Höyrylaiva Tarjanne -risteily 12.8.2023

Blogi

Mannisen matkassa!
Kuva: Bussi-Manninen

Bussi-Mannisen kyydissä matkaan Virroille ja paluumatka Höyrylaiva Tarjanteella Tampereen Mustalahteen. Kokosimme 17 hengen ryhmän Pirkanmaan epilepsiayhdistyksen jäsenistä, puolisoista, ystävistä ja vanhemmista. Lähdimme lauantaina 12.8.2023 klo 9.00 Tampereen linja-autoaseman edestä Bussi-Mannisen kyydillä kohti Virtoja. Bussimatka meni mukavasti, ihailimme kauniita maisemia ja pikkuinen jännityksen tuntu oli ilmassa siitä, millainen paluuristeily olisi Höyrylaiva Tarjanteella tulossa?

Kuva: S/S Tarjanne – Suomen Höyrypursiseura

S/S Tarjanne, vuonna 1908 rakennettu höyrylaivalegenda, on elämänsä aikana toiminut muun muassa sotalaivana ensimmäisessä maailmansodassa sekä ollut mukana Siilinkarin edustalla uponneen S/S Kurun pelastustöissä vuonna 1929.

Päästyämme laivarantaan, meidät vastaanotettiin suurella sydämellä. Laivassa oli meille jo valmiiksi katetut pöydät. Ruoka oli erinomaista, useat meistä otti kalaa, lohkoperunoita, paikallisia juureksia ja lisäksi oli taivaallisen hyvää kastiketta. Kala oli tuoretta, Näsijärvestä pyydystetty, tätä paikallista, tuoretta ruokaa meistä moni arvosti siellä. Jälkiruuaksi oli kahvi ja pieni makea. Siirryimme tutustumaan toisiimme laivan tiloihin, sillä ryhmässä oli myös uusia ihmisiä. Kapteeni kertoi matkan varrella muutamista tapahtumista mm. Visuveden lähellä olevasta Siperian saaresta. Siellä piilotteli suomalaisia sotilaita välttääkseen karkotuksen Venäjän Siperiaan 1800-luvun alkupuolen sotien aikaan ja Runebergistä.

Kippari Vesa Aalto ja höyryntekijäpojat

Runoilijan tie
– Runoilijan tie kulkee Tampereelta Virroille Ruoveden sataman, sekä Muroleen ja Visuveden kanavien kautta Näsijärveä pitkin. Se on saanut nimensä Johan Ludvig Runebergilta, joka runoili nuoruudessaan Ruoveden maisemissa. Kulttuurihistoriallisen reitin varren maisemat ovat inspiroineet muitakin tunnettuja suomalaisia taiteilijoita kuten Oskar Merikantoa, Akseli Gallen-Kallelaa, Hugo Simbergiä, Lauri Viitaa ja Aila Meriluotoa. Runoilijan tie kuljettaa kuvittelemaan itsensä entisiin aikoihin, kun liikkuminen oli vielä kätevintä vesiteitse. Matkan varrella näkee kapeikkoja ja kanavia, laajoja järvenselkiä sekä kallioisia saaria, vesilintuja sekä muita vesillä liikkujia.

Runoilijan tie

Reitin surullisin nähtävyys on Visuveden kanavan kupeessa oleva ruostunut höyrylaiva Kurun runko. Laiva upposi Näsijärven myrskyissä vuonna 1929, mutta se nostettiin ylös ja kunnostettiin uudelleen liikennekäyttöön. 

Parhaat maisemat ja mielenkiintoisimmat paikat osuvat Virtain ja Muroleen kanavan välille. Reitin osuus Muroleelta Tampereelle kulkee suurempia järvenselkiä pitkin.

Parhaat maisemat ja mielenkiintoisimmat paikat osuvat Virtain ja Muroleen kanavan välille. Reitin osuus Muroleelta Tampereelle kulkee suurempia järvenselkiä pitkin. 

Visuveden kanava

Muroleen kanava

Parhaat maisemat ja mielenkiintoisimmat paikat osuvat Virtain ja Muroleen kanavan välille.

Matka oli erittäin onnistunut ja samanlaisia tapahtumia toivotaan lisää, oli osallistujien viesti Runoilijan tien risteilystä.

Parempaa kiitosta ei voi saada, kun eräs liittoon kuuluva mieshenkilö sanoi minulle: ”olen kuulunut Epilepsialiittoon vuosikymmeniä, en ole käynyt yhdessäkään Epilepsialiiton tilaisuuksissa, kun näin tämän risteilyilmoituksen, ilmoittauduin välittömästi mukaan. ”Juuri tälläistä toimintaa olen kaivannut.”.

Suuret kiitokset kaikille mukana osallistujille ♥

Katja Visa, vertaistukiryhmän vastaava

Video risteilystä >>

  • Teksti: Katja Visa ja Minna Berg
  • Kuvat: Pirkanmaan epilepsiayhdistys / Katja Visa ja Voitto Palmio

Alueyhdistyksen muita julkaisuja