Työelämä

Työnantaja haluaa palkata työntekijän, jolla on osaamista ja ammattitaitoa ja joka on muutoinkin sopiva tehtävään. Riippuu työtehtävästä ja yksilöllisestä tilanteestasi, vaikuttaako epilepsia työntekoon. Useimmissa tapauksissa voit työllistyä tai jatkaa työssäsi epilepsiasta huolimatta.

Suurin osa ammateista soveltuu epilepsiaa sairastavalle. Kokonaan poissuljettuja työtehtäviä on vain muutamia kuten ammattimainen henkilöliikenne ja raskaan kaluston kuljetus. Myös tapaturma-alttiita ammatteja on hyvä välttää.

Epilepsiasta on hyvä puhua avoimesti myös työpaikalla. Oman turvallisuuden vuoksi on tärkeää, että työkaverit osaavat antaa epilepsiakohtauksen ensiapua.

Monissa tapauksissa työtä voi muokata

Jos epilepsia haittaa työntekoa, on hyvä selvitellä, miten työtä voisi räätälöidä esimerkiksi järjestelemällä työaikoja ja -tehtäviä. Työterveyshuolto on tukenasi näissä kysymyksissä.

Jos et voi jatkaa nykyisessä työssäsi epilepsian vuoksi ja uhkana on työkyvyttömyys, sinulle voidaan ammatillisen kuntoutuksen keinoilla etsiä sopivaa työtä.

Lue lisää keinoista tukea työllistymistä ja työssä jatkamista Työmarkkinatorilta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

Epilepsiakohtauksen ensiapu

Työkavereiden on syytä tietää, miten he voivat auttaa sinua epilepsiakohtauksen tullessa. Tutustu ensiapuohjeisiin.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?