Tietoa epilepsiasta

Epilepsiaa sairastaa Suomessa lähes 60 000 ihmistä eli noin yhdellä sadasta suomalaisesta on epilepsia. Heistä 36 000:lla on säännöllinen lääkitys. Epilepsiaa sairastavia lapsia on noin 5 000. Vuosittain epilepsialääkitys aloitetaan noin 3 000 henkilölle, joista alle 15-vuotiaita lapsia on 800. Noin kolmasosalla epilepsiaa sairastavista kohtaukset jatkuvat lääkehoidosta huolimatta.

Kuka tahansa voi sairastua epilepsiaan: sinä, minä tai meille läheinen ihminen. Epilepsiaan voi sairastua missä iässä tahansa. Eri-ikäiset kohtaavat osittain samoja, osittain erilaisia haasteita elämässään epilepsian kanssa.

Epilepsiakohtaus

Epileptinen kohtaus johtuu aivojen sähkötoiminnan ohimenevästä häiriöstä. Kuka tahansa voi saada yksittäisen epileptisen kohtauksen. Yksittäiseen epileptiseen tajuttomuuskouristuskohtaukseen voivat altistaa

  • runsas valvominen
  • stressi
  • alkoholin tai muiden päihteiden vieroitusvaihe
  • joidenkin lääkeaineiden käyttö

Yksittäinen kohtaus ei välttämättä johda säännölliseen epilepsialääkitykseen. Lääkitys on kuitenkin tarpeen, jos kohtaus johtuu aivosairaudesta ja henkilöllä on poikkeava taipumus saada toistuvasti epileptisiä kohtauksia ilman erityisiä altistavia tekijöitä. Tällöin sairaus vaatii säännöllistä lääkehoitoa.

Terveyskylä.fi -palvelussa paljon tietoa

Epilepsiaan liittyvää tietoa on koottu Terveyskylä-palveluun. Terveyskylä on asiantuntijoiden ja potilaiden yhdessä kehittämä verkkopalvelu, jonka epilepsiasta kertovien sisältöjen tekemisessä olemme olleet mukana.

Terveyskylä-logo

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?