Takaisin

Masennus Maailman terveyspäivän teemana 7.4.

Uutiskuva

Masennus Maailman terveyspäivän teemana 7.4.

06.04.2017

7. 4. vietetään Maailman terveyspäivää ”Depression: talking to psychologists can help!”, joka on omistettu taisteluun masennusta vastaan. Masennus on yleinen mielenterveyden häiriö ja vakava kansanterveydellinen ongelma.

Masennus on tuttua monille epilepsiaa sairastaville. Lue neurologian erikoislääkäri Hanna Ansakorven artikkeli Mieli ja epilepsia

Euroopan psykologiliittojen järjestö EFPA (The European Federation of Psychologist’ Associations) korostaa psykologien varhaisen puuttumisen ja psykologiseen tutkimukseen pohjautuvan tiedon merkitystä masennuksen nujertamiseksi.

– Käyttämällä psykologisesta tutkimuksesta saatua tietoa psykologit ympäri maailmaa voivat auttaa masennuksen ennaltaehkäisyssä ja sen varhaisessa tunnistamisessa sekä hoidossa, sanoo kliininen psykologi ja EFPA:n psykologia ja terveys -komitean jäsen Koen Lowet.

Hänen mukaansa psykologiseen hoitoon on kuitenkin vaikea päästä: useimmissa Euroopan maissa käytetään enemmän rahaa lääketieteellisiin hoitoihin kuin psykologisiin palveluihin, ennaltaehkäisevistä ohjelmista puhumattakaan.

– Jos haluamme vastata huomisen haasteisiin, meidän täytyy sijoittaa enemmän masennuksen ehkäisyyn, psykologisten palveluiden saatavuuteen ja psykologisen tutkimukseen, Lowet painottaa.

EFPA rohkaisee ihmisiä hakemaan apua masennukseen psykologeilta: puhuminen voi auttaa.

– Suomessa suunnitteilla oleva sote- ja maakuntauudistus tarjoaa hyvän mahdollisuuden kehittää masennuksen ehkäisyä, tunnistamista ja hoitoa myös Suomessa, toteaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Annarilla Ahtola. Hän korostaa, että sote- ja maakuntauudistukseen sisältyvään maakuntien palvelulupaukseen pitää sisältyä myös psykologin vastaanotto ja palvelut.

– Niin kansalaisilla kuin muilla ammattilaisilla tulee olla tarvittaessa vaivaton mahdollisuus päästä puhumaan psykologin kanssa. Psykologia tarvitaan sekä suoraan vastaanottotyöhön kansalaisia varten että konsultoimaan ja yhteistyöhön esimerkiksi lääkärien, hoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja perhetyöntekijöiden kanssa.

Katso myös WHO:n tiedote

 

Sivu on päivitetty 06.04.2017


Uutiskuva

Lue digilehti

 

Epilepsialehti julkaistaan kaikille avoimena digiversiona. Epilepsialehti 3/2018 ilmestyy 11.6.

Lue täältä digilehtemme:

Epilepsialehti 2/2018

Epilepsialehti 1/2018

Epilepsialehti 5/2017

Epilepsialehti 4/2017

Epilepsialehti 3/2017

Epilepsialehti 2/2017

Epilepsialehti 1/2017

Sivu on päivitetty 06.04.2018