Mistä kampanjassa on kyse?

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista. Epilepsiaa sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä maailmassa. Suomessa epilepsiaa sairastavia on noin 60 000 ja heistä noin 5 000 on alle 15-vuotiaita.

Epilepsia ei ole vain yksi sairaus, vaan joukko erilaisia sairauksia. Epilepsiaan liittyy edelleen tietämättömyyttä ja asenteita: kun emme tunne asiaa, arvaamme, oletamme ja yleistämme. Epilepsiaa sairastava lapsi voi kohdata ennakkoluuloja jo varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Moni törmää niihin myös ammatinvalinnassa ja työssä, vaikka valtaosa epilepsiaa sairastavista voi osallistua työelämään normaalisti.

Tietämättömyydestä johtuviin ennakkoluuloihin voimme vaikuttaa puhumalla avoimesti epilepsiasta ja erilaisten epilepsiakohtausten tunnistamisesta sekä kohtauksen saaneen auttamisesta. Heitetään uskomukset romukoppaan ja muutetaan ennakkoluuloja askel kerrallaan.

Kansainvälisen 50 miljoonaa askelta -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta epilepsian monimuotoisuudesta ja kerätä varoja epilepsiajärjestöjen toimintaan ympäri maailman. Suomessa kampanjaan osallistuvat Epilepsialiitto jäsenyhdistyksineen sekä Suomen Epilepsiaseura. Kampanja on osa Kansainvälisen epilepsiapäivän 8.2. kampanjointia. Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään joka vuosi helmikuun toisena maanantaina. Järjestäjinä ovat kansainvälinen epilepsia-alan potilasjärjestö (IBE) ja epilepsia-alan tutkijajärjestö (ILAE). https://internationalepilepsyday.org

Sivu on päivitetty 04.01.2021