Epilepsiaa sairastava lapsi ryhmässä

Epilepsia on yleinen pitkäaikaissairaus lapsilla. Noin 5 000 alle 15-vuotiasta lasta sairastaa epilepsiaa. 

Epilepsiakohtaus johtuu aivojen sähköisen toiminnan ohimenevästä häiriöstä. Epilepsiakohtaus on oire, joka haittaa lapsen tavanomaista toimintakykyä. Epilepsiakohtauksia on monenlaisia, jotka voivat kestää muutamia sekunteja tai useita minuutteja. Yleensä kohtaus kestää muutaman minuutin ja menee ohi itsestään. Kohtaukseen voi liittyä erilaisia motorisia oireita tai tuntemuksia. Tajunnan taso ja kontakti voivat säilyä normaaleina tai heikentyä. 

Suurin osa epilepsioista saadaan lääkehoidon avulla hallintaan. Osalla lääkkeitä joudutaan kokeilemaan useampia. Osalla kohtaukset jatkuvat hyvästä hoidosta huolimatta. 

Epilepsialääkityksen vaikutus lapseen

Lääkkeiden sivuvaikutuksena voi esiintyä väsymystä, jolloin lapsi voi tarvita koulupäivän aikana mahdollisuuden lepoon. Usein tämä järjestyy ilman erikoisjärjestelyjä luokkatilassa. Lääke voi vaikuttaa myös esimerkiksi lapsen käytökseen. Jos oppilaan epilepsialääke aiheuttaa muutoksia hänen toimintakyvyssään, niin tällöin kyse ei ole käyttäytymisen pulmasta. 

Materiaaleja

Olemme tehneet erilaisia materiaaleja, joiden avulla epilepsiasta on mahdollista keskustella lasten kanssa. Löydät sivuiltamme esimerkiksi Minusta tulee isona -kerhon käsikirjan, jossa opastetaan, miten kerho rakennetaan. Kerho on kehitetty epilepsiaa sairastavan esi- ja alkuopetusikäisen lapsen itsetunnon ja pärjäämisen vahvistamiseksi. Materiaalia lasten kanssa käsiteltäväksi löydät Lapset-sivuiltamme. Lisäksi voit tilata painettuja materiaaleja verkkokaupastamme.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?