Lapsen kasvaminen omaksi ainutlaatuiseksi itsekseen voi vaatia kasvukipuja. Omaksi itseksi ei tulla ilman vanhempien ja lasten erillisyyden kokemuksia.
Ensin löytyy lapsen ”minä haluun”-vaihe. Sitten on hetken tyyntä myrskyn edellä ja sen jälkeen voi toivottaa tarvetulleeksi murrosiän omine erillisyyden tunteineen ja kapinointeineen. Ihan varmasti näin on ja jokaisella omalla tavallaan.
Kuinka perheen säännöt ja normit saisi sisäistetyksi lapselle ennen kuin todellinen irtautuminen tapahtuu? Siinä ei jankutus enää auta, kun kapina on päällä. Vanhempina tehtävänämme on olla lasten muistin tukena eli jankuttaa, kun he ovat pieniä. Todellisuudessa häviämme valtataistelun oikeasta ja väärästä lasten kanssa, ellei lapsella ole aikaa itse oivaltaa asiaa. Taistelun areenan toivoisi olevan jokin muu kuin epilepsialääkkeen ottaminen.
Lasten kavereihin kannattaa tutustua. Kutsua heidät yökylään ja leikkitreffeille jo ihan pieninä. Samalla he tulevat tutuiksi, kun he ovat vielä vanhempiensa tutustuttavissa. Juodaan kahvit vanhempien kesken jossain välissä. Vaihdetaan puhelinnumerot ja perustetaan vanhemmille esimerkiksi WhatsApp-ryhmä. Sieltä on mukava myöhemmin kysäistä, että onko se meidän murumme teillä.
Lasten syrjäytymiskehitystä estää ensisijaisesti se, että lasten kavereiden vanhemmat tuntevat toisensa. Toinen lasta suojaava tekijä on, että lapset aloittavat hölmöilynsä mahdollisimman myöhään, jolloin järki ehtii mukaan miettimään, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Edes vanhempien tulotaso ei ole niin merkityksellinen kuin lapsen vanhempien keskinäinen tuttuus. Lapset luovat omia ihmissuhteitaan ja me vanhempina olemme niiden äärellä ihan huomaamattamme koko heidän lapsuutensa ajan.
Puhutaan lapsentahtisesti epilepsiasta ja sen ensiavusta.
Tuetaan leikkiä, jotta leikki jatkuu mahdollisimman pitkään. Ollaan mukana leikissä ja arvostetaan leikkimistä. Ei ole mitään kiirettä kasvaa isommaksi. Otetaan lapsen kaverit tutuiksi. Puhutaan lapsentahtisesti epilepsiasta ja sen ensiavusta, niin että kaikki kaveritkin tietävät, mitä tehdä ja mihin soittaa, jos jotain sattuu.
Eräs äiti kertoi, että hän varmistaa vanhemman lapsensa jalkojen pilkottamisen yöllä bileillan jälkeen. Yöllisellä vessareissulla pieni tarkistus, näkyväthän jalat jo peiton alta? Onhan lauma jo kotona? Vasta sen jälkeen alkaa äidin uni.
Tervetuloa Epilepsialiiton leikkitreffeille! Seuraa meitä somessa – nyt leikkitreffejä on jo Uudellamaalla, Turussa ja Oulussa.