Kansainvälinen epilepsiapäivä 13.2. – Osaatko auttaa?

Uutinen

Noin joka sadas suomalainen sairastaa epilepsiaa. Niin yleistä se on. Epilepsiakohtauksen ensiapu on kansalaistaito, jonka jokainen voi oppia. Älä jätä apua tarvitsevaa ihmistä yksin, auta.

Moni tunnistaa kohtauksen, jossa ihminen kaatuu ja kouristelee. Epilepsioita ja epilepsiakohtauksia on kuitenkin hyvin monia erilaisia. Esimerkiksi lyhyt poissaolo tai pidempi tajunnan hämärtyminen, yhtäkkinen raajan jäykistyminen tai nykäisy sekä poikkeava subjektiivinen tuntemus kuten näkö-, kuulo- tai tunto-oire voivat olla epilepsiakohtauksen oireita.

Epilepsialiiton tekemän kyselyn perusteella ihmiset haluavat auttaa epilepsiakohtauksen saanutta, mutta osa vastaajista kokee, että he eivät tiedä, mitä tehdä (Tuhat suomalaista -kysely, 2021). Tuhannesta vastaajasta vain 37 % kertoi, että he tietäisivät, miten toimia, jos työ- tai opiskelukaveri saisi epilepsiakohtauksen.

Ensiavun antamiseen liittyy edelleen myös virheellistä tietoa. Osa kyselyn vastaajista kertoi, että he laittaisivat ensiaputilanteessa kouristelevan henkilön suuhun jotakin estääkseen henkilöä puremasta kieleen. Nykyohjeiden mukaan suuhun ei kuitenkaan saa laittaa kouristustilanteessa mitään, koska se voi vaikeuttaa hengitystä.

Kampanjalla kiinnitetään huomiota ensiaputaitoihin

Tänä vuonna Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä eri puolilla Suomea toimivien epilepsiayhdistysten ja Suomen Epilepsiaseuran kanssa 6.–13.2.2023, jotta yhä useampi suomalainen saa tietoa epilepsiakohtauksen ensiavusta. Esimerkiksi epilepsiakohtauksen ensiaputaitoja voi testata nettitestillä. Kampanjaviikko päättyy Kansainvälisenä epilepsiapäivänä, jota vietetään maanantaina 13.2. yli 130 maassa.

Epilepsia on yksi maailman yleisimmistä neurologisista sairauksista ja sitä sairastaa noin 50 miljoonaa ihmistä. Maailman terveysjärjestö WHO on hyväksynyt viime vuonna maailmanlaajuisen toimintasuunnitelman, joka koskee epilepsiaa ja muita neurologisia sairauksia (Intersectoral global action plan on epilepsy and other neurological disorders, IGAP). Ohjelma haastaa jäsenmaita muun muassa kampanjoimaan tiedon lisäämiseksi.

Lue lisää:

Lisätietoja:

  • Epilepsialiiton toiminnanjohtaja Virpi Tarkiainen, p. 050 400 9191
  • Epilepsialiiton viestintäpäällikkö Elina Kelola, p. 040 921 0978
  • Epilepsialiiton hallituksen puheenjohtaja, lastenneurologian erikoislääkäri Liisa Metsähonkala
  • Suomen Epilepsiaseuran puheenjohtaja, professori Jukka Peltola

Kansainvälistä epilepsiapäivää vietetään vuosittain helmikuun toisena maanantaina. Epilepsialiitto kampanjoi yhdessä epilepsiayhdistysten sekä Suomen Epilepsiaseuran (linkki aukeaa uuteen ikkunaan) kanssa. Kampanjan järjestäjinä ovat kansainväliset kattojärjestöt International Bureau for Epilepsy (IBE) ja International League Against Epilepsy (ILAE). Epilepsialiitto on yksi IBE:n jäsenjärjestöistä ja Suomen Epilepsiaseura yksi ILAE:n jäsenjärjestöistä.

  • Kampanja
  • Vaikuttaminen

Mitä mieltä olet sivun sisällöstä?

Aiheeseen liittyvää