Kyllä sä pärjäät

Epilepsialehti - Perhepostia

Onko teidän perheessänne kuultu kysymys: ”Pääsenkö yökylään kaverin luo?”

Kun lapsi kasvaa ja kaverit tulevat tärkeämmiksi, moni lapsi haluaa kokeilla yökyläilyä. Epilepsiaa sairastava lapsi ei ole tässä poikkeus. Hän kaipaa samoja kokemuksia itsetuntonsa ja itsenäistymisensä vahvistumiseksi kuin ikätoverinsa. Yökylä askarruttaa monia vanhempia. Uskaltaako lapsen päästää yökylään? Mitä, jos lapsi saa yöllä kohtauksen? Osaavatko kaverin vanhemmat hoitaa tilanteen?

Ratkaisuja on monenlaisia. Toiset perheet ovat järjestäneet yökyläilyä lähipiirissä. Mummolat ja tätilät ovat olleet hyviä harjoituskohteita. Toiset taas ovat päätyneet järjestämään yökylän kotona, jonne kaverit ovat olleet tervetulleita. Ovat ratkaisut minkälaisia tahansa, lapsen lähipiiri saa aina käyttää luovuutta toteuttaakseen ne.

Tukeakseen epilepsiaa sairastavan lapsen ja hänen perheensä mahdollisuutta turvalliseen yökyläkokemukseen, Epilepsialiitto järjesti muutaman vuoden tauon jälkeen Tahdon yökylään -vertaistapaamisen. Kahden vuorokauden tapaamisessa lapsilla ja vanhemmilla oli omia ryhmiään, mutta lisäksi oli myös perheen yhteistä aikaa uinnin ja perhepörinöiden merkeissä.

Vaikka vanhemman yöunet saattoivat jäädä vähiin, oli vanhempi silti pärjännyt.

Koko tapaamisen kohokohta oli kuitenkin se, kun lapset pääsivät kokeilemaan nukkumista kavereiden kanssa patjoilla luokkatilan lattialla. Yksi ohjaajista toimi lasten nimittämänä yöpoliisina, joka vahti lasten unta. Illan aikana lapset pääsivät myös ohjaajien kanssa herkuttelemaan ja katsomaan yhdessä äänestettyä elokuvaa, ihan kuin yökylässä.

Yksi vanhempi totesikin, että lapset saavat nyt taukoa heistä vanhemmista ja päinvastoin. Tämä on hyvää harjoittelua uskaltaa luottaa tilanteeseen ja lapseensa.

”Kyllä sä pärjäät”, totesi yksi lapsi vanhemmalleen, joka jännitti lapsen jättämistä yökylään. Vaikka vanhemman yöunet saattoivat jäädä vähiin, oli vanhempi silti pärjännyt. Ja lapsi, hän se vasta olikin pärjännyt. Seuraavana aamuna hyvin nukutun yön jälkeen patjoilta nousi iloisia ja ylpeitä lapsia. Kokemus oli rohkaiseva niin lapsille kuin vanhemmillekin. Ehkäpä yökyläilyä voisi kokeilla myös kaverin luona?

  • Lehden numero: 1/2023
  • Teksti: Tanja Vihriälä-Määttä
  • Kuvat: iStock.com/mediaphotos, kuvan henkilöt ovat malleja ja Marja Haapio
  • Lapset
  • Perheet
  • Vertaistuki

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää