Vanhemmat

Lapsen sairastuminen epilepsiaan koskettaa koko perhettä. Vanhempien lisäksi myös lapsi itse kuin hänen sisaruksensakin tarvitsevat tietoa epilepsiasta, jotta he voivat asettaa sen oikeisiin mittasuhteisiin elämässään. Epilepsiasta on hyvä kertoa lapselle rehellisesti sekä hänen ikä- ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla. Näin niin hänellä kuin sisaruksillakin on myös jatkossa helpompi kysyä asiasta. 

Sairaudesta keskusteleminen lapsen kanssa

Pienemmälle lapselle leikki on tapa käsitellä asioita, jäsentää ja pohtia. Isomman lapsen kanssa sairauden taas voi ottaa puheeksi, vaikka yhteisen tekemisen lomassa ja kysyä, mitä lapsi omasta tai sisaruksen sairastumisesta nyt ajattelee. Lapselle voi sanoa ”Kuule, huomaan, että mietit asiaa. Jutellaanko?” Lapsi kaipaa ennen muuta turvaa ja huomiota – aina ei tarvitse keskustella juurta jaksain ja syvällisesti. Vanhemmalla ei myöskään ole aina vastauksia lapsen kysymyksiin, mutta yhdessä voitte etsiä tietoa sekä kysyä tarvittaessa lapsen lääkäriltä.

Lasten omalle sivulle on koottu materiaalia epilepsiasta keskustelun avuksi. Osaan kysymyksistä voi vastaus löytyä esimerkiksi Ville ja epilepilandia –vihkosta tai Aapo ja Emma – ystävyyttä ja avaruusoloa -satukirjasta

Kuuntele vanhempien kokemuksia

#JokaSadas-podcastissamme äänessä ovat myös äidit, isät ja päiväkodin työntekijä, jotka kertovat kokemuksistaan ja lapsiperhearjesta. Jaksoissa keskustellaan muun muassa:

  • Miten lapsen epilepsia käänsi myös isän elämän kurssin?
  • Miten epilepsia vaikuttaa päiväkotiarkeen ja kaverisuhteisiin?
  • Miten epilepsian kanssa pärjää koulussa?
  • Miten vanhempana voi tukea lapsen itsenäistymistä?
Kuuntele #JokaSadas-podcastia

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?