Kevään eduskuntavaalit ovat vahvasti myös sote-vaalit. Uudet hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vuoden alussa. Hyvinvointialueiden vastuulla on monia meille kaikille tärkeitä palveluita kuten perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaali-, mielenterveys- ja vammaispalvelut sekä ensihoito. Toiminta rahoitetaan pääosin valtion rahoituksella. Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ja parantaa palvelujen saatavuutta, mutta moni hyvinvointialue kärsii hoitovelasta, hoitaja- ja rahapulasta. Odotettavissa on taloudellista niukkuutta ja pahimmillaan leikkauksia tärkeistä palveluista.
Eduskuntavaaleissa nostamme esiin neljä tärkeää teemaa:
- epilepsian hyvä hoito
- lääkehoidon jatkuvuus
- sairastamisen kustannukset
- työpaikalle pääseminen epilepsiasta johtuvan ajokiellon aikana
Hyvän hoidon toteutumiseksi erikoissairaanhoidon resurssit on turvattava hyvinvointialueilla. Lyhytnäköisten säästötavoitteiden varjolla ei saa purkaa pitkäaikaissairauksien toimivia kansallisia hoitopolkuja. Elintärkeiden lääkkeiden saatavuus on turvattava, ja lääkekorvausjärjestelmää on suojeltava säästöiltä. Jokaisella on oltava varaa tarvitsemaansa hoitoon. Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut, lääkekulut ja matkat terveydenhuoltoon rasittavat monen pienituloisen pitkäaikaissairaan ihmisen taloutta kohtuuttomasti. Epilepsia ei saisi muodostua työkykyisen ihmisen työnteon esteeksi. Silti monen epilepsiaan sairastuneen ihmisen pääsy työpaikalleen voi olla ylivoimaisen vaikeaa, jos julkista liikennettä ei ole.
Voimme vaikuttaa äänestämällä ehdokasta, joka jakaa kanssamme samat huolet ja on valmis ajamaan meille tärkeitä asioita.
Äänestä ja vaikuta!
Ennakkoäänestys 22.–28.3. ja vaalipäivä 2.4.2023.