Kuopio Epilepsy Symposium järjestettiin kymmenettä kertaa 13.–15.3.2024. Kuopion kaupunginteatterilla järjestetyssä kansainvälisessä tapahtumassa esiteltiin uusinta tietoa epilepsian hoidosta ja tutkimuksesta. Tapahtumaan osallistui noin 300 epilepsia-alan ammattilaista, tutkijaa ja opiskelijaa. Osallistujia oli mukana tapahtumassa paikan päällä ja verkon välityksellä.
Kuopio Epilepsy Symposium on osa epilepsiakokousten sarjaa, joita järjestävät yhteistyössä Suomen Epilepsiaseura, Suomen lastenneurologiyhdistys, Epilepsialiitto, Itä-Suomen yliopiston Aivotutkimusyksikkö ja Kuopion yliopistollisen sairaalan Epilepsiakeskus, joka on EpiCARE ERN -verkoston jäsen.
Symposiumissa syvennyttiin epilepsian diagnostiikkaan ja hoitoon sekä epilepsiatutkimuksen ajankohtaisiin aiheisiin. Kolmen ohjelmatäyteisen päivän aikana järjestettiin luentoja, työpajoja ja verkostoitumismahdollisuuksia ammattilaisten kesken.
Puheenvuoroissa tarjottiin tietoa ja näkökulmia epilepsian hyvään hoitoon
Lääkäri Zak Allal kuvasi kansainväliselle yleisölle epilepsian hoitopolkua Suomessa. Suomalaisessa hoitopolkumallissa toteutuvat Allalin mukaan maailman terveysjärjestö WHO:n epilepsian ja muiden neurologisten sairauksien maailmanlaajuisen toimintasuunnitelman (IGAP) tavoitteet. Toimintasuunnitelman tavoitteena on epilepsian ja muiden neurologisten sairauksien hyvän hoidon edistäminen ja stigman vähentäminen. Epilepsialiitto toimii osana epilepsian hoitopolkua edistämällä hyvää hoitoa vertaistuen näkökulmasta.
Epilepsialiiton puheenjohtaja Liisa Metsähonkala kertoi toimintasuunnitelman toteutumisesta Suomessa. Toimiva epilepsian hoitopolku ja Käypä hoito -suositukset vahvistavat hyvän hoidon toteutumista, mutta haasteitakin on, kuten terveydenhuollon henkilöstön resurssipula. Metsähonkala painotti, että WHO:n toimintasuunnitelma ei rajoitu vain lääketieteelliseen näkökulmaan, vaan se kattaa kaikki elämänalueet.
Symposiumissa käsiteltiin monipuolisesti hoitolinjauksia kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa. Esimerkiksi status epilepticuksen hoitopolussa korostuu nykyaikainen ja monitieteinen lähestymistapa, jossa hyödynnetään tehokkaasti virtuaalisia konsultaatiomahdollisuuksia. Status epilepticuksen päivitetyt hoitosuositukset tulee ottaa käyttöön ja integroida osaksi suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää kaikilla hyvinvointialueilla.
Professori Reetta Kälviäinen kertoi uudesta termistä Rapid and Early Seizure Termination (REST), jolla viitataan mahdollisimman varhaiseen ja tehokkaaseen hoitoon kohtauksen lopettamiseksi henkilöillä, joilla on taustalla aiempia pitkittyneitä kohtauksia.
Symposiumin puheenvuoroissa tuotiin esiin myös nykyteknologian tarjoamia mahdollisuuksia, kuten etävastaanotot ja tekoälyn hyödyntäminen epilepsian kotiseurannassa.
Epilepsialiiton tarjoama tuki näkyvästi esillä
Epilepsialiitto näkyi omalla pisteellään, jossa esiteltiin epilepsiaa sairastaville ja läheisille suunnattuja materiaaleja. Lisäksi posterinäyttelyssä esiteltiin liiton neuvontaa.