Liikkumisen riemusta ja yhteisöllisyydestä iloittiin Kesäkisoissa ja Suvi-illassa

Epilepsialehti - Artikkeli

Kesäkuussa epilepsiayhteisö nautti liikkumisesta ja yhdessäolosta Kesäkisoissa Tampereella ja Forssan Suvi-ilta -juoksutapahtumassa. Kesäkisoissa nähtiin huikeita urheilusuorituksia ja hienoa tsemppihenkeä. Suvi-illassa puolestaan tehtiin unelmista totta ja iloitiin onnistumisesta yhdessä yhdistysväen kanssa.

Epilepsialiiton valtakunnalliset Kesäkisat avasi painin olympiamitalisti ja kansanedustaja Marko Asell. Hän muistutti, että liikunta edistää hyvinvointia henkilökohtaisella tasolla, mutta liikunnan merkitys myös yhteiskunnallisesti on erittäin suuri. On arvioitu, että liikkumattomuudesta aiheutuu laskutavasta riippuen vuosittain 3–7 miljardin euron lasku valtiolle.

– Olen todella tyytyväinen, että kuntoa ja mieltä nostattavia tapahtumia järjestetään iloksemme varsinkin nyt pandemiavuosien jälkeen. Liikunta on yksi parhaista keinoista huolehtia terveydestämme, Asell totesi avajaispuheessaan.

Marko Asellille liikkumisessa tärkeää on hyvä tunne tai parhaimmillaan jopa flow-tila, jonka liikunnan avulla voi saavuttaa.

Marko Asell muistutti, että meidän kaikkien olisi hyvä löytää sopiva tie itsensä toteuttamiselle. Hyvää tunnetta voi saada esimerkiksi liikunnasta tai jostakin muusta harrastuksesta, kuten musiikista.

– Tärkeintä näissä kisoissa ei ole voitto, vaan reipas yrittämisen meininki. Iloitaan omista onnistumisista, mutta myös kanssakilpailijoiden hyvistä suorituksista, Asell sanoi.

Sade ei säikäyttänyt Kesäkisaosallistujia

Kesäkisat sattuivat tänä vuonna päivään, jolloin satoi lähes taukoamatta. Siitä huolimatta kisaajat osallistuivat lajeihin hymyssä suin ja hyvällä kilpailuhengellä. Paikalla oli myös kannustusjoukkoja, jotka tekivät arvokasta työtä tsemppihengen nostattamisessa. Osallistujilta saadun palautteen perusteella päivä tarjosi niin vertaistukea kuin yhdessä tekemisen meininkiä.

Päivän aikana Hervannan keskusurheilukentällä kisattiin muun muassa kolmiottelussa ja kävelyssä. Lisäksi ohjelmassa oli hauskoja oheislajeja. Kun Tampereella oltiin, pääsivät osallistujat kisaamaan muun muassa mustamakkaranheitossa ja lämärikisassa. Lisäksi päivän aikana järjestettiin aiemmilta vuosilta tutut huutosakki- ja keppihevoskisat. Huutosakkikisan voitto meni tänä vuonna Päijät-Hämeeseen.

Kesäkisojen osallistujat tulivat eri puolilta Suomea, ja paikalla oli kaiken ikäisiä kisaajia. Myös nuoret Finnish Epilepsy Warriorsin (FEW) edustajat olivat näkyvästi mukana kisoissa. Nuorten pisteellä osallistujat pääsivät pyörittämään onnenpyörää ja tekemään rintanappeja.

Epilepsialiitto järjesti ensimmäiset Kesäkisat vuonna 2012 ja siitä lähtien kisoja on järjestetty vuosittain koronavuoden 2020 aiheuttamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tänä vuonna kisat järjestettiin yhdessä Pirkanmaan epilepsiayhdistyksen kanssa. Kiitos kaikille kesäkisaajille upeista suorituksista ja kisahengestä!

Haaveista totta

Kanta-Hämeen epilepsiayhdistyksen jäsenen Perttu Simolan pitkäaikainen haave toteutui, kun hän osallistui Forssan Suvi-illan 10 kilometrin juoksuun. Suvi-ilta järjestettiin samaan aikaan Kesäkisojen kanssa.

Perttu sairastaa vaikeaa epilepsiaa. Epilepsia on saatu viime aikoina parempaan hoitotasapainoon ja se mahdollistaa myös urheilun. Perttu juoksi kympin yhdessä avustajansa kanssa, joka varmisti turvallisen juoksun. Lisäksi paikalla olivat epilepsiayhdistyksen kannustusjoukot ja Pertun lähipiiri. Heidän tsempillään ja tuellaan oli iso merkitys urheilijalle.

Perttu Simola rohkaisee kaikkia lähtemään mukaan urheilutapahtumiin. Lisäksi hän kiittää avustajia ja epilepsiayhdistystä saamastaan tuesta.

Perttu treenasi juoksua etukäteen, ja kisa-aamuna huolehdittiin hyvästä ravinnosta sekä nesteytyksestä. Juoksu kulki hyvin ja maalisuoralla Perttu otti kovan loppukirin. Ajaksi tuli 1:12:16. Ensi vuoden tavoitteena Pertulla on suunnata puolimaratonille.

– Ei anneta epilepsian rajoittaa liikaa elämäämme, Perttu ja hänen lähipiirinsä sanovat.

  • Lehden numero: 3/2022
  • Kuvat: Vuokko Mäkitalo ja Aini Simola
  • Kokemustarina
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Artikkelin kirjoittaja

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää