Erkki Kivalo -palkinto professori Perttu Lindsbergille

Uutinen

Neurologipäivillä jaettiin 4.11.2021 järjestyksessä seitsemäs Erkki Kivalo -palkinto. Palkinto myönnettiin Helsingin yliopiston neurologian professori Perttu Lindsbergille hänen ansioistaan kliinisen neurologian sekä neurologisen opetuksen kehittäjänä, aktiivisena neurologian tutkijana sekä neurologian popularisoijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Lindsbergin monipuolisen uran taustalta löytyy inhimillinen ominaisuus, uteliaisuus.

”Olen aina ollut utelias ja valmis oppimaan uutta. Uran edetessä on tullut eteen monia kiinnostavia asioita. Ja kun niihin on vähän perehtynyt, aihe on vienyt mennessään. On hienoa, että olen voinut tutustua neurologiaan niin monesta eri näkökulmasta ja samalla edistää sen kehitystä Suomessa.”

Lindsbergin tähänastisen uran kenties suurin saavutus on syntynyt tutkimustyön ja kliinisen potilastyön yhdistämisestä. Hän oli keskeisessä roolissa, kun HYKSissä alettiin 1990-luvulla kokeilla liuotushoitoa aivoinfarktipotilaisiin. Lindsberg korostaa myös tutkimustyön merkitystä lääketieteessä ja neurologian alalla.

”Kliiniset tutkimukset takaavat sen, että diagnostiikka ja hoidot kehittyvät. Meillä on Suomessa hyvät potilasaineistot ja tutkimuksiin innokkaasti osallistuvat potilaat. Tällaisia voimavaroja ei saa jättää käyttämättä. Toivonkin, että valtiovalta ymmärtää, ettei kliinisen tutkimuksen rahoittamisessa saa ottaa taka-askeleita”, Lindsberg painottaa.

Toinen Perttu Lindsbergin sydäntä lähellä oleva teema on neurologien koulutus. Sen kehityksessä hän näkee paljon hyvää, mutta muistuttaa vanhasta totuudesta.

”Digiaika on tuonut ulottuville monia näppäriä vaihtoehtoja, kuten etävastaanotot. Ne tehostavat kommunikointia ja vievät meitä eteenpäin. Mutta lääkärin ja potilaan autenttista kohtaamista ei saa unohtaa. Neurologin työ on eräänlainen käsityöläisammatti. Meidän pitää nähdä ja tutkia potilas omin silmin.”

Palkinto jaetaan professori Kivalon muistoksi

Professori Erkki Kivalo oli suomalaisen neurologian uranuurtaja. Kivalo on ollut mukana aloittamassa monen potilasjärjestön toimintaa ja hänellä on ollut merkittävä rooli myös Epilepsialiiton perustamisessa. Hän on ollut Epilepsialiiton perustajajäsen vuonna 1969 ja toiminut liiton varapuheenjohtajana vuosina 1969–1978.

Lisätietoja Erkki Kivalo -palkinnosta

  • Diagnostiikka ja hoito
  • Tutkimus
  • Vaikuttaminen

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää