Matalan kynnyksen tukea tarvitaan

Epilepsialehti - Pääkirjoitus

Epilepsialiiton neuvonta tarjoaa matalan kynnyksen tukea epilepsiaa sairastaville ja läheisille. Neuvontamme vastasi yhteensä 768 yhteydenottoon vuonna 2023. Puhelimen, chatin, sähköpostin ja somekanavien kautta yhteyttä ottaneilla oli tarvetta saada tietoa ja tukea elämään epilepsian kanssa. Moni halusi keskustella yleisesti epilepsiasta sekä kuulla vertaistuen mahdollisuuksista ja palveluistamme. Autoimme tarpeen tullen myös selvittämään, millaisia tilanteeseen sopivia yhteiskunnan palveluja on olemassa ja mistä niitä voi hakea.

Varsinkin vastasairastuneilla on tarvetta puhua sairastumisen aiheuttamasta kriisistä, peloista ja turvattomuudesta. Usein yhteydenottajana on myös läheinen, joka kokee samoja pelkoja ja huolia kuin itse sairastunut. Myös elämäntilanteiden muutokset ja epilepsian oireiden vaihtelu voi herättää tarpeita tiedolle ja tuelle, vaikka sairastumisesta olisi kulunut aikaa.

Monesti jo kuulluksi tuleminen ja tilanteen jäsenteleminen tuovat helpotusta pahimpaan hätään. Rohkaisemme ottamaan yhteyttä epilepsian hoidosta vastaavaan tahoon, jos on tarvetta saada vastauksia epilepsian diagnosointiin ja lääkitykseen liittyviin kysymyksiin.

Monesti jo kuulluksi tuleminen ja tilanteen jäsenteleminen tuovat helpotusta pahimpaan hätään.

Hyvinvointialueilla kamppaillaan resurssien riittävyydestä. Taloudellisten resurssien ohella huolena on henkilöstön riittävyys. Samaan aikaan neuvonnan ja palveluohjauksen tarve on lisääntynyt. Neuvontamme täydentää julkisten palvelujen toimintaa ja tarjoaa sellaista matalan kynnyksen tukea, jota mikään muu taho ei tarjoa epilepsiaa sairastaville ja heidän läheisilleen.

Ajankohtaiset sosiaaliturvan muutokset vaikuttavat monen pienituloisen pitkäaikaissairaan ihmisen elämään. Esimerkiksi asumistuen, työttömyysturvan ja toimeentulotuessa huomioitavien asumismenojen heikennykset lisäävät taloudellista ahdinkoa. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset tuntuvat monen pitkäaikaissairaan kukkarossa. On odotettavissa, että lisääntyvät toimeentulo-ongelmat tulevat näkymään neuvonnassamme ja meiltä kysytään entistä useammin tietoa myös taloudellisista tukimuodoista.

Neuvontapuhelin 09 350 8230 ja chat osoitteessa epilepsia.fi palvelevat maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Olemme täällä sinua varten, ota yhteyttä!

  • Lehden numero: 2/2024
  • Kuvat: Marja Haapio
  • Diagnostiikka ja hoito
  • Hyvinvointi
  • Vertaistuki

Artikkelin kirjoittaja

Paula Salminen Paula vastaa liiton neuvonnasta, kuntoutumiskurssityöstä, sosiaaliturva-asioista, edunvalvonnasta sekä kehittämistoiminnasta.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää