Usein kysyttyä

Olemme kokoamassa tälle sivulle yleisimpiä kysymyksiä, joita on tullut neuvontaamme epilepsiaan liittyen.
Voit soittaa myös neuvontapuhelimeemme, joka on avoinna maanantaista torstaihin klo 9-15, p. 09 3508 2310. Sairauden hoitoon liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteyttä omaan hoitotahoon.

1. Olen lähdössä matkalle ulkomaille. Mitä minun pitää ottaa huomioon epilepsiaa sairastavana?

Tietopaketti matkustamiseen liittyvistä kysymyksistä löytyy täältä. Linkistä löydät mm. tämän muistlistan matkaan valmistautumisen avuksi:

  • rokotukset
  • matkavakuutus
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • lääkkeet ja reseptit ym. dokumentit käsimatkatavaroihin
  • nuku riittävästi
  • vältä kiirettä
  • syö ja juo säännöllisesti
  • vältä alkoholia
  • käytä ranneketta tai muuta epilepsiatunnusta
  • nauti matkastasi

2. Läkärin mukaan en saa ajaa autoa vuoteen, mutta poliisin päätöksessä lukee, että olen ajokiellossa toistaiseksi. Mitä tämä tarkoittaa?

Jos ajokielto kestää vähintään 6 kuukautta, lääkäri ilmoittaa ajokiellosta poliisille. Poliisi pyytää sinulta tarvittaessa selvityksen, jossa voit kertoa oman näkemyksesi ajokiellosta. Selvityksen voi tehdä kirjeitse, sähköpostitse, puhelimitse tai henkilökohtaisella käynnillä poliisissa. Poliisi tekee päätöksen ajokiellosta ja lähettää sen tiedoksi ajokortin haltijalle. 

Vaikka lääkäri on kieltänyt ajamisen vuodeksi, poliisi tekee päätöksen ajokiellosta aina toistaiseksi. Sinun on toimitettava ajokorttisi poliisilaitokselle. Poliisi palauttaa ajokortin ja samalla ajo-oikeuden vasta, kun esität uuden hyväksyttävän lääkärinlausunnon ajoterveydestäsi vuoden kohtauksettomuuden jälkeen. Ajolupa ei palaudu automaattisesti vaan vasta lääkärinlausunnon ja poliisin toimenpiteiden jälkeen.

Lue lisää epilepsiasta ja ajokyvystä tästä 

3. Millaista työtä epilepsiaa sairastava henkilö voi tehdä?

Valtaosa epilepsiaa sairastavista henkilöistä osallistuu työelämään normaalisi. Suurin osa ammateista soveltuu. Poissuljettuja tehtäviä ovat ammattimainen henkilöliikenteen kuljetus ja raskaan kaluston kuljetus. Joillakin aloilla on tiukempia terveusvaatimuksia.  

Ammattitaitoinen työntekijä voi useimmiten työllistyä tai jatkaa työssään epilepsiasta huolimatta. Asianmukaisella hoidolla, työelämän joustoilla ja myönteisellä asenteella voi löytää ratkaisuja, vaikka epilepsia aiheuttaisi työkyvyn ongelmia.

Lue lisää aiheesta

4. Onko vilkkuvalo vaaarallista epilepsiaa sairastavalle?

Lue asiantuntija-artikkeli

 

Kannabis -  Kymmenen kysymystä ja vastausta, Lue tästä

Sivu on päivitetty 21.03.2018