Määritelläänpä kesälle tavoite. Miten olisi nautinnolliset hetket ja niiden huomaaminen? Kaikenlaiset sellaiset, verkkaiset, satunnaiset ja ohikiitävätkin. Yksi tapa löytää tällaisia hetkiä ovat erilaiset kesäaktiviteetit. Mikäli perinteiset Suomen kesän hedelmät, kuten eukonkanto tai kesäpilkin MM-kilpailut tuntuvat kaukaisilta vaihtoehdoilta, voi tästä artikkelista olla sinulle hyötyä.
Tietopalveluohjaaja Riina Papinaho Oulun Koordinaatista tekee nuorten parissa tieto- ja neuvontatyötä. Tätä artikkelia varten hän keräsi seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon omalle budjetille sopivaa kesätekemistä pohtiessa.
Kesän suunnitteluun on erilaisia lähestymistapoja: toiset rustaavat kesän bucket listaa jo huhtikuussa, toisille taas sopii rennompi ote. Vaikka heräisit kesätekemisen keksimiseen vasta siinä vaiheessa, kun tylsyys on jo tullut kuvioihin, ei syytä huoleen: omaan aikatauluun sopivia vaihtoehtoja löytyy joustavasti, kunhan vain osaa etsiä. Ex tempore -idea rauhallisena kesäpäivänä on kesästä nauttimista parhaimmillaan.
Papinaho muistuttaa, että mikäli Googlen ja somen rajat tulevat vastaan, tietoa edullisista ideoista tai ilmaistapahtumista voi kysyä nuorisotyöntekijältä. Erilaiset nuorisotilat ja -toimijat sekä niiden some-kanavat voivat olla avuksi kesätekemisen miettimisessä. Monet nuorisopalvelut löytyvät myös Discordista. Kesän aikana kannattaa seurata esimerkiksi Ohjaamojen (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ja Tyttöjen Talojen (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ohjelmaa. Sieltä voi tehdä yllättäviäkin löytöjä!
Luovuuden voi antaa kukoistaa nautinnollisia hetkiä hamutessa. Kesäpäivissä piilee rajattomia mahdollisuuksia. Itse aion Instagramissa epilepsiaan liittyviä teemoja esille nostavasta Tiffany Kairosista inspiroituneena aloittaa aktiivisemman treenaamisen ja ehkä myös aivotreeninä yritän opetella jonglööraamista. Kiinnostuksen kohteiden kautta uuden etsiminen on toimiva tapa löytää tekemistä. Esimerkiksi peli- tai roolipelitapahtumista löytyy netistä tapahtumakalentereita, taiteesta kiinnostuneen kannattaa taas suunnata nuoritaide.fi (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) ja nuorikulttuuri.fi -sivustoille (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) sekä selailla teemaan liittyviä some-kanavia.
Hyvinvointia tukee se, mikä saa sydämen läpättämään innosta.
Kunnat, urheiluseurat ja järjestöt tarjoavat tapahtumakalentereita ja koonteja ilmaisista lajikokeiluista nettisivuillaan. Tekemistä voikin lähteä etsimään puhtaasti tarjonnan pohjalta. Esimerkiksi Oulun kaupunki kerää kesäfiilis-nettisivulle nuorille suunnattua tekemistä. Helsingin, Tampereen ja Turun kesään oivallisia apuvälineitä ovat kaupunkien tapahtumakalenterit. Papinaho kehottaa myös etsimään paikallisia kampanjoita. Esimerkiksi Jyväskylässä ja Lahdessa on käytössä digitaalinen kesäpassi, jolla saa yrityksiltä tarjouskuponkeja erilaisiin aktiviteetteihin.
Hyvinvointia tukee se, mikä saa sydämen läpättämään innosta. Tekemistä on niin monenlaista, että mikäli joku juttu menee ohi, voi aina tarttua seuraavaan. Onpa kesäunelmasi sitten saunailta, kesäleiri tai harrastetyöpaja, on kesänvietossa olennaisinta löytää ilon hetkiä, joista todeta Tove Janssonin sanoin: ”Näkyvyys on vapaa ja kaikki on niin kuin olla pitää!”