Takaisin

Anna-Maija Saukkonen - vuoden neurologi

Uutiskuva

Anna-Maija Saukkonen - vuoden neurologi

06.11.2018

Tunnustusta käytännön lääkärille! Vuoden neurologi -palkinto luovutettiin apulaisylilääkäri Anna Maija Saukkoselle Joensuusta. Suomen Neurologisen yhdistyksen edustajat luovuttivat palkinnon (5 000 €)  Neurologipäivillä 1.11.2018 Helsingissä. Vuoden neurologi -palkinto myönnettiin toisen kerran.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan neurologian klinikassa työskentelevä Saukkonen on työnsä ohella toiminut aktiivisesti 20 vuoden ajan Joensuun seudun epilepsiayhdistyksessä ja kokenut sen tärkeäksi vaikutuskanavaksi. Hän korostaa hyvän työyhteisön merkitystä – se kannattelee, pitää erilaisuutta vahvuutena ja kiinni työn imussa.

- Toiminta potilasyhdistyksessä on tuonut näkökulmaa sairastavien vahvuuksiin. Yhteistyö
neurologisten yhdistysten kanssa on hyvä tapa jakaa tietoa. Ihmiset ovat Pohjois-Karjalassa olleet kovin kiinnostuneita, Saukkonen kertoo.

Näin Saukkonen kuvaa neurologin työtään: ”Opiskeluaikana tein syventävät opintoni epilepsiasta. Suurimman innostuksen neurologiaan sain Pohjois-Karjalan neurologikaksikko ylilääkäri Kalervo Salmelta ja neurologi Eila Kohvakalta. Minulle selvisi, että tätä työtä voi tehdä hyvin erilaisilla temperamenteilla ja toisaalta, että hyvä työyhteisö on se, joka kannattelee, pitää erilaisuutta vahvuutena ja kiinni työn imussa. Neurologia on erikoisala, jolle kannattaa erikoistua. Tämä on todella innostavaa työtä edelleen.

Potilaiden kanssa kohtaamisen on oltava keskiössä. Se luo vakaan pohjan, josta löytyy oikea diagnoosi ja hoito. Pitkissä hoitosuhteissa keskussairaalassa on väliin kiperiä paikkoja, mutta kun yrittää tehdä työtä kuunnellen ja vastaten potilaan pulmiin, saa anteeksi, jos jossain kohdassa kaikki ei ole mennyt ihan kuin siellä kuuluisassa Strömsössä. Diagnostiikan harppaukset, uudet hoitomuodot liki kaikkiin tavallisimpiin sairauksiin ovat tuoneet uutta mielekkyyttä työhön, kun näkee, kuinka ihmiset niistä hyötyvät.  

Omassa klinikassa on tavanomaisen polikliinisen työn lisäksi akuuttiosasto ja oma kuntoutumissairaala uusine tiloineen. Neurologia antaa mahdollisuuden myös tutkimukseen, jos sellainen on lähellä sydäntä. Tutkimustyö on mahdollista myös keskussairaalatasolla. Neurologi voi suuntautua akuuttihoitoon, kuntoutukseen tai tutkimukseen, myös keskussairaalassa. Suppea osaaminen korostuu joissakin sairauksissa ja keskussairaalatasolle olemme onneksemme saaneet Pohjois-Karjalaan lihastautien, neuroimmunologian ja perinnöllisyyslääkärin konsultaatiot.  

Pohjois-Karjalassa on mukava tehdä neurologina töitä. Ylilääkäri Asta Hiltusen aikana ideoitiin ja kehitettiin uusia keinoja selvitä työstä lääkärivajeessa, erityisesti korostaisin erinomaisia hoitajavastaanottojamme. Työyhteisön koko ketju toimii erinomaisesti. Työ omien, Suomen parhaiden kollegojen ja muiden klinikkojen kanssa sujuu mutkattoman mukavasti. Ihmiset ovat puheliaita ja asian "pihvi" tulee kyllä esille, kunhan malttaa kuunnella.

Täältä löydettiin myös uusi lihassairaus, joka kantaa löytäjänsä Manu Jokelan nimeä. Tässä prosessissa oli jännittävä olla omalta pieneltä osaltaan mukana. Sairastavat suvut olivat ja ovat edelleen innokkaita asian selvittämisessä. Siunsote-organisaatiouudistus toi mukanaan kuntiin jalkautuvan neurologin. Siellä pääsee hyvin lähelle potilaita, omaisia ja terveyskeskuskollegaa. Meillä on hyvä tekemisen meininki.”

Suomen Neurologinen yhdistys perusti Vuoden neurologi -palkinnon vuonna 2015. Palkinto jaetaan joka kolmas vuosi ensisijaisesti käytännön lääkärin työstä. Palkinto myönnetään neurologian erikoislääkärille, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut erikoisalan kehitykseen Suomessa, tai toimintaan paikallisella tai valtakunnallisella tasolla. Palkinnon saaja on potilaiden ja kollegojen arvostama, ja hänen työtään leimaavat korkea ammattitaito, ahkeruus, auttamisen halu, rehellisyys ja ystävällisyys. Palkinnon saajalta ei edellytetä akateemisia opinnäytteitä eikä tieteellistä työskentelyä, mutta työnsä kriittistä arviointia. On myös suotavaa, että hän on alalla uusien ideoiden tai menetelmien kehittäjä tai soveltaja.


 

Sivu on päivitetty 07.11.2018


Uutiskuva

Lue digilehti

Epilepsialehti julkaistaan myös kaikille avoimena digiversiona.

Kesänumeromme 3/2019 ilmestyi 10.6. Syksyn lehtemme julkaistaan 9.9. 

Lue digilehtemme:

Epilepsialehti 3/2019

Epilepsialehti 2/2019

Epilepsialehti 1/2019

Epilepsialehti 5/2018

Epilepsialehti 4/2018

Epilepsialehti 3/2018

Epilepsialehti 2/2018

Epilepsialehti 1/2018

Sivu on päivitetty 10.06.2019