Liikuntaa, jutustelua ja uusia ystäviä

Epilepsialehti - Artikkeli

Mikkelin seudun epilepsiayhdistyksessä aloitettiin Kaverikävelyt keväällä 2022. Kävelylle lähdetään yhdessä kerran kuussa ja reitit mitoitetaan osallistujien mukaan. Kaikki ovat tervetulleita kävelyille.

Mistä Kaverikävelyissä on oikein kyse? Entä miten uusi toiminta on saatu yhdistyksessä käyntiin? Kysyimme asiasta Mikkelin seudun yhdistyksessä Kaverikävelyistä vastaavalta Villeltä.

– Kävelyt ovat mukavaa vertaistukea ja yhdessäoloa. Siinä jutustellaan ja samalla tulee liikuntaa, Ville kertoo.

Kävelyt ovat myös hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Ville kannustaa kokeilemaan kävelyitä ensin vaikka kerran. Silloin voi käydä niin, että kävelystä innostuu ja tulee mukaan vielä uudelleenkin.

Kaverikävelyillä kukaan ei ole yksin.

– Jos kävelylle ei uskalla tulla itsekseen, voi mukaan pyytää kenet tahansa. Kysehän on juuri Kaverikävelyistä. Sinne otetaan kaikki avosylin vastaan.

Ville vakuuttaa, että kävelyiltä voi myös löytää uusia ystäviä. Niin on käynyt hänellekin.

– On mielestäni pahin juttu, jos jää yksin kotiin. Kaverikävelyillä kukaan ei ole yksin.

Liikunnalla hyvää mieltä

– Me liikumme kävelyillä sen mukaan, miten ihmiset pystyvät liikkumaan. Olemme jokainen erilaisia, tiedän sen. Sitä ei kannata pelätä.

Liikunta on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta. Eikä liikunnan tarvitse Villen mukaan olla mikään huippusuoritus.

Liikunta on tärkeää oman hyvinvoinnin kannalta.

– Kyllä rauhallinenkin liikunta kannattaa.

Ulkona kävellessä on se hyvä puoli, että vieraita ihmisiä ei ole koko ajan vieressä. Villen mielestä silloin on helpompi kertoa itsestään ja vähän henkilökohtaisemmista asioista. Kävelyn jälkeen Mikkelissä on tapana käydä myös kahvilla, jolloin asioista on mahdollista jutella yhdessä lisää.

Markkinoinnilla suuri rooli

Koska toiminta on vielä melko uutta yhdistyksessä, on sen markkinointiin pitänyt kiinnittää erityistä huomiota. Kaverikävelyistä on ilmoitettu yhdistyksen nettisivuilla ja lisäksi Ville on tehnyt Kaverikävelyesitteen.

Villen toivoo, että mukaan tulisi enemmänkin osallistujia. Ihmisten tavoittaminen vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä ja markkinointia pitää tehdä säännöllisesti. Hyvänä esimerkkinä tästä Ville kertoo, että paikkakunnan Kaverikahvilalla oli aluksi sama tilanne. Ensin osallistujia oli vähän ja nyt kun kahvila on tullut tutuksi, on osallistujia jo paljon enemmän.

– Pienin askelin kuljetaan eteenpäin. Jos saadaan vaikka yksikin osallistuja lisää kuukaudessa, niin se olisi mukavaa.

Omat kokemukset ja harrastukset innostivat mukaan

Ville osallistui reilu vuosi sitten Epilepsialiiton järjestämälle kurssille Vuokatissa. Kurssi oli suunnattu hyvinvoinnista ja liikunnasta kiinnostuneille aikuisille ja läheisille. Siellä syntyi ajatus siitä, että Ville voisi alkaa järjestämään Kaverikävelyitä.

– Olin kurssin jälkeen yhteydessä yhdistyksemme puheenjohtajaan ja siitä se oikeastaan lähti. Liikunta kiinnostaa minua. On myös mukava toimia vertaistukena, kun itselläkin on epilepsia ja tietää millaista se on.

Liikunnalla on suuri merkitys Villen elämässä. Ville muun muassa pyöräilee, sauvakävelee ja hiihtää. Lisäksi hän tykkään liikkua metsässä. Kesäisin luonnossa liikkuessaan Ville kerää sieniä jopa myytäväksi asti.

On myös mukava toimia vertaistukena, kun itselläkin on epilepsia ja tietää millaista se on.

Ville sairastui epilepsiaan parikymppisenä. Liikunta on auttanut vaikeina aikoina. Hän kokee, että liikunnan avulla unohtaa helpommin murheet, jotka jäävät pyörimään mieleen kotona ollessa.

– Olen yli kymmenen vuotta sairastanut vaikeaa epilepsiaa. Vasta viimeiset viisi kuukautta ovat olleet vähän helpompia, eikä kohtauksia ole tullut.

Aiemmin tajunnanhämärtymiskohtauksia saattoi Villen mukaan olla monia päivässä. Kaksi vuotta sitten hänelle asennettiin vagushermostimulaattori. Ville arvelee, että se alkaa pikkuhiljaa toimimaan paremmin.

– Epilepsia tulee kuitenkin olemaan aina osa minun elämääni.

Oletko kiinnostunut liikuntatoiminnan järjestämisestä?

Epilepsialiitto kouluttaa liikunnasta kiinnostuneita vapaaehtoisia toimimaan omassa yhdistyksessään liikuntavastaavina. Liikuntavastaavien koulutus on tarkoitettu kaikille epilepsiayhdistysten liikuntavastaaville sekä liikuntatoiminnan järjestämisestä kiinnostuneille. Koulutuksen aikana osallistujat pääsevät verkostoitumaan ja vaihtamaan ideoita epilepsiayhdistysten liikuntatoiminnan kehittämiseksi.

Seuraava koulutus järjestetään 5.-7.5.2023 Laukaan Peurungassa. Osallistuminen on maksutonta, mutta matkat koulutuspaikalle osallistujat maksavat itse. Tukea matkakuluihin voi kysyä omalta yhdistykseltä. Lue lisää tapahtumakalenteristamme.

  • Lehden numero: 1/2023
  • Hyvinvointi
  • Vertaistuki
  • Yhteisö

Artikkelin kirjoittaja

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää