Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Ensiavun antaminen ei vaadi erityistaitoja. Jaetaan yhdessä tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta ja rohkaistaan ihmisiä auttamaan. Yhdessä saamme vietyä tärkeää viestiämme eteenpäin!
Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista. Suomessa epilepsiaa sairastavia on lähes 60 000, joista 36 000 on säännöllinen epilepsialääkitys. Epilepsioita ja epilepsiakohtauksia on hyvin monia erilaisia.
Tänä vuonna nostamme epilepsiakohtauksen ensiaputaitoja esille 112-päivän ja Kansainvälisen epilepsiapäivän kampanjoinnissamme 7.–14.2.2022 yhdessä epilepsiayhdistysten ja Suomen Epilepsiaseuran kanssa. Kysymme kampanjaviikolla ”Osaatko auttaa?” ja tarjoamme oikeaa tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta sekä rohkaisemme opettelemaan ensiavun antamista. Kampanjamme kuuluu valtakunnallisilla radiokanavilla ja näkyy sosiaalisen median kanavissamme sekä verkkosivuillamme.
Oikeaa tietoa tarvitaan
Teimme kesäkuussa 2021 kyselyn tuhannelle suomalaiselle epilepsiakohtauksen ensiavusta ja siihen liittyvistä ajatuksista. Kyselyn perusteella ihmiset haluavat auttaa, mutta osa vastaajista kokee, että he eivät tiedä, mitä tehdä. Lisäksi ensiavun antamiseen liittyy edelleen jonkin verran väärää tietoa.
Kaikista vastaajista 37 % kertoi, että he tietäisivät, miten toimia, jos työ- tai opiskelukaveri saisi epilepsiakohtauksen. Kysyimme vastaajilta sitä, ovatko he nähneet epilepsiakohtausta. Tuhannesta vastaajasta noin 40 % kertoi nähneensä kohtauksen. Heistä hieman useampi (46 %) tiesi, mitä tehdä auttaakseen kohtauksen saanutta.
Epilepsiakohtauksen näkeminen voi olla pelottava ja hämmentävä kokemus. Kohtauksen nähneistä vastaajista 17 % kertoi, että tilanne pelotti heitä. Silloin ei välttämättä tiedä, miten tilanteessa tulisi toimia. Näin tilannetta kuvasi eräs vastaaja: ”Haluaisin sanoa, että auttaisin ja tekisin oikeat asiat, mutta todellisuudessa varmaan panikoisin, enkä oikein osaisi toimia.”
Kyselystä selvisi, että ihmisillä on edelleen jonkin verran vääriä käsityksiä epilepsiakohtauksen ensiavusta. Osa vastaajista kertoi, että jos he näkisivät kadulla ihmisen, joka kaatuu ja kouristelee, laittaisivat he hänen suuhunsa esimerkiksi nenäliinan tai vaatteen. Suuhun ei kuitenkaan kohtaustilanteessa saa laittaa mitään, sillä se vaikeuttaa hengittämistä.
Kysely tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista ja otos painotettiin vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Vastaajista noin 60 prosenttia ei tuntenut ketään epilepsiaa sairastavaa ja kaksi prosenttia kertoi sairastavansa epilepsiaa.