Matkustaminen ja epilepsia

Hyvässä hoitotasapainossa oleva epilepsia ei ole este matkustamiselle. Tarvittaessa tulee varmistaa hoitavalta lääkäriltä, onko matkustamiselle esteitä. Matkalle on hyvä ottaa mukaan kuvaus omasta sairaudesta. Siinä voi kertoa epilepsiansa luonteen, lääkityksen ja kuinka kohtaustilanteissa tulee menetellä. Kuvauksen voi kirjoittaa itse ja hyödyntää suomenkielistä epilepsian kuvailulomaketta tai MEDIF-lomaketta.

Epilepsian kuvailulomake
Epilepsian kuvailulomake -täytettävä (Lataa tiedosto tietokoneelle ja avaa täyttöä varten)

Beskrivning om epilepsins karaktär
Beskrivning om epilepsins karaktär -möjligt att fylla

Lääkkeet käsimatkatavaroihin

Lääkkeitä tulee ottaa mukaan käsimatkatavaroihin riittävä määrä. Matkan mahdollisiin viivästyksiin kannattaa myös varautua. Ruumaan laitetut matkatavarat eivät aina päädy ajallaan matkakohteeseen.

Monilla mailla on rajoituksia siitä, mitä lääkkeitä ja millaiset määrät niitä voi tuoda maahan. Lääkkeiden tuonnin rajoituksista voi kysyä kohdemaan suurlähetystöstä, jos on kysymys useiden kuukausien lääkkeistä. Myös Suomella on rajoituksia lääkkeiden maahantuonnissa. Kotimaahan paluun osalta voit varmistaa asian omasta apteekistasi tai Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta.

Matkalle tulee ottaa mukaan myös lääkemääräykset. Niillä voit tarvittaessa todistaa tullille, että henkilöllä on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanaan. Jos lääkkeistä on olemassa sähköinen resepti (eResepti), tulee ottaa potilasohje lääkkeistä mukaan.

Matkavakuutus

Matkavakuutusten ehdoissa on eroja, joten oman vakuutuksen kattavuus tulee tarkistaa.  Matkavakuutukset korvaavat lähtökohtaisesti vain matkalla alkaneita sairauksia. Kotimaiset matkavakuutukset korvaavat kuitenkin yleensä myös jo olemassa olevan sairauden äkillisestä ja odottamattomasta pahenemisesta aiheutuneet kulut joko osittain tai kokonaan. Jo olemassa olevan sairauden akuutin ensiavun kulujen korvaaminen matkavakuutuksesta edellyttää, että sairaus on hyvässä hoitotasapainossa ennen matkaa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Euroopan alueella matkailtaessa lompakkoon kannattaa sujauttaa Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Se oikeuttaa saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa tilapäisen oleskelun aikana EU- ja ETA-valtioissa ja Sveitsissä. Kortilla saa samantasoisen sairaanhoidon samaan hintaan kuin paikalliset ihmiset.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin saa Kelasta. Hakuohjeet löydät täältä.

MEDIF-lomake

Lentomatkaa suunnittelevan, vaikeahoitoista epilepsiaa sairastavan on syytä täyttää niin sanottu MEDIF-lomake. Hoitava lääkäri lisää siihen sairauden laadun ja antaa suosituksensa lentämisen suhteen. Lopullisen päätöksen tekee lentoyhtiön ilmailulääkäri.  Lentolippu vahvistetaan vasta sen jälkeen. Lomake on syytä toimittaa lentoyhtiölle hyvissä ajoin, sillä siihen saatetaan pyytää lisäselvityksiä.

Finnairin esimerkki MEDIF-kaavakkeesta.

Turvatarkastus

Epilepsian hoidossa käytettävien stimulaatiolaitteiden metalli hälyttää turvatarkastuksessa. Valmistajalta saa sitä varten kortin, joka on syytä ottaa mukaan. Kortti saattaa nopeuttaa hälytyksen syyn selvittämistä.  Joissain tapauksissa turvatarkastaja voi silmämääräisen tarkastuksen lisäksi käyttää erillistä analysaattoria säätölaitteen tarkastamiseksi. Tällöin laitetta pyyhkäistään näytteenottolapulla, kyseessä on harmiton toimenpide.

Lepo- ja ruokarytmi

Pitkät lentomatkat ja aikaerorasitus voivat aktivoida epilepsian. Siksi riittävä lepo- ja ruokarytmi ovat erityisen tärkeitä. Oman totutun uni- ja ruokarytmin säilyttäminen matkustaessakin on epilepsiaa sairastavalle tärkeää. Kiirettä kannattaa välttää varautumalla myöhästymisiin ja ruuhkiin. Turvallisuutta tuo myös hyvä matkaseura.

Muista matkalla nämä:

  • rokotukset
  • matkavakuutus
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • lääkkeet ja reseptit ym. dokumentit käsimatkatavaroihin
  • nuku riittävästi
  • vältä kiirettä
  • syö ja juo säännöllisesti
  • vältä alkoholia
  • käytä ranneketta tai muuta epilepsiatunnusta
  • nauti matkastasi

Sivu on päivitetty 20.02.2017