Osallistu kampanjaan – yhdessä saamme äänemme kuuluviin!

Epilepsialehti - Artikkeli

Kampanjaviikkomme 6.–13.2.2023 on parhaillaan käynnissä. Vietämme Kansainvälistä epilepsiapäivää 13.2. ja 112-päivää 11.2. Epilepsiakohtauksen ensiapu on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia. Osaatko sinä auttaa?

Noin joka sadas Suomessa sairastaa epilepsiaa. Niin yleistä se on. Epilepsiakohtaus tulee yllättäen ja sen näkeminen voi aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Ensiavun antaminen ei kuitenkaan vaadi erityistaitoja. Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Jaetaan yhdessä tietoa ja rohkaistaan ihmisiä auttamaan. Tärkein viestimme on, että älä jätä ihmistä yksin kohtaustilanteessa.

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista ja sitä sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä. Ihmiset ja organisaatiot eri puolilla maailmaa kokoontuvat aina helmikuun toisena maanantaina juhlistamaan Kansainvälistä epilepsiapäivää. Sitä vietetään yli 130 maassa.

Kun nostamme yhdessä esiin oikeaa tietoa ja aitoja kokemuksia, olemme mukana kumoamassa epilepsiaan liittyviä vääriä käsityksiä ja vähentämässä sairauteen liittyvää stigmaa. Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt viime vuonna maailmanlaajuisen toimintasuunnitelman, joka koskee epilepsiaa ja muita neurologisia sairauksia (Intersectoral global action plan on epilepsy and other neurological disorders, IGAP). Ohjelma haastaa maita muun muassa kampanjoimaan tiedon lisäämiseksi.

Osallistuminen on helppoa

Jokainen voi osallistua ja jakaa arvokasta epilepsiakohtauksen ensiaputietoa. Epilepsialiitto on tuottanut materiaaleja, joita voi jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, työ- tai opiskelupaikoissa tai harrastuksissa.

Tietoa nettisivuillamme

Olemme koonneet sivuillemme tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta.

Epilepsiakohtauksen ensiapu -nettitesti

Nettitestiämme tehtiin viime vuonna yli 6 000 kertaa. Onnistummeko tänä vuonna jakamaan testiä yhdessä niin, että tavoitamme entistä suuremman joukon ihmisiä? Tee testi ja haasta muita testaamaan taitojaan.

Videot YouTube -kanavallamme

Löydät YouTube-kanavaltamme kaksi ensiapuvideota (linkki aukeaa uuteen ikkunaan), joista toisessa kerrotaan tajuttomuuskouristuskohtauksen ensiavusta ja toisessa tajunnanhämärtymiskohtauksen ensiavusta.

Esiteet verkkokaupassamme

Voit tilata epilepsiakohtauksen ensiapuesitteitä maksutta verkkokaupastamme (linkki aukeaa uuteen ikkunaan). Esitteitä on tehty suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saameksi.

Tapahtumat eri puolilla Suomea

Olemme yhdessä epilepsiayhdistysten kanssa mukana kampanjaviikon tapahtumissa eri paikkakunnilla. Tule mukaan! Päivitämme tietoa tapahtumista nettisivuillemme.

Seuraa ja jaa somessa!

#EpilepsyDay
#112paiva
#JokaSadas
#epilepsia

Kansainvälinen epilepsiapäivä

 • Vietetään joka vuosi helmikuun toisena maanantaina.
 • Tavoitteena lisätä tietoa epilepsiasta ja nostaa esiin epilepsiaa sairastavien kokemuksia.
 • Suomessa kampanjaan osallistuvat Epilepsialiitto, epilepsiayhdistykset ja Suomen Epilepsiaseura.
 • Kansainvälisen epilepsiapäivän taustaorganisaatioita ovat kansainväliset epilepsia-alan kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura on yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

www.internationalepilepsyday.org (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

112-päivä

 • Hätänumeropäivää vietetään Euroopassa vuosittain 11.2.
 • 112-päivä on turvallisuusviranomaisten, järjestöjen ja vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tempaus arjen turvallisuuden parantamiseksi.
 • Vuonna 2023 teemana on ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”.

www.112-paiva.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan)

 • Lehden numero: 1/2023
 • Kuvat: Marja Haapio ja iStock.com
 • Kampanja
 • Vaikuttaminen
 • Yhteisö

Artikkelin kirjoittaja

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää