Kuntoutus

 

Sopeutumisvalmennuskursseilta saa tarvitsemaansa tietoa, ohjausta, vertaistukea ja näköaloja tulevaisuuteen. Sopivan kurssin voi valita sairaus- ja elämäntilanteen mukaan:

 • Kelan sopeutumisvalmennuskurssi vaikeahoitoista epilepsiaa sairastaville ja läheisille

 • Epilepsialiiton kuntoutumiskurssi muille epilepsiaa sairastaville ja läheisille viikon jaksona, viikonloppukurssina tai avokuntoutuskurssina iltaisin tai viikonloppuna

Kurssit ovat kuntoutusta, osallistujille maksuttomia ja ne toteutetaan joko Kelan kuntoutuksena tai Sosiaali- ja terveysministeriön tuella Veikkauksen tuotoilla (ent. RAY).   Ota yhteyttä, niin kerromme lisää!

Epilepsialiiton kuntoutumiskurssit 2018

LASTEN PERHEKURSSIT

Familjekurs för barn med epilepsi

20.-22.4. Kylpylähotelli Rantasipi Tropiclandia, Vasa. Ansök senast 6.3. med Epilepsiförbundets ansökningsblankett och hälsoinformation. Kursen är avsedd för familjen med barn som har insjuknat i epilepsi. 

Lasten perhekurssi Joensuun seutu

21.-23.9. Lomakeskus Huhmari, Polvijärvi. Haku 15.8. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu perheille, joissa lapsi sairastaa epilepsiaa. 

Lasten perhekurssi Rovaniemi

21.-23.9. Santasport. Haku 15.8. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu perheille, joissa lapsi sairastaa epilepsiaa.

Maahanmuuttajille epilepsiasta – vanhempien päivä 

27.10. Epilepsialiitto, Helsinki. Haku 27.9. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu maahanmuuttajille, joiden lapsi sairastaa epilepsiaa. 

 

LASTEN JA NUORTEN TOIMINNALLISET KURSSIT

Lasten seikkailukurssi

1.-7.7., perheiden jakso 6.-7.7. Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski. Haku 1.5. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja lääkärin suositus. Kurssi on tarkoitettu 9-14-vuotiaille epilepsiaa sairastaville lapsille. Vanhemmat ja sisarukset voivat osallistua kurssin päättävään perheiden jaksoon. 

Elämän eväät – nuorten kurssi 

1. osa 18.-20.5. ja 2. osa 23.-28.7. Nuorisokeskus Piispala, Kannonkoski. Haku 18.3. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja lääkärin suositus. Kurssi on tarkoitettu 15-25-vuotiaille epilepsiaa sairastaville nuorille.

 

AIKUISTEN KURSSIT  

Keinoja omaan hyvinvointiin – aikuisten ja läheisten avokurssi

8.2., 19.3., 5.4., 3.5. ja 7.6. Kylpylähotelli Sani, Kalajoki. Haku 8.1. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaa ja ms-tautia sairastaville aikuisille ja läheisille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Neuroliiton ja Mielenterveyden keskusliiton kanssa.

Voimaa talven luonnosta - aikuisten toiminnallinen kurssi

5.-10.3. Santasport, Rovaniemi. Haku 5.1. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja lääkärin suositus. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaa sairastaville aikuisille, jotka ovat kiinnostuneet luonnossa liikkumisesta ja fyysisestä ponnistelusta.

Maahanmuuttajille epilepsiasta – aikuisten ja läheisten päivä 

19.5. Epilepsialiitto, Helsinki. Haku 19.4. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaa sairastaville maahanmuuttajille ja läheisille. Kurssille voi osallistua myös ilman läheistä. 

Keinoja omaan hyvinvointiin - aikuisten ja läheisten avokurssi Kuopio

26.-27.5. Rauhalahti, Kuopio. Haku 26.4. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaa sairastaville aikuisille ja läheisille. Kurssille voi osallistua myös ilman läheistä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa.   

Aikuisten perhekurssi

25.-29.6. Härmän Kylpylä, Ylihärmä. Haku 25.4. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja lääkärin suositus. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaan eri-ikäisenä sairastuneille aikuisille ja läheisille tai perheille. Kurssille voivat osallistua myös lapsiperheet.

Voimaa vanhuuteen – ikääntyneiden ja läheisten kurssi

3.-7.9. Santasport, Rovaniemi. Haku päättyy 3.7. : Epilepsialiiton kurssihakemus ja lääkärin suositus. Kurssi on tarkoitettu yli 60-vuotiaille epilepsiaa sairastaville henkilöille ja aikuisille läheisille. Kurssille voi osallistua myös ilman läheistä. 

Epilepsi och hjärnskada – kurs för vuxna och närstående

10.-14.9. Ruissalo Spa, Åbo. Ansök senast 10.7.: Epilepsiförbundets eller Hjärnskadeförbundets ansökningsblankett och läkarutlåtande med rekommendation av vårdande läkare.  Anpassningsträningskurs på svenska för vuxna, som har insjuknat i epilepsi och / eller hjärnskada samt  för vuxen närstående. Det är också möjligt att delta i kursen utan närstående. Kursen ordnas i samarbete med Hjärnskadeförbundet rf. 

Keinoja omaan hyvinvointiin - aikuisten ja läheisten avokurssi Espoo

22.-23.9. Luontokeskus Haltia, Espoo. Haku 22.8. mennessä: Epilepsialiiton kurssihakemus ja terveystiedot. Kurssi on tarkoitettu epilepsiaa sairastaville aikuisille ja läheisille. Kurssille voi osallistua myös ilman läheistä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa. 

Elämää epilepsian kanssa Helsinki

torstaisin 11.10.-15.11. klo 17.30-19.30. Epilepsialiitto, Malmin kauppatie 26, Helsinki. Keskusteluryhmä epilepsiaa sairastaville aikuisille ja läheisille, jotka tarvitsevat tietoa ammattilaisilta ja vertaistukea kokeneemmilta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: marja.nylen@epilepsia.fi p. 040 516 0022 tai jani.takkunen@epilepsia.fi p. 050 512 6617.

Hae kurssille

Epilepsialiiton kurssihakemuksella, jonka voi myös tilata Epilepsialiitosta. Ansökningsblankett på svenska. Liitä hakemukseen lääkärin suositus, jonka perusteella voit hakea matkakuluja Kelalta. Avokursseille ja teemapäiviin liitteeksi riittävät ajankohtaiset terveystiedot esim. kopio viimeisimmästä lääkärillä käynnin tekstistä. Matkakulut jäävät silloin itse maksettavaksi. Hakemus ja liitteet eivät saa olla vuotta vanhempia. 

Lähetä hakemus osoitteella: Epilepsialiitto / Kurssit, Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki. 

Avokursseille osallistutaan kotoa käsin, pidempiin kursseihin kuuluu täysihoito ja majoitus. Kurssitiedot ovat alustavia ja varmistuvat kun rahoituspäätökset ovat tiedossa alkuvuodesta 2018.

Kelan epilepsiakurssit 2018

Kela on 2018 alkavalla sopimuskaudella yhdistänyt epilepsiaa sairastavien lasten ja nuorten sopeutumisvalmennuskurssit samalle kurssille, jossa alaikäraja on 1 vuotta.

Lasten perhekurssit on jaettu kahteen ryhmään:

 • epilepsia, vaikeahoitoinen, yli 1-vuotiaille, alle kouluikäisille, alakoululaisille ja yläkoululaisille

 • epilepsia, vaikeahoitoinen (taustalla geenivirhe tai kromosomipoikkeavuus), yli 1-vuotiaille, alle kouluikäisille, alakoululaisille ja yläkoululaisille

Aikuisten sopeutumisvalmennuskurssit on jaettu kolmeen eri ikäryhmään:

 • vaikeahoitoinen epilepsia, nuoret aikuiset (17-29 –vuotiaat)

 • vaikeahoitoinen epilepsia, aikuiset (30-60 –vuotiaat)

 • vaikeahoitoinen epilepsia, iäkkäät (yli 60-vuotiaat)

Kelan lasten perhekurssit 2018, kuntoutuslaitos yhteistyössä Epilepsialiiton kanssa

Kuntoutuskeskus Kankaanpää (Satakunta)

 • 16.-20.7.(Kela 72131) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

 • 12.-16.11. (Kela 72132) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

Invalidiliiton Kuntoutus Oy, Validia Kuntoutus Lahti (1.1. 2018 jälkeen Verve Lahti)

 • 17.9.-21.9. (Kela 72128) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

 • 12.-16.11.2018 (Kela 72129) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

 • 10.-14.12.2018 (Kela 72130) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen (geenivirhe tai kromosomipoikkeavuus)

Rokuan Kuntoutus Oy (Vaala, Pohjois-Pohjanmaa)

 • 24.-28.9.2018 (Kela 72125) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

 • 8.-12.10.2018 (Kela 72126) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen

 • 22.-26.10.2018 (Kela 72127) Lasten perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen (geenivirhe tai kromosomipoikkeavuus)

Kelan aikuisten kurssit 2018, kuntoutuslaitos yhteistyössä Epilepsialiiton kanssa

Neuroliitto / Maskun neurologinen kuntoutuskeskus (Masku, Turun seutukunta)

 • 21.5.-25.5.2018 (Kela 72121) Aikuisten osittainen perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen, 30-60 v

 • 12.11.-16.11.2018 (Kela 72122) Aikuisten osittainen perhekurssi: epilepsia, vaikeahoitoinen, 30-60

Kelan aikuisten kursseja toteuttavat myös Kruunupuisto Punkaharjulla ja Taukokangas Oulaisissa.  

Kelan kurssille hakeminen

 • lomakkeella KU132, jonka voi täyttää ja tulostaa Kelan verkkosivuilta http://www.kela.fi/lomakkeet

 • Liitteeksi B-lääkärinlausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys

 • Kelan kuntoutuskurssihaku näyttää reaaliajassa kaikki Kelan kurssit ja vapaiden paikkojen määrän.

Potilasasiamies

Epilepsialiiton kuntoutumiskurssien potilasasiamies on Paula Salminen
p. 050 574 2488,
paula.salminen@epilepsia.fi

Huom. Muiden terveydenhuollon palvelujen osalta tulee kääntyä kyseisen yksikön potilasasiamiehen puoleen.

Jokaisessa terveydenhuollon yksikössä on nimetty potilasasiamies, jonka tehtävänä on tiedottaa potilaan oikeuksista sekä neuvoa ja ohjata potilaita hoitoon ja kohteluun liittyvissä asioissa.

Sopeutumisvalmennus

Sopeutumisvalmennus on moniammatillinen kuntoutuspalvelu, jonka tarve, tavoite ja sisältö rakentuvat kuntoutujan elämäntilanteen mukaisesti toiminnallisista, tiedollisista ja kokemuksellisista osista (Vilkkumaa 2016).

Sopeutumisvalmennus on kuntoutusta ja osa epilepsian hyvää hoitoa. Se auttaa jäsentämään omaa elämäntilannetta ja selviytymään epilepsian kanssa arjessa.

Sopeutumisvalmennuksen päämääränä on edistää kuntoutujan ja hänen perheensä valmiuksia toimia elinympäristössään mahdollisimman täysipainoisesti.

Tavoitteena on ohjata epilepsiaa sairastavaa ihmistä itsehoitoon ja omatoimisuuteen sekä tukea soveltuvien yksilöllisten selviytymiskeinojen löytämisessä (Epilepsia (aikuiset) Käypä hoito -suositus).

Epilepsialiitto järjestää sopeutumisvalmennusta kursseina erilaisissa ympäristöissä: lasten perhekursseja liikunta- ja lomakeskuksissa, aikuisten kursseja kylpylöissä, nuorten kursseja  nuorisokeskuksissa. 

Sopivan kurssin voi valita elämäntilanteen mukaan: viikon jakso toisella puolella Suomea tai osallistuminen kotoa käsin viikoittain kokoontuvaan avokuntoutusryhmään. Osaan kursseista voi osallistua myös läheinen tai koko perhe.

Sivu on päivitetty 28.09.2018

 

Epilepsialiiton kurssit vuodelle 2018

Tutustu tarjontaan

 

 

.