Epilepsialääkkeissä saatavuushäiriöitä

Uutinen

Kahden epilepsialääkkeen, Rivatril 0,5 mg ja 2 mg -tablettien (6.10.) sekä Deprakine 300 mg depottablettien (2.11.) saatavuudessa on häiriöitä. Deprakinen osalta on olemassa aivan vastaavia valmisteita, jota on Suomessa saatavilla. Rivatrilin kohdalla odotetaan vastaavan valmisteen saamista Suomeen, mutta lääke voidaan myös tarvittaessa korvata toisella valmisteella.

Miten toimin, jos käytössäni on Rivatril 0,5 mg, Rivatril 2 mg tai Deprakine 300 mg depottabletit?
Ole yhteydessä hoitavaan tahoon ainakin kuukautta ennen kuin kotona olevat lääkkeet loppuvat, jotta hoitopaikkasi voi tehdä tarvittavat uudet reseptit ja suunnitella hoidon jatkumisen.

Lääkkeiden pitkät toimitusketjut

Saatavuushäiriöt aiheuttavat potilaissa huolta ja epävarmuutta. Epilepsiaa sairastava ihminen ei voi jättää lääkettään käyttämättä. Saatavuushäiriöt kuormittavat myös terveydenhuollon henkilöstöä ja voivat vaikuttaa potilasturvallisuuteen.

Lääkkeillä on usein pitkät tuotantoketjut ympäri maailmaa, joten tuotannossa ilmenneet ongelmat heijastuvat helposti lääkkeiden saatavuuteen. Toimitushäiriöitä aiheutuu muun muassa raaka-ainepulasta, tehtaan tuotannon laatuongelmista, luonnonmullistuksista ja sodasta. Lääkemarkkinoilla pienikin häiriö voi vaikuttaa laajalle alueelle. Valtaosa Suomessa käytössä olevista lääkevalmisteista tuotetaan rajojemme ulkopuolella.

Lääkeyritys antaa tietoa lääkkeen saatavuudesta. Jos lääkkeen saatavuudessa on tilapäinen katkos, lääkeyritys ilmoittaa siitä Fimealle ja se julkaisee lääkeyrityksen ilmoituksen tilapäisestä saatavuushäiriöstä. Saatavuushäiriön kesto perustuu lääkeyrityksen arvioon. Lääkeyrityksellä on vastuu päivittää tieto saatavuushäiriön kestosta, jos siinä tapahtuu muutoksia. Fimea ei pysty vaikuttamaan lääkkeen saatavuushäiriön kestoon tai hankkimaan lääkettä Suomeen.

Apteekissa farmaseutti tai proviisori voi tarkistaa lääkkeesi saatavuuden. Lääkkeen saatavuuden voi selvittää apteekkien hakupalveluista, joista selviää useimpien apteekkien apteekkikohtainen lääkkeiden saatavuus.

Uutinen päivitetty 24.2.2023:

Rivatril-valmisteiden saatavuushäiriöiden vuoksi Fimea on myöntänyt jatkoa määräaikaisiin erityislupiin seuraaville lääkevalmisteille ajalle 1.3.2023 – 30.4.2023:

  • Clonazepam Tablets, USP 0,5 mg 100 tablettia
  • Clonazepam Tablets, USP 2 mg 100 tablettia’
  • Rivotril 0,5 mg 50 tablettia (lääketukkukauppa: Oriola Finland Oy)
  • Rivotril 2 mg 100 tablettia (lääketukkukauppa: Oriola Finland Oy)

Fimea ilmoittaa Rivatrilin 0,5 mg ja 2 mg tablettien saatavuushäiriön jatkuvan 31.3.2023 saakka.

Saatavuushäiriön kesto perustuu lääkeyrityksen arvioon ja lääkeyrityksellä on vastuu päivittää tieto saatavuushäiriön kestosta, jos siinä tapahtuu muutoksia. Lääkkeiden markkinoille tuonnista ja kaupanpidon lopettamisesta vastaa lääkeyritys.

Ajankohtaista lääkkeiden saatavuushäiriöistä:

  • Diagnostiikka ja hoito

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää