Yhdistysten esittelyt Epilepsialehdessä 2022

Vuonna 2022 Epilepsialehdessä ilmestyy neliosainen juttusarja ”Yhdistykset tutuksi, käy peremmälle!”. Lehden jokaisessa neljässä numerossa esitellään 5-6 epilepsiayhdistystä lyhyen jutun ja kuvan kautta (yhteensä noin aukeaman verran per lehti). Juttu tarjoaa yhdistykselle mahdollisuuden esitellä yhdistystään omalla persoonallisella tavalla. Tavoitteena on tehdä yhdistystä tunnetuksi ja houkutella mukaan uusia toimijoita – niin nykyisiä jäseniä kuin uusia aktiivisia toimijoita ja potentiaalisia jäseniä.

Jutun on siis tarkoitus olla mukava lyhyt omannäköinen juttu, jossa voi

 • tuoda esiin yhdistyksen parhaita puolia
 • kertoa kivasta tai vetovoimaisimmasta tapahtumasta tai hauskasta muistosta
 • kuvailla sitä, mistä yhdistys parhaiten tunnetaan, luonteenpiirre
 • kertoa merkityksellisimmästä asiasta tms.
 • Tyyli voi olla melko vapaa, teksti voi olla vaikkapa runomuodossa jos niin haluaa.

Ensimmäiset jutut julkaistiin Epilepsialehdessä 1/2022 (ilmestyi 9.2.) Tällöin esittelyssä olivat Etelä-Pohjanmaan epilepsiayhdistys, Lapin alueen epilepsiayhdistys, Kuopion seudun epilepsiayhdistys, Uudenmaan epilepsiayhdistys ja Etelä-Kymen epilepsiayhdistys. Epilepsialehdessä 2/2022 olivat vuorossa Pirkanmaa, Päijät-Häme, Vaasa, Vakka-Suomi ja Turku. Olisiko teidän yhdistysesittely seuraavassa lehdessä?

Miten saada juttu aikaiseksi?

 • Jutelkaa yhdistyksessänne, millainen teidän yhdistyksenne juttu voisi olla. Aiemmin julkaistuista jutuista voi saada ideoita, mutta on kiva, että jutut ovat erilaisia ja persoonallisia.
 • Sopikaa, miten kirjoitatte jutun, kuka tai ketkä kirjoittavat.
 • Tekstin pituus 1200 merkkiä sis. välilyönnit.
 • Miettikää jutulle kiva otsikko.
 • Lisätkää loppuun yhdistyksenne motto (=iskulause, tunnuslause, hokema).
 • Lisätkää kirjoittajien nimet jutun yhteyteen.
 • Valitkaa sopiva valokuva tai muutama ehdotus valokuvaksi (mahdollisimman suuri kuvan tarkkuus/kuvan koko, alkuperäinen, todellinen tiedostokoko)
 • Kirjoittakaa kuvalle myös kuvateksti (mitä kuvassa tapahtumaa tms.).
 • Varmistakaa julkaisulupa kuvassa mahdollisesti näkyviltä henkilöiltä.

Milloin juttujen pitäisi olla valmiita?

Seuraava lehti ilmestyy toukokuussa ja siihen juttuja jo kaivataan.  Mitä nopeammin jutun työstämisen aloittaa, sen parempi. Jutut julkaistaan pääsääntöisesti valmistumisjärjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että jokaisessa lehdessä tulee olla 5-6 juttua.

 1. lehti ilmestyy toukokuussa, tekstit ja kuvat toimitettava viimeistään 31.3.
 2. lehti ilmestyy syyskuussa, tekstit ja kuvat toimitettava viimeistään 17.6.
 3. lehti ilmestyy marraskuussa, tekstit ja kuvat toimitettava viimeistään 3.10.

Kun lehtijuttunne on työn alla, kertokaa siitä Epilepsialiittoon, jotta tiedämme yhdistyksessänne jutun olevan tekeillä. Ja kun juttu on valmis, toimittakaa juttu sähköpostitse Epilepsialiittoon (piritta.selin@epilepsiafi) ja kuva sähköpostin liitteeksi (lähetyskoko ”todellinen”, ”alkuperäinen”, suurin). Rimaa ei kannata pitää liian korkealla. Jos tuntuu ettei pääse eteenpäin, jutun voi lähettää myös puolivalmiina ja pyytää toimitusta muokkaamaan jutun loppuun.  Toimituksessa kaikkia juttuja saatetaan muutenkin hieman muokata, mutta lopullinen versio tulee teille hyväksyttäväksi.

Mietityttääkö tai tuntuuko vaikealta? Autamme mielellämme jutun ideoinnissa, kommentoimme tekstiluonnosta tai jos kuvien kanssa on ongelmia. Apua saa yhteisövalmentajilta, järjestöassistentilta ja järjestöpäälliköltä, joten olkaa rohkeasti yhteydessä meihin!

Kysy lisää!

Piritta Selin

Vastaan Epilepsialiiton järjestötoiminnan kehittämisestä ja toteuttamisesta sekä toimin vapaaehtois- ja vertaistoiminnan valtakunnallisena koordinaattorina. Toimin Epilepsialiitossa tietosuojavastaavana.

Aida Mikkola

Kehitän ja tuen vapaaehtois- ja nuorten toimintaa. Vastaan valtakunnalliseen epilepsianeuvontaluuriin sekä kehitän ja osallistun vertaistuki-, ryhmä- ja kurssityöhön.

Anu Hämäläinen

Kehitän ja tuen vapaaehtois- ja liikuntatoimintaa, vastaan valtakunnalliseen epilepsianeuvontaluuriin sekä kehitän ja osallistun vertaistuki-, ryhmä- ja kurssityöhön.

Tanja Vihriälä-Määttä

Kehitän ja tuen vapaaehtois- ja lapsi- ja perhetoimintaa. Vastaan valtakunnalliseen epilepsianeuvontaluuriin sekä kehitän ja osallistun vertaistuki-, ryhmä- ja kurssityöhön.

Heli Lehtimäki

Vastaan Epilepsialiiton asiakaspalvelusta ja toimin jäsenyhdistysten tukena. Vastuullani ovat jäsenasiat, osoitteenmuutokset sekä materiaalitilaukset. Toimin rekisteriasioiden yhteyshenkilönä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?