Delta i kampanjen – tillsammans får vi vår röst hörd!

Epilepsitidningen - Artikel

Vår kampanjvecka 6–13.2.2023 pågår som bäst. Vi firar Internationella epilepsidagen 13.2 och 112-dagen 11.2. Första hjälpen vid ett epilepsianfall är en medborgarfärdighet som alla kan lära sig. Kan du ge hjälp?

Cirka var hundrade person i Finland har epilepsi. Så vanligt är det. Ett epilepsianfall kommer plötsligt och man kan känna osäkerhet och rädsla när man ser ett sådant. Att ge första hjälpen kräver dock inga specialkunskaper. Alla kan hjälpa en person som får ett epilepsianfall. Låt oss tillsammans dela med oss av information och uppmuntra människor att hjälpa. Vårt viktigaste budskap är att du inte ska lämna en människa ensam som fått ett anfall.

Epilepsi är en av världens vanligaste neurologiska sjukdomar och cirka 50 miljoner människor har epilepsi. Människor och organisationer runt om i världen samlas alltid den andra måndagen i februari för att fira den Internationella epilepsidagen. Dagen firas i över 130 länder.

Genom att tillsammans presentera saklig information och verkliga upplevelser är vi med och omkullkastar felaktiga uppfattningar om epilepsi och minskar det stigma som sjukdomen är förknippad med. Världshälsoorganisationen WHO godkände i fjol en global åtgärdsplan som gäller epilepsi och andra neurologiska sjukdomar (Intersectoral global action plan on epilepsy and other neurological disorders, IGAP). Programmet utmanar nu länderna att bland annat genomföra kampanjer för att öka informationen.

Det är lätt att delta

Var och en kan delta och dela med sig av värdefull information om första hjälpen vid ett epilepsianfall. Epilepsiförbundet har producerat material som man kan dela med sig av till exempel i sociala medier, på jobb- eller studieplatsen eller i sina hobbyer.

Information på webbplatsen

Vi har samlat information på webbplatsen om första hjälpen vid ett epilepsianfall.

Webbtest Första hjälpen vid ett epilepsianfall

Vårt webbtest gjordes över 6 000 gånger i fjol. Lyckas vi i år tillsammans dela med oss av testet så att vi når en allt större grupp människor? Gör testet och utmana andra att testa sina kunskaper (på finska).

Videor i vår YouTube-kanal

Du hittar två första hjälpen-videor i vår YouTube-kanal (länken öppnas i ett nytt fönster). I den ena berättar vi om första hjälpen vid ett anfall med medvetslöshet och i den andra om första hjälpen vid ett komplext partiellt anfall.

Broschyrer i vår webbutik

Du kan beställa första hjälpen-broschyrer kostnadsfritt i vår webbutik (länken öppnas i ett nytt fönster). Broschyrer finns på finska, svenska, engelska och samiska.

Evenemang runt om i Finland

Vi deltar tillsammans med epilepsiföreningarna i kampanjveckans händelser på olika orter. Häng med! Vi uppdaterar information om evenemangen på webbplatsen www.epilepsia.fi.

Följ och dela i sociala medier!

#EpilepsyDay
#112paiva
#JokaSadas
#epilepsia

Internationella epilepsidagen

  • Firas varje år den andra måndagen i februari.
  • Målet är att öka kännedomen om epilepsi och hur det är att leva med epilepsi.
  • I Finland deltar Epilepsiförbundet, epilepsiföreningarna samt Epilepsisällskapet i Finland i kampanjen.
  • Epilepsidagen drivs internationellt av de internationella takorganisationerna för epilepsi, International Bureau for Epilepsy (IBE) och International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsiförbundet är medlemsorganisation i IBE och Epilepsisällskapet är medlemsorganisation i ILAE.

www.internationalepilepsyday.org (länken öppnas i ett nytt fönster)

112-dagen

  • Nödnummerdagen firas årligen 11.2 i Europa.
  • 112-dagen är de finländska säkerhetsmyndigheternas, organisationernas och frivilligarbetarnas gemensamma kampanj för en tryggare vardag.
  • År 2023 är temat ”Beredskap är en av vardagens små handlingar”.

www.112-paiva.fi (länken öppnas i ett nytt fönster)

  • Tidningsnummer: 1/2023
  • Teksti: Elina Kelola
  • Bilder: Marja Haapio och iStock.com