Osallistu Kansainvälisen epilepsiapäivän kampanjaan!

Epilepsialehti - Artikkeli

Tänä vuonna Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään 12.2.2024. Epilepsialiitto, epilepsiayhdistykset ja Suomen Epilepsiaseura kampanjoivat 5.–12.2., jolloin nostamme esiin epilepsiakohtauksen ensiapua ja rohkaisemme ihmisiä auttamaan. Tule mukaan kampanjoimaan kanssamme!

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista ja sitä sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä. Suomessa epilepsiaa sairastavia on noin 60 000 eli joka sadas suomalainen.

Epilepsia ei ole vain yksi sairaus, vaan monimuotoinen sairauksien joukko. Myös epilepsiakohtauksia on hyvin monia erilaisia. Valtaosalla epilepsia on lääkehoidolla hyvin hallittavissa. Noin kolmasosalla sairastavista kohtaukset kuitenkin jatkuvat lääkehoidosta huolimatta.

”Jokaisen pitäisi tietää, että epilepsia sairautena on melko yleinen ja erilainen sairaus kuin monet muut, mutta sitä ei tarvitse pelätä.”

”Epilepsiakohtauksia on erilaisia ja kohtaus voi olla vaikea tunnistaa. Silloin voi kysyä, onko kaikki hyvin.”

Taito, jonka jokainen voi oppia

Epilepsiakohtaus tulee yllättäen ja se voi aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa ympärillä olevissa. Ensiavun antaminen ei kuitenkaan vaadi erityistaitoja, vaan jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta ihmistä. Älä jätä apua tarvitsevaa ihmistä yksin.

”Tyttöystäväni, vanhemmat ja ystävät ovat auttaneet minua kohtausten sattuessa. Kohtaukset pelottavat minua, olin minä 2- tai 22-vuotias. Kun läheinen auttaa, se helpottaa oloani paljon.”

”Apua on aina saanut, vaikkei olisi itse pystynyt sitä pyytämään. Merkitys on ollut suurempi kuin auttaja on mahdollisesti osannut edes itse ymmärtää: silminnäkijän kertomus, mitä on tapahtunut, on muun muassa ensihoidolle merkityksellinen tieto, jota en pysty itse välittämään.”

Kiitos, kun autat!

Näiden ajatusten kautta haluamme välittää kiitokset eteenpäin sinulle tuttu tai tuntematon auttaja. Avullasi on iso merkitys.

”Monesti olen jälkikäteen miettinyt kuullessani, että tuntematon ihminen on auttanut minua, että kukakohan hän on ja saisipa hän minun viestini: iso kiitos, että välität ja autat apua tarvitsevaa.”

”Olet tärkein ihminen siinä hetkessä ja erittäin merkityksellinen myös myöhemmin, vaikka en sinua tunne. Auttaminen jaksaa uskomaan, että jatkossakin tilanteen tullen löydän auttavan ihmisen läheltäni. Sinua muistelen aina lämmöllä.”

”Kiitos, kun soitit ja autoit. Toit rauhaa meille vanhemmille tilanteessa, jota emme olleet koskaan kokeneet aikaisemmin.”

Tämän artikkelin sitaatit on kerätty someseuraajiltamme, jotka ovat halunneet kertoa omista kokemuksistaan ja auttamisen merkityksestä. Kiitos jakamistanne tarinoista.

Kansainvälistä epilepsiapäivää (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) vietetään joka vuosi helmikuun toisena maanantaina. Mukana on vuosittain yli 140 maata. Päivän taustaorganisaatioita ovat kansainväliset epilepsia-alan kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura on yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

Miten voit osallistua?

Osallistuminen Kansainvälisen epilepsiapäivän 2024 kampanjaan on helppoa. Siihen on monta tapaa.

  1. Tule mukaan Puhutaan epilepsiasta -webinaariin
    Järjestämme maksuttoman Puhutaan epilepsiasta -webinaarin 12.2. Tule etälinjalle kuuntelemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja sekä arjen kokemuksia epilepsian hyvästä hoidosta ja epilepsiakohtauksen ensiavusta. Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan!
  2. Testaa ensiaputaitosi ja haasta muita tekemään testi
    Selvitä epilepsiakohtauksen ensiaputaitosi nettitestillä. Samalla saat hyödyllistä tietoa. Jaa testi myös sosiaalisen median kanavissasi ja haasta muita tekemään testiä. Tästä pääset ensiaputestiin
  3. Jaa tietoa ja kokemuksia
    Jaa arvokasta tietoa ja kokemuksia epilepsiasta ja sen ensiavusta ihmisille, joita tapaat somessa, työ- tai opiskelupaikassasi, harrastuksissasi tai muissa arjen tilanteissa. Hyödynnä vapaasti ensiapuun liittyviä materiaalejamme, joita olemme koonneet sivuillemme. Jos viestit somessa, käytä tunnisteita: #JokaSadas #EpilepsyDay

Kiitos, kun osallistut! Yhdessä saamme äänemme kuuluviin.

Tietoa ja kokemuksia: Puhutaan epilepsiasta -webinaari 12.2.2024

Tule mukaan webinaariin, joka tarjoaa kiinnostavaa tietoa ja kokemuksia epilepsiasta, sen hyvästä hoidosta ja epilepsiakohtauksen ensiavusta. Webinaari järjestetään Kansainvälisenä epilepsiapäivänä 12.2. klo 17–18.45. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa mukaan etälinjalle!

Ilmoittaudu webinaariin nettisivuillamme, niin saat osallistumislinkin ennen tapahtumaa sähköpostiisi. Pääset mukaan myös sivuiltamme löytyvän suoran linkin kautta. Linkki lisätään sivuillemme viimeistään webinaaripäivänä.

Ohjelma

17.00 Tervetuloa!

17.10 Mitä epilepsiasta ja sen hyvästä hoidosta pitäisi tietää?
neurologian ylilääkäri, professori Jukka Peltola, Tampereen yliopistollinen sairaala

17.40 Epilepsiakohtauksen ensiapu
neurologian erikoislääkäri, LT Leena Kämppi, Epilepsia Helsinki, HUS Neurokeskus

18.00 Jokainen voi auttaa – kokemuksia auttamisen merkityksestä
kokemustarinat

18.30 Kysymyksiä

18.45 Webinaari päättyy

Katseet kohti WHOn tavoitteita

Kansainvälinen epilepsiapäivä on nyt tärkeämpi kuin koskaan, sillä päivän avulla epilepsiayhteisö haluaa edistää Maailman terveysjärjestö WHOn kansainvälisen ohjelman tavoitteita. Näin muistuttavat tapahtuman taustaorganisaatiot International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE).

WHOn maailmanlaajuiseen toimintasuunnitelman Intersectoral Global Action Plan on Epilepsy and other Neurological Disorders, IGAP (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) tavoitteena on epilepsian ja muiden neurologisten sairauksien ennaltaehkäisyn, diagnostiikan ja hoidon kehittäminen. Lisäksi sen avulla halutaan parantaa sairastavien oikeuksia ja poistaa stigmaa.

Myös meidän on toimittava WHOn toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseksi. Esimerkiksi epilepsian hyvän hoidon toteutumiseen ja yhteiskunnan palvelujen saatavuuteen vaikuttaminen on tärkeää. Ohjelma myös haastaa kampanjoimaan tiedon lisäämiseksi. Tiedon puute aiheuttaa leimautumista ja ennakkoluuloja. Se johtaa epilepsiaa sairastavien ihmisten syrjintään yhteiskunnan eri tasoilla, esimerkiksi työelämässä tai koulussa.
Osallistu keskusteluun ja vaikuta! Yhdessä voimme lisätä tietoa ja nostaa esiin aitoja kokemuksia elämästä epilepsian kanssa.

  • Lehden numero: 1/2024
  • Kuvat: Marja Haapio
  • Kampanja
  • Vaikuttaminen

Artikkelin kirjoittaja

Elina Kelola Elina toimii Epilepsialiiton viestintäpäällikkönä ja Epilepsialehden toimitussihteerinä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää