Kesätyö kartuttaa kokemusta ja taitoja

Epilepsialehti - Nuorten nurkka

Vuosi on käynnistynyt nopeasti, ja moni nuori etsii kesätöitä. Osa nuorista varmaan myös stressaa sitä, saavatko he hakemansa kesätyön. Olen nuorempana ollut usein samassa tilanteessa ja stressannut sitä, saanko mitään töitä, koska samaa työpaikkaa hakee niin moni muukin nuori.

Jos et ole vielä hakenut kesätöitä, niin töiden hakeminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Netistä löytyy monia eri sivustoja, josta voi etsiä kesätyöpaikkoja. Tällaisia sivuja ovat esimerkiksi monster.fi, oikotie.fi ja mol.fi. Kannattaa myös tutustua Oikotien Vastuullinen kesäduuni -kampanjan sivuihin. Sinne on koottu kesätyöpaikkojen lisäksi nuorten sekä asiantuntijoiden vinkkejä kesätyönhakuun.

Ajattelen, että työ on aina työtä ja kaikissa töissä oppii erilaisia taitoja.

Itse olen tehnyt nuorempana kesätöitä muun muassa Hanna Partasen kuuluisassa kalakukkoleipomossa. Yhden kesän tein myös puhelinmyyjän hommia. Ajattelen, että työ on aina työtä ja kaikissa töissä oppii erilaisia taitoja. Jopa ne työt, jotka kuulostavat mahdottomilta voivat kehittää. Puhelinmyyjänä opin esimerkiksi puhe- ja myyntitaitoja sekä pitkäjänteisyyttä. Olin puhelinmyynnissä noin kuukauden ajan eli melko lyhyen pätkän, mutta työn avulla sain kuitenkin kesään rutiinia ja pääsin kehittämään itseäni. Olen tehnyt useita vuosia kesätöitä Epilepsialiiton ja Tatu ry:n kursseilla. Ne ovat olleet minulle kehittävin ja palkitsevin kesätyö.

Mitä työnhaussa kannattaa huomioida?

Monelle työnhaun turhauttavin vaihe on luultavasti loputtomien työhakemusten ja CV:iden lähettäminen. Pitää miettiä, miten voisi erottua muiden hakijoiden joukosta ja miten hakemuksesta saisi omannäköisen. Keskeisiä asioita, joita kannattaa pohtia hakemusta ja CV:tä tehdessä, ovat esimerkiksi omat vahvuudet ja kokemukset, jotka voisivat olla hyödyllisiä haettavassa tehtävässä. Työtä hakiessa kannattaa tarkistaa työpaikkailmoituksen työnkuvauksesta, mitä taitoja vaaditaan ja mitä hakijalta mahdollisesti toivotaan. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä ovat kaksi keskenään eri asiaa. Lisäksi on tärkeä miettiä, mikä tieto on oleellista kyseisen työpaikan haussa.

Jos olet hakemassa kesätöitä ensimmäistä kertaa tai vaikka olisit jo hakenut useamminkin, mutta et ole varma siitä, mitä kannattaisi kertoa itsestään, voit ladata puhelimeen esimerkiksi Duunikoutsi-sovelluksen. Sovelluksen ideana on muun muassa auttaa tunnistamaan omia vahvuuksia ja taitoja. Duunikoutsin voi ladata Google Play -kaupasta ja Apple Storesta.

Avoimuus poistaa turhaa epäluuloa ja pelkoa.

Epilepsiaa sairastavat saattavat pohtia, pitäisikö työtä hakiessa kertoa siitä, että sairastaa epilepsiaa. Entä, jos se vähentää mahdollisuuksia työllistyä? Ymmärrän tämän pelon täysin ja olen joutunut sitä itsekin miettimään. Sanoisin kuitenkin, että jos oma kohtaustilanne on hyvässä hoitotasapainossa, eikä kohtauksia ole tullut pitkään aikaan, voisi sen jättää mainitsematta. Jos asiasta päättää olla avoin, kannattaa kertoa senhetkinen tilanne ja tarjoutua näyttämään kollegoille, miten toimia, jos kohtaus sattuisi tulemaan. Avoimuus poistaa turhaa epäluuloa ja pelkoa. Se myös tuo turvaa sekä työntekijälle että työnantajalle. On tärkeää, että työkaverit tietävät, miten toimia mahdollisessa kohtaustilanteessa.

Loppupeleissä päätös siitä, kertooko tilanteestaan, on jokaisen oma, eikä kukaan velvoita sitä kertomaan. Kuitenkin asia, joka kannattaa ja pitää aina huomioida on se, ettei kukaan lähde leikkimään terveydellään. Esimerkiksi jos väsymys ja unenpuute voi triggeröidä kohtauksia, ei kannata hakea yötöitä. Itse olen aiemmalta koulutukseltani lähihoitaja ja vaikka kohtaustilanteeni on ollut hyvä jo 14 vuotta, kerroin työnantajalleni, etten voi tehdä yövuoroja ja se hyväksyttiin heti. Avoimuus on avain epilepsiatiedon levittämisessä ja ymmärryksen lisäämisessä työkentälläkin.

Tsemiä kaikille työnhakuun!

  • Lehden numero: 2/2021
  • Teksti: Veera Parviainen
  • Nuoret
  • Yhteisö

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää