen valmistumisesta ja/tai haluat harkita osallistumista mahdolliseen jatkotutkimukseen, ilmoita minulle nimesi ja kotiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi."

Lähetä kirjoituksesi sähköpostitse osoitteeseen:
riikka.hynninen@helsinki.fi tai kirjeenä osoitteeseen
Folkloristiikka/Riikka Hynninen
PL 59, Unioninkatu 38, C217
00014 Helsingin yliopisto
 

Lue lisää

Sivu on päivitetty 17.01.2019


Epilepsialehdet 2020

Epilepsialehti julkaistaan viisi kertaa vuodessa printtinä sekä kaikille avoimena, linkki- ja kuvarikastein vahvistettuna digilehtenä. Marraskuun numeron 5/2020 välissä ilmestyivät myös toivotut kurssiesitteemme.

Voit myös antaa meille palautetta lehdestä palautelomakkeella, johon pääset tästä linkistä. Kaikki saamamme palaute on meille arvokasta, sillä teemme lehteä lukijoita varten. Kehitämme lehteä palautteen pohjalta.

 

Epilepsialehti 3/2020

Aiheina mm.

 • Epilepsia ja parisuhde
 • Ruokavaliohoito voi auttaa lapsen epilepsiassa
 • Koronakriisi haastaa lasten oikeuksia
 • Epilepsia ja koronavirus
 • Kuopion epilepsiasymposiumi 2020

 

Epilepsialehti 2/2020

Aiheina mm.

 • Lasten epilepsiat ja kuumekouritukset
 • Epilepsiaa sairastavan nuoren sujuva siirtymävaihe
 • Erityisen rakas omaishoitajuus

 

Epilepsialehti 1/2020

Aiheina mm.

 • Kansainvälinen epilepsiapäivä 10.2.
 • Häiriöt lääkkeiden saatavuudessa
 • Yökylän ihme
 • Miten vertaismentori voi auttaa
 • Henkilökuvassa yhdistysaktiivi Marita Somero-Sajo

Sivu on päivitetty 17.06.2020