Opiskelu

Pohdi ammatinvalintaa rauhassa. Ammatinvalinta lähtee omasta kiinnostuksesta. Koulun opinto-ohjaaja ja epilepsiaa hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset ovat tukenasi, kun pohdit sopivaa alaa.

Suurin osa ammateista soveltuu epilepsiaa sairastavalle. Ehdottomia rajoitteita on vähän. Ammattimainen henkilöliikenteen kuljetus ja raskaan kaluston kuljetus ovat täysin poissuljettuja samoin kuin palo- ja pelastustoiminta, ilmailu ja merenkulku. Tapaturma-alttiita työtehtäviä on myös syytä välttää.

Kohtaustilanne vaikuttaa ammatinvalintaan. Jos epilepsiakohtauksia on paljon asianmukaisesta hoidosta huolimatta, on vältettävä sellaisia ammatteja, joissa on riski vahingoittaa itseä tai muita.

Taloudellista tukea opiskeluun

Opintotuki turvaa toimeentulosi opintojen aikana. Sitä voi saada peruskoulun jälkeisten päätoimisten opintojen aikana. Opintotukeen kuuluvat opintoraha ja opintolainan valtiontakaus sekä osalle opiskelijoita myönnettävä asumislisä.

Jos epilepsia tai jokin muu sairaus tai vamma vaikuttaa työ- ja toimintakykyyn ja rajoittaa ammatinvalintaa, koulutusta voi hakea ammatillisena kuntoutuksena. Lääkäri arvioi ammatillisen kuntoutuksen tarvetta. Jos olet nuori, haet ammatillista kuntoutusta Kelan kautta. Voit tällöin saada koulutukseen Kelan kuntoutusrahaa.

Jos olet ollut jo pidempään työelämässä, mutta epilepsian vuoksi joudut vaihtamaan ammattia, uudelleenkoulutusta voit hakea työnantajan eläkevakuuttajalta ammatillisena kuntoutuksena.

Lue lisää opiskelun tukemisesta Kelan verkkosivuilta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) sekä nuoren kuntoutusrahasta Kelan verkkosivuilta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?