Epilepsiapäivä ja 112-päivä: Lisätään epilepsiatietoa ja murretaan ennakkoluuloja askel kerrallaan

Epilepsialehti - Artikkeli

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista. Maailmanlaajuisesti epilepsiaa sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä, Suomessa lähes 60 000, joista 36 000:lla on säännöllinen epilepsialääkitys.

Epilepsiaan liittyy edelleen tietämättömyyttä ja syrjiviä asenteita. Epilepsiaa sairastava lapsi voi kohdata ennakkoluuloja jo varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Moni törmää niihin myös ammatinvalinnassa ja työssä, vaikka valtaosa epilepsiaa sairastavista voi osallistua työelämään normaalisti. Tietämättömyydestä johtuviin ennakkoluuloihin voimme vaikuttaa puhumalla avoimesti epilepsiasta, tuoda esiin epilepsian monimuotoisuutta ja auttaa ihmisiä tunnistamaan erilaisia epilepsiakohtauksia sekä rohkaista auttamaan epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä.

50 miljoonaa askelta -kampanja

Kansainvälisen 50 miljoonaa askelta -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa epilepsian monimuotoisuudesta ja kerätä varoja epilepsiajärjestöjen toimintaan ympäri maailman. Heitetään epilepsiaan liittyvät uskomukset romukoppaan ja murretaan ennakkoluuloja askel kerrallaan!

Kansainvälinen kampanja starttasi 4.1. Suomessa kampanja käynnistyi 8.1. ja se huipentuu Kansainvälisenä epilepsiapäivänä 8.2. Vielä ehdit osallistua kävelykampanjaan. Otetaan yhdessä yksi askel jokaiselle epilepsiaa sairastavalle ihmiselle maailmassa.

Voit seurata askeltavoitteen täyttymistä ja lisätä omat askeleesi laskuriin, joka on kansainvälisellä kampanjasivulla 50millionsteps.org. Voit myös lahjoittaa sinulle sopivan summan kampanjaan osallistuville epilepsiajärjestöille ympäri maailman.

Osallistu kampanjan loppukiriin

1. Kävele yksin tai haasta kaveri mukaan

Kävele portaat hissin sijaan, hyppää bussista pois pari pysäkkiä aiemmin tai pyydä vaikkapa naapurisi mukaan kävelylle.

2. Ilmoita askeleet laskuriin osoitteessa 50millionsteps.org

Laske askelia askelmittarilla tai muuta kilometrit askeliksi. Yksi kilometri on noin 1 430 askelta, liikuitpa miten tahansa. Tyyli on vapaa, pääasia on, että askelia kertyy.

3. Jaa kuva tai video askelistasi somessa

Jaa kuvasi Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä tai pyydä apua kaverilta kuvan jakamiseen. Käytä tunnisteita: #50MiljoonaaAskelta #50MillionSteps #EpilepsyDay

4. Kuuntele podcast

Laita luurit korville, kerää askelia ja avarra käsitystäsi epilepsiaa sairastavan ihmisen arjesta. Podcasteja voit kuunnella myös kampanjan jälkeen. Vinkkaa myös kaverille! Lisää tietoa podcasteista löydät tästä artikkelista.

5. Lahjoita

Lahjoituksellasi mahdollistat epilepsiaa sairastavien ihmisten ja heidän läheistensä vertaistuen Suomessa. Lahjoituslomakkeen löydät Epilepsialiiton nettisivuilta epilepsia.fi

Joka sadas – kuuntele uusi podcast!

Suomalaisista noin joka sadas sairastaa epilepsiaa. ”Joka sadas” on podcast, joka nostaa esiin epilepsiaa sairastavat ja heidän äänensä. Sarjan ensimmäinen jakso on julkaistu tammikuussa ja neljä seuraavaa jaksoa julkaistaan avausjakson jälkeen kahden viikon välein.

Tuottamissamme podcasteissa puhutaan suoraan ja henkilökohtaisesti elämästä epilepsian kanssa: Millaisia ennakkoluuloja epilepsiaa sairastavat kohtaavat edelleen? Millaisia pelkoja epilepsia aiheuttaa sairastaville tai läheisille? Miten epilepsia vaikuttaa työllistymiseen? Entä miten se vaikuttaa koko perheeseen? Miten epilepsiaa sairastava lapsi tulee kohdata? Podcasteissa vierailee ihmisiä, joita epilepsia koskettaa sekä sairauden tuntevia asiantuntijoita. Podcast sopii kuultavaksi kaikille, joiden elämään epilepsia tavalla tai toisella kuuluu.

Podcastit löydät verkkosivuiltamme.

Osaatko auttaa? Epilepsiakohtauksen ensiapuvideot julkaistaan 11.2.

Koronapandemian vuoksi arjen turvallisuutta edistävää valtakunnallista 112-päivää vietetään tänä vuonna 11.2. vain virtuaalisesti. Epilepsialiitto on mukana tärkeän päivän vietossa sosiaalisessa mediassa. Julkaisemme kaksi uutta videota, joissa kerrotaan, miten epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä voi auttaa. Toisessa videossa kerrotaan tajuttomuus-kouristuskohtauksen ensiaputilanteesta ja toisessa tajunnanhämärtymiskohtauksen ensiavusta.

Epilepsiakohtauksen näkeminen voi olla pelottava ja hämmentävä kokemus. Silloin ei välttämättä tiedä, kuinka tilanteessa tulisi toimia. Ensiavun antaminen ei vaadi kuitenkaan erityistaitoja. Jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta. Videoiden avulla haluamme rohkaista ihmisiä opettelemaan ensiavun antamista.

Tehdään yhdessä arjesta turvallisempaa. Osallistu 112-päivään jakamalla videot myös omissa sosiaalisen median kanavissasi!

Videot julkaistaan 11.2. nettisivuillamme www.epilepsia.fi ja YouTube-kanavallamme www.youtube.com/user/epilepsialiitto

112-päivä

112-päivä on hätänumeropäivä, jota vietetään Euroopassa vuosittain 11.2. Jokainen meistä voi parantaa omaa ja läheistensä turvallisuutta kiinnittämällä huomiota pieniin arjen tekoihin ja valintoihin.

112-päivän kampanjasivu
  • Lehden numero: 1/2021
  • Kuvat: Marja Haapio
  • Vaikuttaminen

Artikkelin kirjoittajat

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.
Piritta Selin Vastaan järjestötoiminnan kehittämisestä sekä toimin vapaaehtois- ja vertaistoiminnan valtakunnallisena koordinaattorina.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää