Tom on 45-vuotias Helsingissä syntynyt kolmen lapsen isä, joka muutti pienemmälle paikkakunnalle 15 vuotta sitten perhekuvioiden mennessä uusiksi. Hän on töissä LVI-alalla ja kouluttautuu syksyllä alan insinööriksi. Noin kolmen kuukauden ajan hän on viettänyt tiiviisti aikaa uudessa suhteessa Marian kanssa.
Mahdollinen tuleva kumppani Maria sairastaa vaikeahoitoista epilepsiaa. Sairaus ei tutustuessa näkynyt päällepäin, ja paljon uutta tuli kertaheitolla. Tom kertoo kokemuksistaan ja sopeutumisestaan uuteen elämään.
– Moi Tom, mitä hyvää kuuluu?
– Terve vain! Nyt on hyvä. Olen saanut viettää ensimmäisen kolmen viikon loman tyttöystäväni kanssa ja huomenna lähdetään jätkäporukan kanssa Jyväskylän Vauhtiajoihin.
– Kuulostaa hyvältä, nautihan loppulomasta! Haluaisin tietää uudesta suhteestasi. Erityisesti siitä, että epilepsia on sinulle melko tuntematon sairaus ja nyt olet tilanteessa, jossa tapailet epilepsiaa sairastavaa naista. Oliko sinulla mitään tietoa epilepsiasta etukäteen? Tai oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa olisit nähnyt jonkun saavan kohtauksen, jonka tunnistit epilepsiakohtaukseksi?
– Tiesin sairauden olemassaolosta ja stereotyyppisistä kohtauksista, kun taju lähtee sekä kouristaa. Muuten en tiennyt yhtään, ellei lasketa tuttavan epilepsian kaltaista kohtausta, joka johtui liiallisesta alkoholinkäytöstä ja nestehukasta. Tyyppi vietiin ambulanssilla sairaalaan. Ei tiedetty mistä oli kyse, mutta epilepsiaa se ei kuitenkaan ollut.
Uuden suhteen haasteet
– Maria kertoi sairaudesta heti alkumetreillä. Hänen epilepsiansa on vaikeahoitoinen ja tajuttomuuskouristuskohtauksien mahdollisuus on aina. Suhteen alussa ei välttämättä ole helppo mennä nukkumaan ajoissa ja unenpuute lisää Marian epilepsiatyypin kohtausriskiä. Onko sinulle tullut siitä huonoa omatuntoa? Isot kohtaukset voivat kuitenkin olla hengenvaarallisia.
– Ei oikeastaan. Maria painotti jo alkuun monessa eri yhteydessä, että kaikki ovat valintakysymyksiä ja valintoja ei voi tehdä toisen puolesta. Hän on kertonut, miten ensiapu hänen kohdallaan toimii. Lisäksi hän on kaatanut keskiaikaisia käsityksiäni siitä, että ei tarvitse estää liikkeitä tai suuhun ei missään nimessä saa laittaa mitään tukehtumisvaaran vuoksi. Jälkeenpäin tuntuu oudolta, kuinka ihmiset eivät 2022 ole ajan tasalla ja ovat laittamassa lompakkoa suuhun. Siinähän voi tukehtua.
Hämmennystä, ärtymystä ja ymmärrystä
– Kun sain tietää Marian sairastavan vaikeahoitoista epilepsiaa, tilanne ei tuntunut oudolta. Toki pohdin, mitä se on tietoni lisäksi. Kyselin, minkälaista on sairastaa: lähinnä itse kohtauksista ja oireista. Sain tietää, että ei ole yhtä samanlaista epilepsiaa, vaan jokaisella on omansa. Ihastukseni kertoi myös muunlaisista kohtauksistaan, joita en ollut tunnistanut liittyvän sairauteen. Koin aiemmin niiden olevan vain osa hänen persoonaansa.
Sain tietää, että ei ole yhtä samanlaista epilepsiaa, vaan jokaisella on omansa.
– Minkälaisia ne kohtaukset ovat?
– No välillä tuntuu, ettei hän ole oma itsensä ja jotenkin se persoona muuttuu. Välillä Maria sanoo, että ei pysty kuuntelemaan, kapasiteetti on täynnä. Koin sen aluksi hämmentäväksi ja loukkaavaksi. Eikö häntä kiinnosta, mitä kerron innostuneesti? Tämä selvisi kuitenkin myöhemmin ja täytyy sanoa, etten ymmärtänyt, vaikka Maria minulle siitä kertoikin. Koin myös jonkinasteista ärtymystä, etten saanut kertoa itselleni tärkeää juttua loppuun. Pitää kuunnella, jotta tulee kuulluksi. Eihän Maria kuule vaan voi tosi huonosti, kun pyytää olemaan hiljaa tai vastaavaa. Olen myös oppinut antamaan anteeksi, kun elektroniikkaa tippuu lattialle lihasnykäysten vuoksi.
– Heh, niin tuttu juttu lapsuudesta keramiikan kanssa!