Susanna on työssä, jossa hän viihtyy. Hänellä on hyviä kokemuksia siitä, että asioista on mahdollista sopia työnantajan kanssa. Sopiminen on vaatinut rohkeutta kysyä, mutta myös kertoa sairaudesta avoimesti.
Kolmekymppinen Susanna asuu kahden lapsensa kanssa Päijät-Hämeessä. Lapset ovat vuoroviikoin Susannan luona. Vapaa-aika menee pääosin perheen ja ystävien kanssa. Myös oman ajan ottaminen arjessa on tärkeää.
Susanna työskentelee vartijana 4–5 päivänä viikossa. Hän kertoo, että on löytänyt työnantajia, jotka osaavat suhtautua epilepsiaan ymmärtäväisesti.
Arvostan, että työnantajat ymmärtävät ihmisten erilaisia tilanteita.
– Siitä haluan osoittaa parillekin työnantajalle kiitoksen. Arvostan, että työnantajat ymmärtävät ihmisten erilaisia tilanteita ja sen, että elämään kuuluu monenlaisia asioita.
Susanna on kertonut työhaastatteluissa siitä, että hän sairastaa epilepsiaa. Hän kokee, että avoimuus on ollut tärkeää oman turvallisuuden ja työn hoitamisen kannalta. Myös lähimmät työkaverit nykyisessä työssä tietävät epilepsiasta.
– He ovat suhtautuneet sairauteen neutraalisti ja pitäneet hyvänä, että olen kertonut heille asiasta.
Parasta nykyisessä työssä ovatkin Susannan mukaan juuri hyvät työkaverit ja työilmapiiri.
Työvuoroista on pystytty sopimaan
– Olen ollut avoin epilepsiaan liittyvissä asioissa. Olen myös uskaltanut kysyä työnantajalta tavallisesta poikkeavista järjestelyistä ja pystynyt neuvottelemaan työvuoroista, jotka sopivat minulle.
Yövuorosta Susannalla on huonoja kokemuksia, sillä arjessa epilepsian kanssa riittävä lepo ja säännöllinen unirytmi on tärkeää. Kaksivuorotyö kuitenkin sopii hänelle, ja hän on tehnyt niin aikaisia aamuvuoroja kuin iltavuorojakin. Susanna työskentelee työvuoroissa noin 8–9 tuntia kerralla.
Työajoista sopiminen on Susannan mukaan mahdollistanut hänen työssäkäyntinsä. Työnantajat voivat mukauttaa eli järjestää työn sopivaksi sairauden aiheuttamat rajoitteet huomioon ottaen myös monella muulla tavalla. Mukautukset voivat olla esimerkiksi työvälineiden ja tehtävien muokkaamista työntekijälle sopivaksi sekä apuvälineitä tai työkavereiden tukea.
Ikävä suhtautuminen osuu syvälle
Kaikissa työyhteisöissä kokemukset eivät kuitenkaan Susannan mukaan ole olleet yhtä hyviä. Hän on saanut kuulla työelämässä myös ikäviä kommentteja sairaudestaan.
– Kommentit jäävät mieleen. Kun osa ihmisistä ja työnantajista suhtautuu negatiivisesti, vaikka en voi omalle sairaudelleni mitään, niin se osuu kyllä syvälle.
Työnantajille Susannalla on sanottavaa. Hän toivoo, että ihmisiä ei katsottaisi sairauden kautta, vaan mietittäisiin ennemmin, mitä voitaisiin tehdä, jotta työnteko olisi mahdollista. Oikea asenne ratkaisee usein monta asiaa.