Usein kysyttyä

Kokoamme tälle sivulle usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä neuvonnassa

Lääkärin mukaan en saa ajaa autoa vuoteen, mutta poliisin päätöksessä lukee, että olen ajokiellossa toistaiseksi. Mitä tämä tarkoittaa?

Vaikka lääkäri on kieltänyt ajamisen vuodeksi, poliisi tekee päätöksen ajokiellosta aina toistaiseksi. Sinun on toimitettava ajokorttisi poliisilaitokselle. Poliisi palauttaa ajokortin ja samalla ajo-oikeuden vasta, kun esität uuden hyväksyttävän lääkärinlausunnon ajoterveydestäsi vuoden kohtauksettomuuden jälkeen. Ajolupa ei palaudu automaattisesti vaan vasta lääkärinlausunnon ja poliisin toimenpiteiden jälkeen.

Onko sellaista hälytintä, joka kutsuu apua paikalle epilepsiakohtauksen tullessa?

Ainakaan toistaiseksi ei ole saatavilla sellaista hälytintä, joka tunnistaisi erilaisia epilepsiakohtauksia. Mikäli epileptisiin kohtauksiin liittyy ennakkotuntemuksia ja pystyt hälyttämään apua itse, turvapuhelimesta voi olla hyötyä. On myös erilaisia kaatumishälyttimiä ja liikkeen tunnistamiseen perustuvia hälyttimiä. Lue lisää apuvälineistä.

Olen lähdössä matkalle ulkomaille. Mitä minun pitää ottaa huomioon epilepsiaa sairastavana?

Valmistaudu matkaan huolellisesti ja matkan aikana huolehdi lääkityksestä ja säännöllisestä päivärytmistä. Lue täältä lisää matkaan valmistautumisesta.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?