Korona ja epilepsia

Koronapandemia on aiheuttanut poikkeukselliset olosuhteet ympäri maailman. Koronarajoituksista on luovuttu, mutta tilanne voi kuitenkin muuttua. Myös omalla toiminnallaan voi ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Terveysviranomaiset ohjeistavat koronarokotuksista, testaamisesta ja muista käytännöistä. Tutustu Valtioneuvoston (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) nettisivuihin.

Epilepsia ja koronavirusrokotus

Tähän asti kertyneen tiedon perusteella erityisiä epilepsiaan liittyviä ongelmia ei ole ilmaantunut. Mitään näyttöä ei ole saatu, että epilepsiaa sairastaville aiheutuisi koronarokotteesta tavallista enempää haittoja tai riskejä erityisesti ajatellen epilepsiaa. Epilepsiaa sairastaville koronavirusinfektio ja sen mahdolliset komplikaatiot ovat suurempi riski kuin mahdolliset haittavaikutukset rokotteesta. Rokotusta suositellaan siis normaaliin tapaan myös epilepsiaa sairastaville.  

Epilepsia sinänsä ei ole koronaviruksen kannalta riskisairaus, eikä vaikuta rokotusjärjestykseen. Epilepsiaa sairastavan rokotusjärjestys määräytyy siis iän ja hänen sairastamiensa liitännäis- tai muiden sairauksien ja toimintakyvyn perusteella. Jos epilepsian lisäksi ei ole muita sairauksia, eikä epilepsiaoireyhtymään liity muiden elimien ongelmia, henkilö kuuluu ikäryhmänsä mukana rokotettaviin. Osalla epilepsiaan liittyy kuitenkin esimerkiksi hengitystä haittaava keuhkojen toiminnan ongelma (THL:n julkaisemassa listassa ”neurologinen hengitystä haittaava tila”), jonka perusteella henkilö kuuluu riskiryhmään ja tämän vuoksi aiemmin rokotettavien joukkoon.  

Teksti: professori Reetta Kälviäinen, Itä-Suomen yliopisto ja KYSin Epilepsiakeskus, EpiCARE ERN 

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?