Prinsessa-Ninja -koulussa puhutaan tärkeistä asioista

Epilepsialehti - Perhepostia

Lasten tunnetaitojen tukeminen puhututtaa vanhempia Perheluurissa. Itkupotkuraivareita, vetäytymisiä, kiukkua, murjotusta, yhteyden katkaisemista ja ovien paukkumista on ilmassa. Mikä lienee lääkkeen sivuvaikutusta, mikä epilepsiaa, mikä kasvuun kuuluvaa ikäkausiriehuntaa ja mikä kaikkea tätä yhdessä.

Arki alkoi ja ympäristön odotuksia satelee sekä vanhemmille että lapsille. Taas ollaan uuden edessä. Tämä ei ole ihan helppo juttu kenellekään. Siinä, missä vanhempina opettelemme uusia ja vanhoja työssä käymisen rutiineja, lapset taatusti hoksaavat, että jokin täällä on nyt eri tavalla. Mitäs jos otettaisiin aikalisä?

Prinsessa-Ninja -koulu syntyi eräässä varhaiskasvatusyksikössä vastauksena lapsen kysymykseen opettajalleen:

”Ope, missä sä oot aina, kun sä et oo täällä?”

”No, Prinsessa-Ninja -koulussahan minä olen leikisti”, vastasi opettaja, ja välittömästi iso piiri suurine kuuntelukorvineen ilmaantui rinkiin kuulemaan lisää koulusta.

Prinsessataitoja ovat muun muassa vaikeat asiat, kuten pahan ruuan syöminen (ruuan, josta ei pidä), harmituksen kesyttäminen, silmiin katsomien ja tyhmien asioiden tekeminen (omien jälkien siivoaminen). Aiheita ovat olleet myös ystävyys ja hyvä sydän. Ninjataitoja ovat muun muassa pukeminen, ninjatervehdykset ja toisten puolustaminen. Aivot ovat kuulemma ninjojen tärkein työkalu ja aivojen pitää miettiä, koska pitää taistella ja koska olla taistelematta. Ninjathan ovat hyviksiä.

Prinsessa-Ninja -koulussa käsiteltävät teemat nousevat yksikön varhaiskasvatussuunnitelmista, ryhmän suunnitelmasta, lasten vanhemmilta ja ennen kaikkea lapsilta itseltään. Lapset raportoivat koulussa käsiteltävistä asioista ahkerasti kotiin ja keskustelut jatkuvat. Kaikki ymmärtävät, että kyseessä on hauska yhteinen leikki.

Tärkeitä asioita ei opita riitelemällä, vaan niitä opitaan satujen, tarinoiden, empatian ja leikkisyyden avulla. Tukemalla lapsen osallisuutta onnistuu varmemmin. Prinsessa-Ninja -koulu on mahtava paikka ulkoistaa asioiden pohtimista ja oppia uusia taitoja ilman noloa oloa. Voisiko kotonakin olla lapsen lempileikkeihin pohjautuva perheen yhteinen areena vaikeiden asioiden käsittelyyn?

Hankalissa tilanteissa voit vanhempanakin aina kutsua apuun Ninjaprinsessa-voimia: Perheluuriimme voi nimittäin soitella, jos kaipaat ideoita lapsen tukemiseen. Mietitään yhdessä.

Toivotan teille oikein antoisaa uutta arkea!

Perheluuri: Susanna, p. 050 444 9947

  • Lehden numero: 4/2021
  • Lapset
  • Perheet
  • Yhteisö

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää