Kokemukset epilepsian hoidosta ja asiakkaan kohtaamisesta

Epilepsialehti - Nuorten nurkka

Ihmiset ovat erilaisia samoin kuin kokemukset epilepsiasta ja sen hoidosta. Itselläni hoito on tapahtunut Kuopion yliopistollisen sairaalan Epilepsiakeskuksessa. Olen kokenut hoidon erittäin hyväksi ja ammattitaitoiseksi. Minua on kuunneltu ja kohdeltu kunnioittavasti. Muutamia neurologin vaihdoksia on mahtunut väliin, mutta se ei ole minua haitannut, koska tilanteeni on pysynyt samanlaisena jo vuosia.

Hyvällä hoidolla on suuri merkitys elämässäni.

Hyvällä hoidolla on suuri merkitys elämässäni. Tiedän, että voin elää normaalisti, soittaa jos on jotakin kysyttävää, ja kontrollikäynnit ovat parin vuoden välein. Olen ollut tyytyväinen omaan hoitooni. Muutin Jyväskylään pari vuotta sitten, mutta hoitoni jatkuu edelleen Kuopiossa, mistä olen tyytyväinen.

Itselleni tärkein tekijä, joka on tehnyt hoidostani hyvää, on ollut juuri se, miten minut on kohdattu ja minua on kuunneltu. Tämä herättää minussa luottamusta, mikä auttaa minua avautumaan omista asioistani. Kun suunnittelin hakevani ammattikorkeakouluun opiskelemaan, niin neurologini kannusti hakemaan paikkaa, vaikka hakeminen tuntui minusta aluksi ihan älyttömältä. Hän oli iloinen, kun seuraavalla kontrollikäynnilläni ilmoitin, että pääsin hakemaani opiskelupaikkaan.

Kuulluksi tuleminen on tärkeää

Kysyin saksalaiselta ystävältäni hänen kokemuksistaan liittyen epilepsian hoitoon sekä siihen, kuinka hän on tullut kohdatuksi. Saksassa asuva kaverini Leonie sairastaa paikallisalkuista epilepsiaa. Hänen epilepsiakohtauksensa ovat usein tajuttomuuskouristuskohtauksia, joita edeltää ennakoivat aurat.

Leonie kertoi, että hän on tyytyväinen hoitoonsa ja kokee tulleensa kuulluksi nykyisen neurologin kanssa, jonka hoitoon hän pääsi, kun hän muutti toiseen kaupunkiin. Aiempien neurologien kanssa yhteistyö ei ollut niin toimivaa, koska Leonie koki, että he eivät kuunnelleet häntä ja olivat välinpitämättömiä kokeilemaan uusia hoitokeinoja tai tekemään muutoksia hoidon suhteen. Nykyinen neurologi antaa aikaa, kuuntelee ja on motivoitunut tarjoamaan parasta mahdollista hoitoa Leonielle. Nykyisillä lääkkeillä hänen kohtaustilanteensa onkin hyvässä tasapainossa, mikä on kaikkien epilepsiaa sairastavien hyvän hoidon tavoitteena.

Tsemppiä kaikille nuorille syksyyn!

  • Lehden numero: 4/2021
  • Teksti: Veera Parviainen
  • Nuoret
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää