Kansainvälinen epilepsiapäivä

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain aina helmikuun toisena maanantaina. Seuraavan kerran päivää vietetään 10.2.2025.

Kampanjoimme jälleen Kansainvälisen epilepsiapäivän 2025 ympärillä. Järjestämme Puhutaan epilepsiasta -viikon 5.–10.2, jonka teemana on Omahoidolla hyvinvointia. Kampanjamme tarjoaa näkökulmia ja ajatuksia epilepsian omahoitoon sekä vertaistukeen, joita epilepsiaa sairastavat ja läheiset voivat hyödyntää arjessaan.

Mistä kampanjassa on kyse?

Omahoito tarkoittaa kaikkia niitä asioita, joita voit tehdä voidaksesi paremmin. Epilepsiaan liittyy monia arjen asioita, jotka vaikuttavat omaan vointiin. On tärkeää muistaa, että omahoito ei tarkoita yksin pärjäämistä, vaan sairastavan aktiivista roolia oman terveytensä ylläpitämisessä ammattilaisten tuella.

Myös vertaistuki on tärkeä hyvinvoinnin tuki. Se tuo yhteen ihmisiä ja tarjoaa mahdollisuuden keskustella samanlaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa. Lue lisää epilepsian omahoidosta

Kampanjaviikon ohjelma

Löydät ohjelman alta. Ohjelma on kaikille avoin ja maksuton. Voit osallistua ohjelmaan sinulle sopivalla tavalla. Jos haluat, voit tulla verkkotapaamisiin mukaan vain kuulolle. Teams-sovelluksessa järjestettävissä tapaamisissa kameraa tai mikrofonia ei tarvitse välttämättä avata.

Lämpimästi tervetuloa mukaan Puhutaan epilepsiasta -viikon viettoon!

Joka sadas Suomessa sairastaa epilepsiaa

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista ja sitä sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä. Suomessa epilepsiaa sairastavia on noin 60 000 eli lähes joka sadas suomalainen.

Epilepsia ei ole vain yksi sairaus, vaan monimuotoinen sairauksien joukko. Myös epilepsiakohtauksia on hyvin monia erilaisia. Valtaosalla epilepsia on lääkehoidolla hyvin hallittavissa. Noin kolmasosalla sairastavista kohtaukset kuitenkin jatkuvat lääkehoidosta huolimatta.

Edistetään yhdessä kansainvälisen ohjelman tavoitteita

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain eri puolilla maailmaa. Kampanjointi tukee Maailman terveysjärjestö WHO:n hyväksymää maailmanlaajuista IGAP-toimintasuunnitelmaa (Intersectoral Global Action Plan on Epilepsy and Other Neurological Disorders, linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Toimintasuunnitelman tavoitteena on epilepsian ja muiden neurologisten sairauksien ennaltaehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon kehittäminen. Lisäksi sen avulla halutaan parantaa sairastavien oikeuksia ja poistaa stigmaa.

Myös Suomessa on toimittava WHO:n toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi epilepsian hyvän hoidon toteutumiseen ja yhteiskunnan palvelujen saatavuuteen vaikuttaminen on tärkeää. Ohjelma myös haastaa kampanjoimaan tiedon lisäämiseksi, sillä tiedon puute aiheuttaa leimautumista ja ennakkoluuloja.

Kutsumme sinut ja läheisesi osallistumaan Kansainväliseen epilepsiapäivään. Jaetaan yhdessä tietoa ja aitoja kokemuksia elämästä epilepsian kanssa.

Sosiaalisen median tunnisteet:
#JokaSadas
#epilepsyday

Tietoa Kansainvälisestä epilepsiapäivästä

  • Järjestetään vuosittain helmikuun toisena maanantaina. Vuonna 2025 päivä on 10. helmikuuta.
  • Osa maailmanlaajuista toimintaa. Päivää vietetään yli 140 maassa.
  • Tavoitteena lisätä tietoisuutta epilepsiasta. Päivän kampanjat eri puolilla maailmaa pyrkivät muun muassa vähentämään stigmaa ja nostavat esiin epilepsiaa sairastavien äänen.
  • Suomessa kampanjaa tehdään yhdessä. Mukana ovat Epilepsialiitto, epilepsiayhdistykset, Suomen Epilepsiaseura ja epilepsiahoitajien verkosto.
  • Kansainväliset epilepsia-alan kattojärjestöt toimivat taustaorganisaatioina. Kattojärjestöjä ovat International Bureau for Epilepsy, IBE (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ja International League Against Epilepsy, ILAE (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura on yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

www.internationalepilepsyday.org (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Kuvat: Marja Haapio, iStock.com/Arvydas Lakacauskas/Linda Raymond/Craft24

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?