Podcastit

Suomalaisista noin joka sadas sairastaa epilepsiaa. #jokaSadas on podcast, jossa puhutaan suoraan ja henkilökohtaisesti elämästä epilepsian kanssa. Podcastimme nostaa esiin epilepsiaa sairastavat ja heidän äänensä. Seuraavat jaksot julkaistaan 2.3. ja 16.3. Kuuntele podcastit ja osallistu keskusteluun somessa tunnisteella #jokaSadas

Jakso 1: Kaatumatauti-sana on historiaa, mutta ennakkoluulot eivät

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan epilepsiaan liittyvistä ennakkoluuloista. Vaikka moni asia on muuttunut vuosien varrella, ei ennakkoluulojen aika ole valitettavasti ohi. Pirkolla ja Katjalla on pitkä kokemus epilepsiaan liittyvistä ennakkoluuloista: Pirkko sairastui epilepsiaan pienenä lapsena 40-luvun lopussa, Katja lukiolaisena vuonna 1996.

Muutamia kymmeniä vuosia sitten epilepsiaa hoidettiin mielisairaalassa, eikä epilepsiaa sairastava saanut perustaa perhettä. Kuinka pitkälle näistä ajoista on tultu ja miten ennakkoluulot vaikuttavat yhä elämään?

1. jakson tekstiversio

Jakso 2: Elämää pelon kanssa, ei sen varjossa

Mari kuvailee pelkoa maadoittavaksi tunteeksi tajuttomuus-kouristuskohtauksen jälkeen. Hänen epilepsiansa todettiin lukioikäisenä, vaikka poissaolokohtauksia oli jo lapsena.

Pelko on tarpeellinen tunne, joka suojaa vaaralta, mutta joka voi ottaa niskalenkin elämästä. Miten pelon kanssa tullaan kavereiksi? Entä mitä jos läheisen huoli pahentaa omaa pelkoa?

2. jakson tekstiversio

Jakso 3: Epilepsia työpaikalla – arkinen juttu vai elefantti kahvihuoneessa?

Olenko enää yhtä arvokas työntekijä, kun minulla on epilepsia? Mitä jos kohtaukset stressaavat työkavereita? Epilepsia hiipii myös ammatti-identiteettiin ja kahviautomaatille, sen tietävät Eija Uusitalo ja Marika Raitanen.

Eija ja Marika työskentelevät molemmat lasten parissa, ja molemmilla on myös epilepsia. Eija tekee vuorotyötä, jossa epilepsia muodostui haasteeksi. Marika taas uudelleenkouluttautui diagnoosin saatuaan, mutta palasi samoihin tehtäviin. Miten oppia arvostamaan itseään ja tuntemaan omat rajansa?

3. jakson tekstiversio