Hjälpmedel

Syftet med hjälpmedel är att göra det enklare för personer med funktionsnedsättning och sjuka personer att vara mer självständiga. De kan till exempel vara till hjälp när man ska röra sig, klä sig, tvätta sig och utföra hushållssysslor eller så kan de bidra till en bättre säkerhet.

Du kan fundera över behovet av hjälpmedel tillsammans med din vårdande läkare. Även sjukhusets rehabiliteringsinstruktör, en fysioterapeut eller ergoterapeut kan delta i kartläggningen av dina behov. Hälsovårdens hjälpmedelsservice ger dig råd och hjälper dig med frågor om hur du skaffar och använder hjälpmedlen.

Hjälpmedel kan fås för medicinsk rehabilitering från hälsovårdens hjälpmedelsservice. Socialväsendet kan också betala vissa hjälpmedel med stöd av lagen om service och stöd på grund av handikapp.

Hjälpmedel som främjar säkerheten

Du kan öka säkerheten i vardagen med enkla tillbehör som du själv kan skaffa. Exempel på dessa är epilepsimärken som man kan sätta kring handleden eller halsen. En dosett hjälper dig om du har många läkemedel du ska ta eller om du behöver ta dem flera gånger om dagen.

För närvarande finns det inga larmdon som skulle identifiera olika epilepsianfall. Inget larmdon garanterar säkerheten helt. Till exempel en larmmadrass som läggs i sängen registrerar endast rörelse förknippad med krampanfall. Om familjens barn har nattliga anfall med ljud kan en babymonitor komma till hjälp.

En trygghetstelefon är en knapp som man har på handleden eller i ett halsband och när man trycker på den öppnas ett högtalarsamtal till ett förinställt nummer. Det finns även trygghetslarmdon som främst är avsedda för personer med minnessjukdomar och som i vissa situationer även kan gynna personer med epilepsi. Ett lokaliserande trygghetsarmband kan hjälpa om personen börjar vandra omkring under ett komplext partiellt anfall. Ett fallarm känner av en stöt som beror på fall och larmar om det upptäcker att personen inte stiger upp. En smartklocka som följer användarens livsfunktioner larmar om den upptäcker något avvikande.

En person med svåra funktionshinder kan få stöd från kommunens handikapptjänster för olika larm. Läs mer om bedömningen av svåra funktionshinder i Handboken om funktionshinderservice (länken öppnas i ett nytt fönster).

Om du får tjänster från kommunens hemvård kan du få en vanlig trygghetstelefon den vägen. Du kan också själv skaffa en trygghetslarmtjänst.

Läs mer om lösningar som förbättrar säkerheten i hemmet under rubriken boende.

Mer information om hjälpmedel hittar du på Hälsöbyn webbsidor

Terveyskylä-logo

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?