Aikuiset

Epilepsiaa sairastaa Suomessa noin 55 000 aikuista. Epilepsialääkitys aloitetaan vuosittain noin 3 000 aikuisella, joista suurin osa on ikääntyneitä. Epilepsian oireet saadaan suurimmalla osalla hallintaan lääkehoidolla. Noin kolmasosalla kohtaukset kuitenkin jatkuvat lääkehoidosta huolimatta.

Epilepsian hoito on välttämätöntä, sillä toistuviin epilepsiakohtauksiin liittyy riskejä. Epilepsiaa hoidetaan pitkäaikaisella ja säännöllisellä kohtauksia ehkäisevällä lääkityksellä, joka aloitetaan erikoislääkärin tekemän diagnoosin perusteella. Yleensä lääkkeitä käytetään useita vuosia, toisinaan koko elämän ajan.

Noin viidesosalla epilepsiaa sairastavista aikuisista on vaikea epilepsia. Vaikea epilepsia on tila, jossa asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta esiintyy merkittäviä arkielämää haittaavia epilepsiaan liittyviä oireita, kuten toistuvia kohtauksia, kognitiivisia tai käyttäytymisen ongelmia, kehityksen hidastumista tai hoidon haittavaikutuksia. ”Asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta’” tarkoittaa, ettei kahdella kohtaustyypin tai epilepsiaoireyhtymän mukaan oikein valitulla ja riittävällä annoksella käytetyllä lääkityksellä (ainoana lääkkeenä tai yhdistelmälääkityksenä) ole saavutettu kohtauksettomuutta.

Elämää epilepsian kanssa

Epilepsia voi vaikuttaa eri tavoin aikuisen elämään. Se voi muistuttaa itsestään vain säännöllisen lääkityksen ja elämäntapojen noudattamisena.

Joskus epilepsia tuo enemmän muutoksia arkeen. Sairastumien voi pistää uusiksi opiskelusuunnitelmat, työnteon tai harrastukset. Epilepsia voi mietityttää turvallisen asumisen, matkustelun, parisuhteen ja lasten hankkimisen näkökulmasta.

Lue lisää Arki epilepsian kanssa -sivultamme.

Tietoa Terveyskylässä

Aikuisten epilepsiaan liittyvä tieto on koottu Terveyskylä.fi -palvelun

Terveyskylä-logo

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?