Seksuaalinen hyvinvointi on yksi elämänlaatua määrittävä tekijä. Useat tavallisimmat sairaudet kuten diabetes, verenpainetauti ja mielialahäiriöt voivat aiheuttaa seksuaalisen toimintakyvyn häiriöitä. Myös epilepsiaan on liitetty samanlaisia ongelmia. Silti niiden yleisyyttä ja luonnetta epilepsiaa sairastavilla on tutkittu vähän ja asia otetaan ehkä harvoin vastaanottokäynneilläkin esiin.
Seksuaalisen toimintakyvyn häiriöt voivat olla seksuaalisen haluun, kiihottumiseen tai orgasmiin liittyviä tai niihin liittyviä kipuoireyhtymiä. Näiden häiriöiden arvioimista vaikeuttaa niiden hyvin henkilökohtainen tunnepohjainen luonne, suhde partneriin sekä ympäristön vaikutus (sosiaaliset, kulttuurin tai muut lähiympäristön tekijät).
Vuonna 1954 kuvattiin ensimäistä kertaa paikallisalkuista epilepsiaa sairastavien kokevan seksuaalisen mielenkiinnon vähenemistä [1]. Muutamia tutkimuksia häiriön yleisyydestä ja luonteesta on tehty, mutta niiden arvioimista vaikeuttaa eri epilepsian kohtaustyyppien tai epilepsiatyyppien, epilepsian kohtaustasapainon ja kohtauksien vaikeusasteen, epilepsiaan sairastumisikä sekä epilepsialääkityksien vaikutuksen arvioiminen koko seksuaalisen toimintakyvyn eri häiriöalueisiin.
Vuonna 2019 julkaistussa meta-analyysissä [2] oli mukana yhdeksän tutkimusta, yhteensä 599 epilepsiapotilasta. Epilepsiapotilaista 58,1 % ilmoitti jonkinlaisesta seksuaalisen toimintakyvyn häiriöistä, kun taas kontrolliryhmästä vastaavanlaisia ongelmia oli 16,5 %. Tässäkin tutkimuksessa todettiin, että vaikka epilepsia näyttäisi olevan riski seksuaalisiin häiriöihin, syyt ovat usein monitekijäisiä.
Seksuaaliset häiriöt epilepsiaa sairastavilla naisilla
Tutkimuksien perusteella 25–63 % terveistä naisista raportoivat kokevansa seksuaalisessa toimintakyvyssä häiriöitä. Epilepsiapotilailla vastaava luku on 10–75 %. Vaihteluväli oirehtivien potilaiden määrässä on siis suuri. On kuitenkin huomattava, että suurin osa tutkimuksista on tehty pienillä potilasmäärillä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että potilailla, joiden epilepsia on hyvässä hoitotasapainossa yhdellä epilepsialääkkeellä, seksuaalinen toimintakyky on normaali. Tavallisimmat potilaiden kuvaamat häiriöt liittyivät seksuaaliseen haluun tai kiihottumiseen [3].
Seksuaaliset häiriöt epilepsiaa sairastavilla miehillä
Edellä olevan meta-analyysin tuloksissa 9 % terveistä miehistä raportoi ongelmia seksuaalisuudessa, kun taas vastaava luku epilepsiapotilaiden kohdalla oli 58,6 % [2]. Epilepsiaa sairastavilla miehillä tavallisimmat seksuaaliset häiriöt liittyivät erektioon ja ennenaikaiseen siemensyöksyyn tai sukupuolisen halun laskuun. Häiriöt näyttäisivät olevan yleisempiä huonossa hoitotasapainossa olevassa epilepsiassa ja jos potilaalla oli epilepsian lisäksi mieliala- tai ahdistuneisuusongelmia [3].
Seksuaalisen toimintakyvyn häiriöiden syitä epilepsiapotilailla
Seksuaalinen hyvinvointi on monen osatekijän summa. Näin ollen myös seksuaalisuuteen liittyvät häiriöt voivat olla jotakin perussairautta sairastavilla moninaiset ja harvoin vain yhden tekijän aiheuttamia. Kuva 1 hahmottaa epilepsiaa sairastavien ihmisten seksuaalisuuteen vaikuttavia tekijöitä eri näkökulmista. Epilepsiapotilailla syiksi voi osoittautua epilepsian tai lääkityksen aiheuttamat hormonaaliset muutokset, psykiatriset liitännäissairaudet, psykososiaaliset tekijät tai hoidosta aiheutuvat haitat.