Lempeydellä seksuaalisuudesta

Epilepsialehti - Artikkeli

Seksuaalisuus ja seksuaalinen hyvinvointi ovat erottamaton osa ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä ja hyvinvointia. Ne vaikuttavat merkittävästi ihmisen elämänlaatuun ja ihmissuhteisiin. Seksuaalisuutta ja siihen liittyviä teemoja tulisi aina käsitellä lempeästi ja empaattisesti, tarjoten tietoa ja tukea, jotta jokainen voisi kokea seksuaalisen hyvinvoinnin osaksi elämäänsä huolimatta epilepsian tuomista haasteista.

Seksuaalisuus on luonnollinen ja tärkeä osa ihmisyyttä, joka kattaa laajan kirjon fyysisiä, emotionaalisia ja psyykkisiä tekijöitä. Seksuaalisuus ei ole pelkästään seksuaalista toimintaa, vaan siihen kuuluvat myös minäkuva, seksuaalinen identiteetti, sukupuoliroolit, läheisyys ja suhteet toisiin ihmisiin. Seksuaaliterveys puolestaan tarkoittaa fyysisen, emotionaalisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaa, joka liittyy seksuaalisuuteen. Se edellyttää positiivista ja kunnioittavaa lähestymistapaa seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin sekä mahdollisuutta saada miellyttäviä ja turvallisia seksuaalikokemuksia ilman pakottamista, syrjintää ja väkivaltaa.

Pitkäaikaissairauksien, kuten epilepsian, vaikutukset seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen voivat olla moninaisia. Fyysiset oireet, lääkityksen sivuvaikutukset ja psyykkiset tekijät, kuten stressi ja ahdistus, voivat vaikuttaa yksilöllisesti erilaisiin seksuaalisuuden teemoihin – itsetuntoon, kehokuvaan tai konkreettisesti seksin tekemiseen. On tärkeää, että epilepsiaa sairastavat sekä heidän läheisensä saavat tukea ja tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä, jotta he voivat ylläpitää ja edistää omaa seksuaalista toimijuuttaan.

Myötätuntoa ja luovuutta

Seksuaalisuus tarkoittaa konkreettisesti jokaiselle erilaisia asioita. On tärkeää pohtia, mitä se itselle tarkoittaa, mitä siltä toivoo ja minkälaisia arvoja siihen liittyy. Kaikille seksi tai seksuaalisuus ei näyttele suurta roolia elämässä ja sitä täytyy kunnioittaa. Pitkäaikaisen sairauden, kuten epilepsian, kanssa eläminen voi tuoda mukanaan erilaisia kysymyksiä seksuaalisuuteen liittyen. Epilepsia ja sen hoito voivat vaikuttaa kehonkuvaan, itsetuntoon ja seksuaaliseen hyvinvointiin monin eri tavoin, mutta vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Toiset eivät huomaa vaikutuksia lainkaan, toisille epilepsia tuo mukanaan merkittäviä haasteita ja murheita.

Lempeys itseä kohtaan on keskeinen osa kehonkuvaa ja kehoitsetuntoa.

On tärkeää muistaa, että jokaisen keho on ainutlaatuinen ja arvokas. Ahdistus, stressi, suru ja kohtauksen pelko voivat olla tunteita, jotka voivat vaikuttaa seksuaalisen halun ja nautinnon saavuttamiseen, mutta myös omaan itseen ja kehonkuvaan. Henkinen ja fyysinen väsymys voi olla hallitsevaa, jonka vuoksi vaikeat tunteet omaa kehoaan kohtaan voivat herätä ja tuoda haasteita omaan seksuaaliseen kokemukseen. Seksiin heittäytyminen tai orgasmin saavuttaminen voi olla hankalaa kohtauksen pelon vuoksi ja turvattomuuden kokemus omassa kehossa voi haastaa omaa nautinnon löytymistä.

Lempeys itseä kohtaan on keskeinen osa kehonkuvaa ja kehoitsetuntoa. Itsemyötätunto tarkoittaa itsensä hyväksymistä, ymmärtämistä ja tukemista samalla tavalla kuin kohtelemme läheisiä ihmisiä. Se merkitsee myös armollisuutta itselle epäonnistumisten ja vaikeuksien hetkellä. Pitkäaikaisen sairauden kanssa eläminen voi olla haastavaa, ja tällöin itsemyötätunto voi tarjota merkittävää tukea ja lohtua.

Itsemyötätunnon harjoittaminen voi alkaa pienistä asioista, kuten ystävällisten ajatusten viljelystä omaa kehoa kohtaan tai tietoisen hetken ottamisesta hengityksen ja rentoutumisen kautta. Jokainen ansaitsee tuntea olonsa hyväksi omassa kehossaan. Lempeys itseä kohtaan voi olla voimakas työkalu tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Lempeys voi myös ilmentyä käytännön toimina: kehon kuuntelu, riittävä lepo, terveellinen ravitsemus ja sellaisten vaatteiden valitseminen, jotka saavat olon tuntumaan mukavalta ja itsevarmalta. Pienet, päivittäiset teot itsensä hyväksymiseksi ja arvostamiseksi voivat johtaa suureen muutokseen itsetunnossa ja kehonkuvassa. Myös seksuaalisuuden toteuttamiseen ja seksin toiminnallisuuteen liittyvien rutiinien, toiveiden, ennakkoluulojen ja muutosten tutkiminen voi olla hyödyllistä. Seksiin liittyvien totuttujen toimintamallien muutos voi aiheuttaa surua ja toiminnan välttelyä, mutta mielen joustavuuden ja luovuuden avulla voi löytää moninaisia nautinnon tapoja yksin tai yhdessä, mikäli sille antaa mahdollisuuden.

Sinun tukenasi matkallasi

Seksuaalisuus, sen merkitys ja sen ilmentyminen voi vaihdella eri aikoina ja on tärkeää antaa itselleen lupa kuunnella kehoaan ja tunnistaa omat rajat. Kumppaneiden välisessä vuorovaikutuksessa on tärkeää ilmaista toiveita ja rajoja avoimesti ja kunnioittavasti. Avoin ja luottamuksellinen keskustelu auttaa löytämään yhteisiä tapoja ylläpitää tyydyttävää ja nautinnollista seksuaalisuutta ja antaa mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi. Pitkäaikaissairaus vaikuttaa aina ihmissuhteen kaikkiin osapuoliin, ja on myös tärkeää, että mahdollisen kumppanin oma seksuaalisuus ja siihen liittyvät toiveet tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi.

Avun hakeminen on yksi taito olla lempeä itselle ja toiselle.

Avun hakeminen on yksi taito olla lempeä itselle ja toiselle. Kysymykset, huolet, tunteet ja murheet voivat helpottua, kun tarkastelee niitä ulkopuolisen kanssa. Keskusteluapua voi pyytää terveydenhuollosta hoitajalta, lääkäriltä tai psykologilta. Seksuaalineuvojia ja -terapeutteja löytyy myös yksityisinä palveluntuottajina, joiden vastaanotolle voi halutessaan hakeutua suoraan ilman lähetettä. Olisi kuitenkin tärkeää, että perushoidossa ja kuntoutuksessa olisi tilaa ja aikaa myös näiden asioiden käsittelyyn. Ota ne rohkeasti esille sinua hoitavien ammattilaisten kanssa.

Lopuksi

Anna itsellesi lupa olla inhimillinen. Tunteet ovat luonnollisia ja antamalla itselleen luvan olla herkkä ja haavoittuva, voi löytää voimaa käsitellä itselleen tärkeitä teemoja.

Seksuaalisuus on alati muuttuva ominaisuus. Siihen tutustuminen avoimesti ja rohkeasti syventää ymmärrystä ja tuo luovuutta seksuaalisuuden toteuttamiseen. Joustava mieli on tärkeä hyvinvoinnin lähde ja edesauttaa nautinnon saavuttamista.

Osallistu verkkoryhmään!

Epilepsialiitto järjestää loka-marraskuussa 2024 verkkoryhmän, jonka teemana on epilepsia, oma keho ja seksuaalisuus.  Löydät lisää tietoa ryhmästä ja siihen hakemisesta tapahtumakalenteristamme.

Hae mukaan viimeistään 6.10.2024.

  • Lehden numero: 3/2024
  • Teksti: Henna Suikki, toimintaterapeutti YAMK, erityistason seksuaaliterapeutti NACS, työnohjaajakoulutettava
  • Kuvat: iStock.com/Ton Photograph
  • Aikuiset
  • Hyvinvointi

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää