Korona ja epilepsia

Koronapandemia on aiheuttanut poikkeukselliset olosuhteet ympäri maailman. Myös Epilepsialiiton ja epilepsiayhdistysten toiminnassa koronatilanne on aiheuttanut yleisötilaisuuksien, tapahtumien ja Kaverikahviloiden peruuntumisia ja poikkeuksellisia järjestelyjä. Olemme täällä kuitenkin juuri sinua varten, joten tavataan turvallisesti ja pidetään yhteyttä.

Taphtumia, kursseja ja muita tilaisuuksia järjestetään alueellisia koronaan liittyviä suosituksia  ja rajoituksia noudattaen. Kaikki liiton sekä yhdistysten tilaisuudet on koottu Tapahtumat-sivullemme.

Järjestämme myös paljon erilaisia verkkotilaisuuksia, joihin voit osallistua kotikoneeltasi. Löydät tietoa verkkotilaisuuksista Vertaistuki verkossa -sivultamme.

Myös neuvontamme tarjoaa tukea, jos haluat jutella  epilepsiaan liittyvistä asioista.

Tietoa koronasta epilepsiaa sairastaville Terveyskylässä

Epilepsiaa sairastavat eivät ole suuremmassa riskissä sairastua koronavirustautiin. Tällä hetkellä ei ole kertynyt tietoa, jonka mukaan epilepsiaa sairastavien koronavirustauti olisi vaikea-asteisempi kuin muulla väestöllä. Tarkempia ohjeita epilepsiaa sairastaville liittyen koronaviruspandemiaan on koottu Terveyskylä.fi-palvelun Infektiotaloon.

Terveyskylä-logo

Epilepsia ja koronavirusrokotus

Tähän asti kertyneen tiedon perusteella erityisiä epilepsiaan liittyviä ongelmia ei ole ilmaantunut. Mitään näyttöä ei ole saatu, että epilepsiaa sairastaville aiheutuisi koronarokotteesta tavallista enempää haittoja tai riskejä erityisesti ajatellen epilepsiaa. Epilepsiaa sairastaville koronavirusinfektio ja sen mahdolliset komplikaatiot ovat suurempi riski kuin mahdolliset haittavaikutukset rokotteesta. Rokotusta suositellaan siis normaaliin tapaan myös epilepsiaa sairastaville.  

Epilepsia sinänsä ei ole koronaviruksen kannalta riskisairaus, eikä vaikuta rokotusjärjestykseen. Epilepsiaa sairastavan rokotusjärjestys määräytyy siis iän ja hänen sairastamiensa liitännäis- tai muiden sairauksien ja toimintakyvyn perusteella. Jos epilepsian lisäksi ei ole muita sairauksia, eikä epilepsiaoireyhtymään liity muiden elimien ongelmia, henkilö kuuluu ikäryhmänsä mukana rokotettaviin. Osalla epilepsiaan liittyy kuitenkin esimerkiksi hengitystä haittaava keuhkojen toiminnan ongelma (THL:n julkaisemassa listassa ”neurologinen hengitystä haittaava tila”), jonka perusteella henkilö kuuluu riskiryhmään ja tämän vuoksi aiemmin rokotettavien joukkoon.  

Teksti: professori Reetta Kälviäinen, Itä-Suomen yliopisto ja KYSin Epilepsiakeskus, EpiCARE ERN 

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?