Virkistävä tauko arjesta tekee hyvää

Epilepsialehti - Artikkeli

Epilepsiaa sairastavien tuetuilla vertaislomilla rentoudutaan ja nautitaan vertaisseurassa viiden vuorokauden ajan. Loma sisältää majoituksen, ruokailut ja lomaohjelman, johon saa osallistua oman mielen mukaan. Ehkä tärkeintä on kuitenkin yhteinen aika omien läheisten kanssa ja uusiin ihmisiin tutustuminen.

”Tulee tunne, etten ole epilepsian kanssa yksin. Kyllä me selvitään.” Näin kuvailee vertaislomalle osallistunut lomalainen. Yhteiset keskustelut vertaishetkissä tai vaikkapa kylpyläosaston poreammeessa toisten lomalaisten kanssa antavat paljon. Lomalla saa jakaa omia kokemuksia ja vinkkejä arkeen epilepsian kanssa. Useimmilla lomilla on mukana vapaaehtoinen vertaisohjaaja tai lomaluotsi.

Ihan mahtavaa, että sai jutella ja tulla kuulluksi ja mikä tärkeintä, tulla ymmärretyksi.

Ennen kaikkea lomalla keskitytään kuitenkin nauttimaan lomasta. Lomakohde tarjoaa lomalaisille mahdollisuuden osallistua monipuoliseen lomaohjelmaan ja kokeilla uutta. Lomalla saa levätä niin paljon kuin tarvitsee. Ruokailut on hoidettu lomalaisten puolesta. Uusi ympäristö ja ihmiset voivat antaa voimavaroja arkeen. ”Kaikki pääsivät nauttimaan aktiviteeteista halunsa mukaan. Itse ei tarvinnut tehdä ruokaa tai muutoin pyörittää arkea. Vertaiskeskustelua oli kivasti. Liikuntamahdollisuudet olivat loistavat”, lomalle osallistunut epilepsiaa sairastava kuvailee.

Taloudellinen mahdollisuus lomaan

Tuetut lomat ovat suunnattu ihmisille, joiden olisi muuten taloudellisesti haastavaa tai mahdotonta päästä lomalle. Usealle tuettu loma on ainutkertainen kokemus: ”Tuntui hyvältä kohdata vertaisperheitä, ja tarjota lapsilleni tällainen lomakokemus.” Loma maksaa lomalaiselle vain matkakulut ja omavastuumaksun 125 euroa. Alle 17-vuotiaat lomailevat maksutta.

Erilaiset haasteet elämässä lisäävät loman tarvetta

Terveydelliset ja sosiaaliset haasteet ovat perusteita loman tarpeelle. Tuettua lomaa hakevan on hyvä kertoa hakemuksessa elämäntilanteestaan ja loman tarpeestaan. Tuettujen vertaislomien kohdalla hakijan on tärkeää tuoda ilmi myös tarve vertaistukeen toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Epilepsiaa sairastavien lomat myönnetään epilepsiaa sairastaville ihmisille ja heidän läheisilleen. ”Ihan mahtavaa, että sai jutella ja tulla kuulluksi ja mikä tärkeintä, tulla ymmärretyksi”, epilepsiaa sairastava lomalainen kertoo kokemuksestaan.

Loma on jokaisen oikeus

Miksi tuettuja lomia järjestetään? Tuetuilla lomilla rakennetaan yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Ne ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja lisäävät hyvinvointia ja osallisuuden kokemuksia – tutkitusti. Epilepsiaa sairastavien tuetut vertaislomat tarjoaa lomajärjestö MTLH ry (Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry), joka järjestää tuettuja lomia Suomessa vakituisesti asuville ihmisille.

Tuhannet aikuiset ja lapset lomailevat MTLH ry:n lomilla vuosittain. Ilman tuettuja lomia he jäisivät ilman lomakokemuksia. Lomalta saadaan jaksamiselle välttämätöntä virkistystä sekä voimavaroja. Tuetuilla lomilla on pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia lomalle osallistuneiden elämäntilanteeseen ja usealle lomalle osallistuneelle loma on käänteentekevä kokemus.

Epilepsiaa sairastavien tuetut lomat

Vuonna 2024 MTLH ry järjestää epilepsiaa sairastaville kolme vertaislomaa. Helmi- ja heinäkuussa järjestettävät lomat ovat suunnattu lapsiperheille, joissa on epilepsiaa sairastava lapsi tai aikuinen. Helmikuun lapsiperheiden loma järjestetään Kuortaneen Urheiluopistossa ja heinäkuun loma Kuntoutuskeskus Apilassa. Marraskuussa Kylpylähotelli Peurungassa järjestettävä loma on kohdennettu epilepsiaa sairastaville aikuisille ja heidän läheisilleen. Lomalla on huomioitu myös toimintarajoitteisten tarpeet. Sille voi hakea avustajan kanssa.

Loman hakeminen

Lomaa haetaan viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkua, www.mtlh.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) tai paperisella lomahakemuksella, jonka saa tilattua MTLH:n asiakaspalvelusta 010 2193 460 tai lomat@mtlh.fi. Loma myönnetään eniten tuettua lomaa tarvitseville hakijoille. Ensi kertaa lomaa hakevat ovat etusijalla. On tärkeää, että mahdollisimman moni tuettua lomaa tarvitseva pääsee lomalle vähintään kerran. Loman saaneille ilmoitetaan loman myöntämisestä noin kaksi kuukautta ennen loman alkua.

Lomaluotsi auttaa ihmisiä löytämään toisensa

Lomaluotsit ovat Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) kouluttamia vapaaehtoisia lomaohjaajia, jotka osallistuvat tarpeen mukaan vertaislomille. Lomaluotsi edistää lomalaisten ryhmäytymistä, keskinäistä vertaistukea ja hyvinvointia loman aikana.

Helinä on toiminut vapaaehtoisena lomaluotsina epilepsiaa sairastaville ihmisille ja heidän läheisilleen tarkoitetuilla tuetuilla lomilla.

– Koen, että minun tehtäväni on saada ihmiset löytämään toisensa niin, että he nauttivat lomasta ja saavat vertaistukea. Lomilla yhdistävänä tekijänä on epilepsia.

Helinälle epilepsia on tullut tutuksi oman tyttären kautta. Hän toimii myös Epilepsialiiton vertaisohjaajana. Lomaluotsitoiminnasta hän sai vinkin liitosta.

Tuetuilla lomilla lomakohteet järjestävät ohjelmaa lomalaisille. Lomaluotsin tehtävänä on täydentää lomakohteen lomaohjausta omalla persoonallaan ja läsnäolollaan.

– Yksi hieno juttu, jonka olen lomilla järjestänyt, on yhteisen ruokapöydän varaaminen. Tähän idea tuli lomaluotsikoulutuksessa.

Yhteisen ruokapöydän ääressä saatetaan Helinän mukaan istua puolitoista tuntiakin.

– Jutustelu voi olla kevyttä tai vakavampaa tai jotakin siltä väliltä, mutta kyllä epilepsian monimuotoisuus on pöydässä se puheenaihe.

Helinä kertoo, että yhteisen tekemisen kautta ihmiset oppivat tuntemaan toisensa. Jokainen saa kuitenkin itse päättää osallistuuko ohjelmaan.

Kukaan toinen ei ymmärrä asioita samalla tavalla kuin ihminen, joka on käynyt sen läpi.

– Muistutan aina lomalaisille, että olette lomalla ja mikään ei ole pakko, mutta annetaan lomalle mahdollisuus.

Vertaistuki on Helinän mukaan korvaamatonta. Kukaan toinen ei ymmärrä asioita samalla tavalla kuin ihminen, joka on käynyt sen läpi. Kun Helinä oli edellisen kerran mukana tuetulla lomalla, oli toisessa siellä järjestetyssä vertaistapaamisessa teemana ilo elämässä ja toisessa toivo.

Vapaaehtoisena lomaluotsina toimiminen on tuonut sisältöä Helinän elämään. Eläkkeellä ollessa oman paikan etsiminen on ollut välillä hankalaa. Vapaaehtoistehtävät ja toisten auttaminen ovat Helinälle tärkeitä asioita.

– Parasta on se, kun näen, miten iloisia ihmiset ovat. Minusta on tosi tärkeää pystyä pitämään elämässä ilosta kiinni. Ilo on se, mikä pitää ihmisen pinnalla.

Teksti: Elina Kelola

  • Lehden numero: 4/2023
  • Teksti: viestinnän asiantuntija Petra Kankare, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
  • Kuvat: MTLH ry/Sport & Spa Hotel Vesileppis
  • Hyvinvointi
  • Vertaistuki

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää