Kampanja 5.–12.2. – Osaatko auttaa?

Uutinen

Noin joka sadas Suomessa sairastaa epilepsiaa. Niin yleistä se on. Osaatko sinä auttaa, jos joku lähelläsi saa epilepsiakohtauksen? Epilepsiakohtauksen ensiapu on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia. Älä jätä apua tarvitsevaa ihmistä yksin.

Moni tunnistaa kohtauksen, jossa ihminen kaatuu ja kouristelee. Epilepsioita ja epilepsiakohtauksia on kuitenkin hyvin monia erilaisia. Esimerkiksi lyhyt poissaolo tai pidempi tajunnan hämärtyminen, yhtäkkinen raajan jäykistyminen tai nykäisy sekä poikkeava subjektiivinen tuntemus kuten näkö-, kuulo- tai tunto-oire voivat olla epilepsiakohtauksen oireita.

Epilepsiakohtaus tulee yllättäen ja se voi aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa ympärillä olevissa. Silloin ei välttämättä tiedä, kuinka tilanteessa tulisi toimia. Ensiavun antaminen ei vaadi erityistaitoja, vaan jokainen voi auttaa epilepsiakohtauksen saanutta.

Epilepsialiitto, eri puolilla Suomea toimivat epilepsiayhdistykset ja Suomen Epilepsiaseura kampanjoivat 5.–12.2.2024, jotta yhä useampi suomalainen saa tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta. Kampanja päättyy Kansainvälisenä epilepsiapäivänä, jota vietetään 12.2.

Kutsu: Puhutaan epilepsiasta -webinaari

Järjestämme kaikille avoimen ja maksuttoman Puhutaan epilepsiasta -webinaarin 12.2.2024 kello 17–18.45.

Webinaarissa epilepsian hyvästä hoidosta puheenvuoron pitää neurologian ylilääkäri, professori Jukka Peltola Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja epilepsiakohtauksen ensiavusta kertoo neurologian erikoislääkäri, LT Leena Kämppi Epilepsia Helsinki, HUS Neurokeskuksesta. Lisäksi webinaarissa kuullaan epilepsiaa sairastavien ihmisten kokemuksia elämästä epilepsian kanssa ja auttamisen merkityksestä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan! Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu.

Osallistu – se on helppoa!

Yhdessä saamme äänemme kuuluviin. Kiitos, kun olet mukana.

1. Ilmoittaudu Puhutaan epilepsiasta -webinaariin 12.2.

Verkkotilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tästä. Jos haluat, voit koota saman ruudun ääreen läheisiäsi ja katsoa lähetystä yhdessä. Myös osa epilepsiayhdistyksistä järjestää eri puolilla Suomea etäkatsomoita. Katso  tapahtumakalenteristamme järjestetäänkö paikkakunnallasi yhteistä etäkatsomoa ja tule mukaan.

2. Tee ensiaputesti ja haasta muita tekemään testi

Selvitä epilepsiakohtauksen ensiaputaitosi sivuiltamme löytyvällä nettitestillä. Ensiaputestiin pääset tästä. Lisäksi voit haastaa esimerkiksi ystäväsi, harrastusporukkasi tai someseuraajasi tekemään testin.

3. Jaa arvokasta tietoa ja kokemuksia

Jaa tietoa ja kokemuksia epilepsiasta ja sen ensiavusta ihmisille, joita tapaat arjessasi. Löydät kampanjasivun alalaidasta erilaisia viestintämateriaaleja, jotka ovat vapaasti käytettävissäsi. Kun jaat tietoa ja kokemuksia somessa, käytä tunnisteita: #JokaSadas #EpilepsyDay

Lue lisää kampanjasta ja osallistumistavoista

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain helmikuun toisena maanantaina. Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä epilepsiayhdistysten sekä Suomen Epilepsiaseuran kanssa. Kampanjan järjestäjinä ovat kansainväliset kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

Lisätietoja

Elina Kelola

Vastaan Epilepsialiiton viestinnästä ja toimin Epilepsialehden toimitussihteerinä.

  • Kampanja
  • Yhteisö

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää