Kilpasoutaja Lee Wassellilla todettiin vuonna 2017 epilepsia. Hän ei aio kuitenkaan antaa periksi vaan jatkaa soutu-uraansa. Unelmana on osallistuminen olympialaisiin.
Oli normaali päivä. Lee oli juuri heräillyt päivälevolta. Kun hän istuskeli sänkynsä reunalla, niin tapahtui jotakin odottamatonta.
– Leukani lähti vääntymään oikealle. Kesti muutama sekunti ennen kuin tajunta lähti. Tunne oli todella pelottava, kun en yhtään tiennyt mistä on kyse.
Wassell rojahti lattialle ja makasi siinä aikansa. Kotona oli myös isäpuoli, mutta hän työskenteli toisessa huoneessa kuulokkeet korvillaan.
Lee oli saanut 23-vuotiaana elämänsä ensimmäisen epilepsiakohtauksen.
– Tilanteen jälkeen pohdimme asiaa isäpuolen ja veljeni kanssa. Äitini oli silloin ulkomailla ja päädyimme siihen, että emme kerro hänelle asiasta. Hän olisi saattanut turhaan panikoida.
Seuraava kohtaus tuli 1,5 kuukauden päästä, sekin todella rauhallisissa olosuhteissa.
– Minut vietiin ambulanssilla sairaalaan. Siellä tehtiin röntgenkuvaus ja sitten minut kotiutettiin.
Seuraavana yönä tuli jälleen uusi kohtaus.
Tämän kohtauksen jälkeen Wassell sai epilepsialääkkeen ja hänelle tehtiin lisää tutkimuksia. Niiden tuloksia hän joutui odottamaan aika pitkään, koska joulu oli edessä.
– Nuo viikot olivat pelottavia, koska pelkäsin sitä, että aivoissani voisi olla joku kasvain. Lopulta minulla todettiin sitten epilepsia.
Paukkuliivi ja valmentajan läsnäolo varmistuksena
Wassell harrastaa kilpasoutua kansallisesti korkealla tasolla. Nuori mies on saavuttanut olympiasoudussa eri matkoilla lukuisia SM-mitaleita.
– Tavoitteeni on päästä edustamaan Suomea EM- tai MM-kisoissa. Ja suuri unelmani olisi olympiapaikka.
Diagnoosin jälkeen Lee joutuikin erittäin kiperän pohdinnan eteen. Pystyisikö rakasta lajia jatkamaan uudessa tilanteessa?
Lee Wassell aloitti soutamisen vuonna 2013. Pari vuotta aikaisemmin kuollut, kilpasoutua harrastanut isoisä oli häntä siihen kannustanut.
Pian Lee huomasi, että laji tuntuu hienolta ja monipuoliselta.
– Kaikkein parasta on, kun soutamisessa pääsee tietynlaiseen flow-tilaan. Kuulee sen, kun vene tavallaan liukuu vedessä.
Lee kävi neurologin kanssa tarkasti läpi sitä, miten epilepsia jatkossa tulee vaikuttamaan hänen elämäänsä. Yksi ohje oli se, että uimaan ja saunaan ei saa mennä yksin.
– Mitään sellaista kantaa hän ei ottanut, että soutu pitäisi lopettaa. Äitinikin oli vahvasti sitä mieltä, että ainakaan heti ei tehdä tuon asian suhteen mitään päätöksiä.
Kun taas aloitin treenaamisen, niin sovittiin, että valmentaja on jatkossa aina paikalla.
Riskit kuitenkin minimoitiin. Leelle tilattiin Saksasta kilpasoutuun tarkoitettu paukkuliivi.
– Kun sitä käyttää, niin ei huku, vaikka tulisi kohtaus kesken soudun.
Diagnoosin jälkeen Wassell piti kuitenkin harjoittelutaukoa parisen kuukautta.
– Kun taas aloitin treenaamisen, niin sovittiin, että valmentaja on jatkossa aina paikalla. Aikaisemmin olin harjoitellut pääasiassa yksin.
Lääkkeiden kokeilua
Epilepsialääkkeet eivät Leen kohdalla napsahtaneet heti kohdallaan. Soututreenien aikana hän huomasi väsyvänsä ihmeen helposti.
– Oli kuuma kesä ja harjoittelin paljon. Lääkkeeni söi natriumia ja suolatasoni tippui. Jouduin sen takia tiputukseenkin useita kertoja.
Tässä vaiheessa Wassell teki ratkaisun, jota hän itsekin jälkikäteen pitää todella hölmönä.
– Puhumatta kenenkään kanssa alensin lääkkeeni määrää huomattavasti. Syynä oli se, että treenaaminen merkitsi minulle niin paljon.
Tyhmyydestä sakotettiin hyvin pian. Lee sai uuden epilepsiakohtauksen. Se oli kaikkiaan neljäs.