Tänk på sexualiteten med mildhet

Epilepsitidningen - Artikel

Sexualitet och sexuellt välbefinnande är en integrerad del av en människas allmänna hälsa och välbefinnande. De har en stor inverkan på kvaliteten i en persons liv och relationer. Sexualitet och relaterade frågor ska alltid behandlas med mildhet och empatiskt och på så sätt att man erbjuder information och stöd så att alla får uppleva sexuellt välbefinnande som en del av sitt liv, trots de utmaningar som epilepsin medför.

Sexualitet är en naturlig och viktig del av att vara människa och omfattar ett brett spektrum av fysiska, känslomässiga och psykologiska faktorer. Sexualitet handlar inte bara om sexuell aktivitet, utan också om självbild, sexuell identitet, könsroller, intimitet och relationer till andra människor. Sexuell hälsa är i sin tur ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt och socialt välbefinnande som är kopplat till sexualitet. Det förutsätter ett positivt och respektfullt förhållningssätt till sexualitet och sexuella relationer och möjligheten att ha njutbara och säkra sexuella upplevelser utan tvång, diskriminering och våld.

Långvariga sjukdomar, som epilepsi, kan påverka sexualiteten och den sexuella hälsan på många olika sätt. Fysiska symtom, biverkningar av läkemedel och psykologiska faktorer som stress och ångest kan hos varje individ påverka olika aspekter av sexualiteten – självkänsla, kroppsuppfattning eller själva sexakten. Det är viktigt att personer med epilepsi och deras anhöriga får stöd och information om sexualitetsrelaterade frågor så att de kan upprätthålla och främja sin sexuella handlingsfrihet.

Medkänsla och kreativitet

Sexualitet betyder olika saker för olika människor. Det är viktigt att fundera på vad det betyder för dig, vad du vill ha ut av det och vilka värderingar som är förknippade med det. För alla spelar sex eller sexualitet inte en så stor roll i livet och det måste man respektera. Att leva med en långvarig sjukdom, som epilepsi, kan föra med sig olika frågor kring sexualitet. Epilepsi och dess behandling kan påverka kroppsuppfattningen, självkänslan och det sexuella välbefinnandet på många olika sätt, men effekterna är mycket individuella. För vissa är effekterna inte märkbara alls, för andra innebär epilepsin betydande utmaningar och bekymmer.

Det är viktigt att komma ihåg att varje människas kropp är unik och värdefull. Ångest, stress, sorg och rädsla för ett anfall kan vara känslor som kan påverka inte bara sexuell lust och njutning, utan också självbilden och kroppsuppfattningen. Psykisk och fysisk trötthet kan vara överväldigande, vilket kan utlösa svåra känslor om kroppen och ge utmaningar för den sexuella upplevelsen. Att njuta av sex eller få orgasm kan vara svårt på grund av rädslan för att få ett anfall, och upplevelsen av att känna sig otrygg i sin egen kropp kan utmana förmågan att finna njutning.

Att vara mild mot sig själv är en viktig del av kroppsuppfattning och kroppsmedvetenhet. Självmedkänsla handlar om att acceptera, förstå och stödja sig själv på samma sätt som man behandlar sina närstående. Det innebär också att vara barmhärtig mot sig själv i tider av misslyckande och svårigheter. Att leva med en långvarig sjukdom kan vara utmanande, och det är här som självmedkänsla kan ge betydande stöd och tröst.

Att öva självmedkänsla kan börja med små saker, som att odla vänliga tankar om din kropp eller ta en medveten stund för att andas och slappna av. Alla förtjänar att känna sig väl till mods i sin egen kropp. Mildhet mot sig själv kan vara ett kraftfullt verktyg för att uppnå detta mål.

Mildhet kan också ta sig uttryck i praktiska handlingar: att lyssna på sin kropp, vila tillräckligt, äta hälsosamt och välja kläder som får en att känna sig bekväm och självsäker. Små, dagliga handlingar för självacceptans och självuppskattning kan leda till en stor förändring av självkänslan och kroppsuppfattningen. Det kan också vara värdefullt att utforska rutiner, önskemål, fördomar och förändringar som har att göra med hur sexualiteten förverkligas och hur sex fungerar. Att ändra invanda mönster för sexuell aktivitet kan orsaka sorg och undvikande, men med flexibilitet och kreativitet i sinnet kan man hitta en mängd olika sätt att njuta av sig själv ensam eller tillsammans, om man ger det en chans.

Stöder dig på din resa

Sexualiteten, dess innebörd och uttryck kan variera från tid till annan och det är viktigt att ge sig själv tillåtelse att lyssna till sin kropp och känna igen sina egna gränser. I interaktioner mellan partner är det viktigt att uttrycka önskemål och gränser öppet och respektfullt. En öppen och förtrolig diskussion hjälper till att hitta gemensamma sätt för att upprätthålla en tillfredsställande och njutbar sexualitet och ger möjlighet att bli sedd och hörd. En långvarig sjukdom påverkar alltid alla parter i ett förhållande, och det är också viktigt att en potentiell partners egen sexualitet och tillhörande önskningar blir sedda och hörda.

Att be om hjälp är en av de färdigheter som krävs när man vill vara mild mot sig själv och andra. Frågor, funderingar, känslor och bekymmer kan lindras när man ser på dem med en utomstående blick. Du kan be en sjukskötare, läkare eller psykolog om hjälp med att prata. Sexualrådgivare och -terapeuter finns också som privata tjänsteleverantörer, som kan kontaktas direkt utan remiss. Det är dock viktigt att det även inom primärvården och rehabiliteringen ges tid och utrymme att behandla dessa frågor. Ta gärna upp dem med den personal som vårdar dig.

Till slut

Låt dig själv vara mänsklig. Känslor är naturliga och genom att ge dig själv tillåtelse att vara känslig och sårbar kan du hitta styrkan att ta itu med frågor som är viktiga för dig.

Sexualiteten är en ständigt föränderlig egenskap. Genom att utforska den på ett öppet och djärvt sätt kommer du att fördjupa din förståelse och skapa kreativitet i din sexualitet. Ett flexibelt sinne är en viktig källa till välbefinnande och bidrar till att uppnå njutning.

  • Tidningsnummer: 3/2024
  • Teksti: Henna Suikki, ergoterapeut högre YH, specialiserad sexualterapeut NACS, arbetshandledarpraktikant
  • Bilder: iStock.com/Ton Photograph