Korona ja epilepsia

Sivua päivitetty 29.11.2023

Koronapandemia aiheutti poikkeukselliset olosuhteet ympäri maailman vuosina 2020-2022. Koronavirukset ovat joukko viruksia, joita esiintyy sekä ihmisillä että eläimillä. Osa koronaviruksista aiheuttaa lieviä hengitystieinfektioita erityisesti syksyllä ja talvella, osa voi aiheuttaa vakavan infektion. COVID-19-tautia vastaan on saatavilla rokote, joka ehkäisee tehokkaasti vakavaa tautia.

Koronavirukset tarttuvat sekä ilman että pintojen kautta. Tartunnan voi saada myös ulosteesta. Koronavirustartuntoja voi ehkäistä samalla tapaa kuin muitakin hengitystieinfektioita. Hyvää käsi- ja yskimishygieniaa tulee noudattaa samoin kuin pandemia-aikana opimme. Jos sairastut, pysy kotona kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Tarvittaessa voit käyttää maskia ja pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.

Korkea ikä on merkittävä vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Tietyt sairaudet suurentavat riskiä saada vakava koronavirustauti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti 21.11.2023 vakavan koronataudin riskiryhmäkuvauksia pandemia-aikana saadun tutkimustiedon perusteella. Epilepsia on arvioitu yhdeksi vakavalle koronavirustaudille altistavaksi sairaudeksi.

Vakavan koronataudin riskiryhmät (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Terveysviranomaiset viestivät ajankohtaista koronaviruksista. Tutustu tarkemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ajankohtaista koronaviruksesta sivuihin (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Epilepsia ja koronavirusrokotus

Tähän asti kertyneen tiedon perusteella erityisiä epilepsiaan liittyviä ongelmia ei ole ilmaantunut. Mitään näyttöä ei ole saatu, että epilepsiaa sairastaville aiheutuisi koronarokotteesta tavallista enempää haittoja tai riskejä erityisesti ajatellen epilepsiaa. Epilepsiaa sairastaville koronavirusinfektio ja sen mahdolliset komplikaatiot ovat suurempi riski kuin mahdolliset haittavaikutukset rokotteesta. Rokotusta suositellaan siis normaaliin tapaan myös epilepsiaa sairastaville.  

Teksti: professori Reetta Kälviäinen, Itä-Suomen yliopisto ja KYSin Epilepsiakeskus, EpiCARE ERN 

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?