Vaikuta alue- ja kuntavaaleissa

Epilepsialehti - Artikkeli

Alue- ja kuntavaalit toimitetaan ensi vuonna yhtä aikaa. Vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 2.–8.4.2025. Vaalien aikaan nostamme esiin vertaistuen merkitystä ja epilepsiaa sairastavien oikeutta hyvään hoitoon ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Vaaleissa päätetään tärkeistä arjen palveluista

Alue- ja kuntavaaleissa on kyse tärkeistä, meidän jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitaan valtuutetut hyvinvointialueiden (21) aluevaltuustoihin. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä käyttää hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Hyvinvointialueen vastuulla ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen tehtävät, joita ovat muun muassa

  • perusterveydenhuolto
  • erikoissairaanhoito
  • sosiaalihuolto
  • lasten, nuorten ja perheiden palvelut
  • mielenterveys- ja päihdepalvelut
  • vammaispalvelut
  • ensihoito

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kunnanvaltuustoihin. Kuntien (309) järjestämisvastuulla ovat monet peruspalvelut kuten

  • koulutus ja varhaiskasvatus
  • työllisyyspalvelut (1.1.2025 alkaen)
  • kulttuuri-, nuoriso-, kirjasto- ja liikuntapalvelut
  • maankäyttö ja kaavoitus
  • vesi- ja jätehuolto, katujen rakentaminen ja ylläpito
  • liikenne ja joukkoliikenne
  • ympäristöpalvelut

Kolme kärkeä alue- ja kuntavaaleissa

Vaalitavoitteidemme taustalla vaikuttaa WHO:n maailmanlaajuinen toimintasuunnitelma epilepsian ja muiden neurologisten sairauksien hyvän hoidon edistämiseksi ja stigman vähentämiseksi 2022–2031. Toimintaohjelma velvoittaa WHO:n jäsenvaltioita muun muassa toimimaan aktiivisesti epilepsiaa ja muita neurologisia sairauksia sairastavien ihmisten hoidon ja oikeuksien parantamiseksi.

1. Vertaistuki on osa hyvää hoitoa

Vertaistuki auttaa sairauteen sopeutumisessa, vahvistaa hoitoon sitoutumista ja antaa varmuutta pärjäämiseen. Vertaistuki vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen kuormitusta. Sote-järjestöt mahdollistavat vertaistuen toteutumisen. Sote-järjestöjen rahoitus on turvattava siten, että leikkaukset eivät vaaranna laadukkaan vertaistuen toteutusta.

2. Epilepsian laadukas, hyvä hoito on turvattava

Epilepsian hoitoketjuun kuuluu tarkka diagnoosi, hoito oikeassa hoitopaikassa oikea-aikaisesti, systemaattinen seuranta, tietoisuus hoitovaihtoehdoista, omahoito ja hyvä tiedonkulku eri toimijoiden välillä. Epilepsian hyvä hoito tuo merkittäviä säästöjä ja parantaa epilepsiaa sairastavien elämänlaatua. Sujuvien hoitoketjujen tulee toteutua kaikilla hyvinvointialueilla. (Kälviäinen, Epilepsialehti 2/2023).

3. Pitkäaikaissairaitten ihmisten maksurasitusta ei saa kasvattaa

Sairastamisen kulujen nousu yhdessä sosiaaliturvan leikkausten kanssa osuu pahimmin pienituloisiin, moni- ja pitkäaikaissairaisiin ihmisiin. Heidän asemaansa ei saa kurjistaa yhtään enempää. Asiakasmaksuja tulee alentaa. Asiakasmaksujen kohtuullistaminen ja perimättä jättäminen tulee tehdä helpommaksi.

Miten sinä voit vaikuttaa vaaleissa?

Ota selvää, miten ehdokkaat ja heidän puolueensa haluavat edistää pitkäaikaissairaiden ihmisten asioita. Tietävätkö he, että vertaistuki on osa epilepsian hyvää hoitoa? Ovatko he valmiita tukemaan sote-järjestöjen työtä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus saada vertaistukea? Ovatko ehdokkaat tietoisia epilepsian laadukkaan, hyvän hoidon merkityksestä epilepsiaa sairastavien ihmisten elämänlaadulle? Miten he valtuutettuina voisivat keventää pitkäaikaissairaiden ihmisten maksutaakkaa, jota asiakasmaksujen ja muiden terveydenhoitomenojen korotukset ovat entisestään lisänneet?

Tässä muutamia vinkkejä, miten sinä voit vaikuttaa:

  • Tutustu ehdokkaisiin ja puolueiden vaaliohjelmiin.
  • Jos tunnet jo jonkun ehdokkaan, ota häneen suora kontakti ja haasta ottamaan kantaa vaalitavoitteisiimme.
  • Kiertele vaaliteltoilla ja kerro vaalitavoitteistamme.
  • Kirjoita yleisönosastolle.
  • Tarjoa kokemustarinaasi paikalliseen lehteen.
  • Osallistu vaalipaneeliin panelistina tai tee siellä tiukkoja yleisökysymyksiä.
  • Anna äänesi ehdokkaalle, joka valtuustossa haluaa nostaa esiin pitkäaikaissairaiden ihmisten tarpeita ja oikeuksia.

Kannustamme kaikkia epilepsiaa sairastavia ihmisiä läheisineen vaikuttamaan yksin tai yhdessä epilepsiayhdistyksen kautta. Yhteinen ääni kantaa kauemmas, joten mahdollisuuksien mukaan epilepsiayhdistyksen kannattaa tehdä vaikuttamistyötä yhteistyössä muiden alueen yhdistysten kanssa.

Kiinnostaisiko sinua ehdokkuus?

Haluaisitko itse olla mukana päättämässä tärkeistä asioista? Voisitko harkita asettumista ehdolle vaaleissa? Ehdokkaaksi voi tulla kahdella tavalla: joko puolueen ehdokkaana tai valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Aluevaaleissa valitsijayhdistyksen voi perustaa vähintään 50 hyvinvointialueella asuvaa äänioikeutettua.

Voit ottaa yhteyttä sellaiseen puolueeseen tai valitsijayhdistykseen, jonka näet edistävän sinulle tärkeitä tavoitteita. Nyt on hyvä aika toimia, sillä puolueiden ja valitsijayhdistysten on jätettävä ehdokaslistansa (ehdokashakemuksensa) aluevaalilautakunnalle viimeistään 4.3.2025. Tarkempaa tietoa ehdolle asettumisesta ja ehdokasasettelun aikataulusta löydät oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolta (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).

Vaikuttajafoorumin terveiset päättäjille

Epilepsiayhdistysten vapaaehtoiset ja luottamushenkilöt kokoontuivat Vaikuttajafoorumiin lokakuussa. Työpajassa osallistujat pohtivat, miksi on tärkeää vaikuttaa vaaleissa ja miten jokainen voi vaikuttaa. Osallistujat kirjasivat myös viestejä päättäjille. Viesteissä toistuivat huolet sosiaali- ja terveyspalvelujen alueellisesta yhdenvertaisuudesta, sairastamiseen liittyvistä kasvavista kuluista sekä sote-järjestöjen rahoitusleikkauksista ja toimintaedellytyksistä tulevaisuudessa.

Viestejä päättäjille mietittäväksi ennen säästö- ja leikkauspäätöksiä:

”Sairaus voi iskeä myös lähelle!”

”Kaikilla ei ole varaa sairaalaan ja ruokaan yhtä aikaa.”

”Kaikki ei voi käydä töissä esim. sairauden takia, joten miettikää, mistä leikkaatte.”

”Hei haloo! Pitääkö oikeasti nostaa lääkkeiden omavastuuta? Pienituloisilla jää lääkkeet hakematta.”

”Toivoisin hirveän paljon, ettei leikattaisi hyvinvointiasioista.”

  • Lehden numero: 4/2024
  • Kuvat: iStock.com/BlackSalmon
  • Diagnostiikka ja hoito
  • Vaikuttaminen
  • Vertaistuki

Artikkelin kirjoittajat

Paula Salminen Paula vastaa liiton neuvonnasta, kuntoutumiskurssityöstä, sosiaaliturva-asioista, edunvalvonnasta sekä kehittämistoiminnasta.
Virpi Tarkiainen Virpi vastaa Epilepsialiiton strategisesta johtamisesta, hallinnosta ja kehittämistoiminnasta liiton hallituksen linjausten mukaisesti. Hän toimii lisäksi Epilepsialehden päätoimittajana sekä vastaa sidosryhmäyhteistyöstä.

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää