Epilepsialiitto on järjestänyt jo 50 vuoden ajan kursseja epilepsiaa sairastaville ihmisille ja heidän läheisilleen. Kurssit ovat tarjonneet alusta asti tietoa ja tukea epilepsian kanssa elämiseen. Myös vertaistuki on ollut ja on edelleen keskeinen osa kursseja.
Vuosikymmenten aikana tuhannet epilepsiaa sairastavat ihmiset ja heidän läheisensä ovat saaneet kursseillamme tärkeää tukea arkeen.
Sopeutumisvalmennuskurssit käynnistyvät
Diakonissa-sairaanhoitaja Aila Heinonen kertoo, että suhtautuminen epilepsiaan oli 1960-luvulla vielä hyvin erilaista. Esimerkiksi puheessa saatettiin käyttää kaatumatauti-sanaa ja epilepsiaan liittyi paljon vääriä käsityksiä ja ennakkoluuloja.
– Myös invalidihuoltolaissa oli 1960-luvun loppupuolelle asti klausuuli, jossa sanottiin, että laissa olevia etuuksia ei voi soveltaa, jos kyseessä on epilepsia.
Eläkkeellä oleva Heinonen toimi yli 20 vuotta Helsingin epilepsiayhdistyksen (nykyisin Uudenmaan epilepsiayhdistys) perustaman Pitäjänmäen työklinikan, myöhemmin Haagan neurologisen kuntoutuskeskuksen apulaisjohtajana. Kun epilepsiayhdistys perustettiin vuonna 1967, yksi vaikuttamistyön tavoitteista oli Heinosen mukaan invalidihuoltolain muuttaminen.
Epilepsialiitto järjesti ensimmäisen invalidihuoltolain mukaisen sopeutumisvalmennuskurssin vuonna 1974.
– Kun laki muuttui 1969, epilepsiaa sairastavat ihmiset saivat samat oikeudet ja mahdollisuudet kuin muutkin sairaat ja vammaiset ihmiset. Silloin epilepsiaa sairastaville alettiin järjestämään esimerkiksi työkokeilua, kuntoutustutkimusta, työhönvalmennusta sekä suojatyötä.
Epilepsialiitto järjesti ensimmäisen invalidihuoltolain mukaisen sopeutumisvalmennuskurssin vuonna 1974. Se pidettiin Vaajasalon parantolassa Kuopiossa. Toinen kurssi järjestettiin samassa paikassa seuraavana vuonna.
Aluksi liiton kurssit oli suunnattu lasten vanhemmille. Ensimmäinen kurssi oli epilepsiaa sairastavien lasten huoltajille ja toinen kurssi tarkennettiin kouluikäisten huoltajille. Toisella kurssilla muun muassa laadittiin vanhempien toiveesta kouluun opettajalle vietäväksi tarkoitettu kirje. Sillä haluttiin edistää opettajien ja koulukavereiden myönteistä asennoitumista epilepsiaa sairastavia kohtaan. Kirje julkaistiin myös Epilepsialehdessä, ja se lähetettiin opetusministeriöön, kouluhallitukselle, lääninhallitusten kouluosastoille, sosiaalihallitukselle ja lääkintöhallitukselle.
Kurssit kehittyvät ja osallistujamäärä kasvaa
Ensimmäiset Epilepsialiiton sopeutumisvalmennuskurssit olivat noin viikon mittaisia. 1970-luvun lopulla kursseja alettiin järjestää myös iltaisin ja kurssilaiset tapasivat kerran viikossa useamman viikon ajan.
Kurssien määrä kasvoi ja samalla myös osallistujamäärä kasvoi. Ensimmäisellä kurssilla oli 22 osallistujaa ja neljän vuoden kuluttua vuonna 1978 osallistujia oli kursseilla jo 135. Sopeutumisvalmennuskursseja järjestettiin 1980-luvun alkupuolelle asti invalidihuoltolain nojalla, jolloin kustannukset korvasi sosiaalihallitus. Sosiaalihallitus oli virasto, joka toimi sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa ja vastasi sosiaaliasioista.