Lågtröskelstöd behövs

Epilepsitidningen - Ledare

Epilepsiförbundets rådgivning erbjuder lågtröskelstöd till personer med epilepsi och deras anhöriga. Under år 2023 besvarade vår rådgivning sammanlagt 768 kontakter. De som tog kontakt via telefon, chatt, e-post och kanaler i sociala medier och personerna behövde få information och stöd för att leva med epilepsi. Många ville diskutera allmänt om epilepsi och höra om kamratstöd och våra andra tjänster. Vid behov hjälpte vi att utreda hurdana tjänster som samhället erbjuder och var man kan ansöka om dem.

Framför allt personer som nyligen fått diagnosen har ett behov av att diskutera den kris, de rädslor och den osäkerhetskänsla som insjuknandet medfört. Ofta var den person som tog kontakt en anhörig som upplever samma rädslor och oro. Även förändrade livssituationer och varierande epilepsisymtom kan väcka behov för information och stöd även om det redan skulle ha gått en tid sedan man fått diagnosen.

I många fall hjälper det att man blir hörd och kan strukturera upp situationen. Vi uppmuntrar att ta kontakt med den instans som har ansvaret för epilepsivården, om du har behov av att få svar på frågor som rör diagnostisering och medicinering av epilepsi.

I många fall hjälper det att man blir hörd och kan strukturera upp situationen.

Inom välfärdsområdena kämpar man om att ha tillräckliga resurser. Utöver de ekonomiska resurserna är man oroad över att ha tillräckligt mycket personal. Samtidigt har behovet av rådgivning och servicehandledning ökat. Vår rådgivning kompletterar de offentliga tjänsternas verksamhet och erbjuder sådant lågtröskelstöd som ingen annan instans erbjuder till personer med epilepsi och deras anhöriga.

De aktuella ändringarna av socialskyddet i för exempelvis bostadsbidrag, arbetslöshetsunderstöd och utkomststöd påverkar livet för mången kroniskt sjuk låginkomsttagare. Även de förhöjda klientavgifterna inom social- och hälsovården blir kännbara i kroniskt sjuka personers plånbok. Det förväntas att ökande försörjningsproblem kommer att synas i vår rådgivning och att vi allt oftare kommer att bli tillfrågade om information om ekonomiskt stöd.

Rådgivningstelefon 09 350 8230 och chatten på epilepsia.fi betjänar på måndagar, onsdagar och torsdagar. Vi finns här för dig, ta kontakt!

Paula Salminen
socialskyddsexpert

  • Tidningsnummer: 2/2024
  • Bilder: Marja Haapio

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?